fbpx
Παρασκευή, 25 Ιουνίου, 2021
Αρχική Uncategorized Εμπλοκή με τα εμβόλια της AstraZeneca: Έρευνα στις εγκαταστάσεις της στο Βέλγιο

Εμπλοκή με τα εμβόλια της AstraZeneca: Έρευνα στις εγκαταστάσεις της στο Βέλγιο

Βέλγοι εμπειρογνώμονες εξετάζουν τώρα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, μαζί με εμπειρογνώμονες από την Ολλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία ώστε να υπάρξει “πλήρης διαφάνεια”. Παιχνίδια ισορροπιών με τα εργοστάσια σε Ευρώπη και Βρετανία.

Κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Φαρμάκων διενήργησε επιθεώρηση στον τόπο παραγωγής εμβολίων της AstraZeneca στο Βέλγιο αναφέρει η βελγική εφημερίδα De Standaard και συμπληρώνει ότι αυτό επιβεβαιώνεται από το γραφείο του υπουργού Υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε.

Ο στόχος είναι «να βεβαιωθούμε ότι η καθυστέρηση παράδοσης των εμβολίων οφείλεται πράγματι σε πρόβλημα παραγωγής στη μονάδα του Βελγίου», σύμφωνα με το γραφείο του Υπουργού Υγείας.

Η επιθεώρηση, σημειώνει η De Standaard, διεξήχθη σε συνεργασία με άλλες χώρες, “έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και αντικειμενικότητα”, λέει εκπρόσωπος του Βαντενμπρούκε προσθέτοντας ότι «Βέλγοι εμπειρογνώμονες εξετάζουν τώρα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, μαζί με εμπειρογνώμονες από την Ολλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία».

Παράλληλα, όπως αναφέρει το άρθρο, θα συνταχθεί έκθεση το συντομότερο δυνατό, αν και μπορεί να απαιτηθούν «μερικές ημέρες».

“Η αδυναμία εξασφάλισης της παραγωγής είναι ενάντια στο πνεύμα της συμφωνίας μας”

Την Τετάρτη η Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου τόνισε πως “η ρήτρα βέλτιστης προσπάθειας συμπεριλήφθηκε στο συμβόλαιο επειδή η εταιρεία δεν είχε ολοκληρώσει την ανάπτυξη των εμβολίων”, αναφερόμενη στην δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, ο οποίος σε συνέντευξή του την Τρίτη είχε τονίσει ότι  η φαρμακευτική δεν έχει βάσει συμβολαίου υποχρέωση για συγκεκριμένο αριθμό εμβολίων αλλά ρήτρα βέλτιστης προσπάθειας(best effort) για την παράδοση των εμβολίων στην ΕΕ.

“Τα 27 κράτη-μέλη επιμένουν ότι η AstraZeneca θα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, όπως προκύπτουν από την συμφωνία μας”, ανέφερε η Επίτροπος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ηθικές, κοινωνικές και νομικές υποχρεώσεις που θα πρέπει να τηρήσουν, ανέφερε η κ. Κυριακίδου. “Η θέση ότι μία εταιρεία δεν είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τα συμφωνηθέντα επειδή υφίσταται η ρήτρα βέλτιστης προσπάθειας δεν είναι ούτε σωστό ούτε αποδεκτό. Υπογράψαμε μία Συμφωνία Προκαταβολικής Αγοράς, για ένα προϊόν που την περίοδο εκείνη δεν υπήρχε και που ακόμη δεν έχει εγκριθεί. Και την υπογράψαμε ακριβώς για να καταστήσουμε σίγουρο ότι η εταιρεία θα δημιουργήσει τις υποδομές για την έγκαιρη παραγωγή του εμβολίου, ώστε να είναι σε θέση να διαθέσει συγκεκριμένο αριθμό δόσεων του εμβολίου την ημέρα της έγκρισής του”, πρόσθεσε.

“Η αδυναμία εξασφάλισης της παραγωγής είναι ενάντια τόσο στο γράμμα όσο και στο πνεύμα της συμφωνίας μας”, είπε η Επίτροπος Υγείας, ενώ στην συνέχεια “άδειασε” για δεύτερη φορά των CEO της AstraZeneca, o οποίος ισχυρίστηκε πως σύμφωνα με το συμβόλαιο, τα εργοστάσια της φαρμακευτικής στην Ευρώπη είναι αυτά που θα εξυπηρετήσουν κατά προτεραιότητα την Ένωση, και στην συνέχεια εκείνα που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Δεν υπάρχει καμία ιεραρχία στα 4 εργοστάσια που αναφέρονται στην Συμφωνία, δύο εκ των οποίων βρίσκονται στην Ευρώπη και δύο στο Ηνωμένο Βασίλειο”, τόνισε η Επίτροπος.

 

 

 

 

Πηγή

Τελευταία Νέα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Π.Ε Άρτας για τα έργα: Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη και Μεσόπυργος – Αυλάκι

Επίσκεψη πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς στον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη όπου διαπίστωσε την πρόοδο των έργων στην επαρχιακή οδό Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη....

Ιταλία 2021: 1η θέση και 14 βραβεύσεις για τους ελαιώνες Σακελλαρόπουλου

Μια πρωτοφανής διάκριση για Έλληνα ελαιοπαραγωγό Single Estate πολύ υψηλού κύρους, με την πρώτη θέση και 14 βραβεύσεις, σημειώθηκε στην Ιταλία, για τους βιολογικούς...

Πνοή και πάλι για το Λιμάνι Κόπραινας

Αξίζει να γνωρίσουμε κάποια σημαντικά ιστορικά στοιχεία πριν αναφερθούμε στην στρατηγικής σημασίας κίνηση, αναβιώνοντας παλιές καλές εποχές στο λιμάνι της Κόπραινας. Ιστορικά Στοιχεία Η Κόπραινα Άρτας με το ιστορικό...

Ρωσία: Αεροπορική τραγωδία με νεκρούς και τραυματίες

Το δικινητήτριο αεροπλάνο συνετρίβη στο Ομπλάστ του Κεμέροβο της νοτιοδυτικής Σιβηρίας. Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί ακόμη τραυματίστηκαν κατά τη συντριβή ενός δικινητήριου αεροπλάνου στο...