fbpx
Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2020
Αρχική Uncategorized Εφορία: Ερχονται «ραβασάκια» για τα αδήλωτα εισοδήματα

Εφορία: Ερχονται «ραβασάκια» για τα αδήλωτα εισοδήματα

Τα «ραβασάκια» που θα λάβουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ήδη ελεγχθεί ή βρίσκονται αντιμέτωποι με έλεγχο με τα οποία θα καλούνται να υπαχθούν στη ρύθμιση της οικειοθελούς αποκάλυψης των αδήλωτων εισοδημάτων τους άρχισε να ετοιμάζει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός.

Παράλληλα με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή παρατείνεται η πρώτη προθεσμία για υπαγωγή στη ρύθμιση των φορολογουμένων στους οποίους κατά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή έχει ήδη κοινοποιηθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου ή προστίμων. Η προθεσμία της 23ης Ιανουαρίου, παρατείνεται έως τις 7 Φεβρουαρίου 2017.

Το περιεχόμενο της «Ειδικής Πρόσκλησης» οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών αποκαλύπτεται στην απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή για τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων και δικαιολογητικών.

Τις επόμενες ημέρες, χιλιάδες φορολογούμενοι θα λάβουν το ραβασάκι με το οποίο θα τους γνωστοποιείται ότι «από την υπηρεσία μας έχει εκδοθεί η με αριθμό? εντολή φορολογικού ελέγχου για?.

Κατόπιν αυτού, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 58 του ν. 4446/2016, μπορείτε να υπαχθείτε στις ευνοϊκές διατάξεις του άρθρου 59 του ως άνω νόμου, για φορολογικά αντικείμενα που αναφέρονται στην εντολή, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται σε αυτόν».

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω δηλώσεις υποβάλλονται από το φορολογούμενο στην αρμόδια κατά περίπτωση ΔΟΥ. Κατόπιν υποβολής των δηλώσεων του ν. 4446/2016, οι φορολογούμενοι προσκομίζουν αντίγραφα των υποβληθεισών δηλώσεων και των σχετικών παραστατικών στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία, προκειμένου να συνεκτιμηθούν κατά τη διενέργεια του ελέγχου.

Τα ειδικά σημειώματα θα επιδίδονται στους φορολογούμενους ιδιοχείρως, με τον φορολογούμενο να καλείται να υπογράψει ότι παρέλαβε την ειδική πρόσκληση.

Τα ραβασάκια θα αφορούν φορολογούμενους για τους οποίους έχει εκδοθεί ή πρόκειται να εκδοθεί εντολή ελέγχου έως τις 31 Μαΐου. Η δεξαμενή επιλογής των υποθέσεων περιλαμβάνει 1,3 εκατομμύρια ΑΦΜ για τα οποία οι ελεγκτικές αρχές έχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής στη διάθεσή τους.

Προτεραιότητα στα ραβασάκια έχουν όσοι βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με τον έλεγχο. Ανάλογα με τον χρόνο έκδοσης της εντολής ελέγχου, προσδιορίζεται και η προθεσμία υποβολής των ειδικών δηλώσεων οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων.

Με τη χθεσινή τροπολογία η οποία κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπεται η παράταση μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου της προθεσμίας για υπαγωγή στη ρύθμιση των φορολογουμένων που έχουν ήδη λάβει σημειώματα διαπιστώσεων και πράξεις προσωρινού προσδιορισμού φόρου. Επίσης «παγώνει» έως τότε και το προσωρινό πρόστιμο και δεν καταλογίζεται.

Με τη νέα διάταξη προβλέπεται πλέον ότι:

  • Στην περίπτωση που κατά την κατάθεση του νόμου στη Βουλή (12.12.2016) έχει ήδη κοινοποιηθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου ή προστίμων, ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει τις αίτηση υπαγωγής έως 7 Φεβρουαρίου 2017.
  • Η Φορολογική Διοίκηση δύναται να κοινοποιήσει πράξεις οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ή επιβολής προστίμων μόνον αφού παρέλθει η 7η Φεβρουαρίου.
  • Οριστικές πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ή επιβολής προστίμων που δεν έχουν κοινοποιηθεί έως τις 12 Δεκεμβρίου 2016, κοινοποιούνται μόνο μετά τις 7 Φεβρουαρίου 2017, αφού τροποποιηθούν, με πράξη του οργάνου που τις εξέδωσε, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν αίτηση. Το ποσοστό πρόσθετου φόρου ορίζεται σε 25% του κυρίου φόρου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

Τελευταία Νέα

Τραγωδία: Νεκρά δύο παιδιά που καταπλακώθηκαν από τοίχο στην Σάμο

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, και τα δύο παιδιά ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους. Για το πρώτο οι ελπίδες έσβησαν, ενώ για το δεύτερο καταβάλλονται...

ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό και τις επιχειρήσεις ότι, λόγω των έκτακτων μέτρων...

Αναστέλλονται οι αγώνες μπάσκετ στην Βορειοδυτική Ελλάδα

Με απόφασή της η ΕΣΚΑΒΔΕ αναστέλλει όλους τους αγώνες που βρίσκονται υπό την αιγίδα της αρχής γενομένης από αύριο 31/10/2020.

Το πρώτο ηλεκτρικό ποδήλατο απο την Harley Davidson

Η Harley-Davidson μπαίνει στην αγορά των ηλεκτρικών ποδηλάτων με το Serial 1, ένα κομψά σχεδιασμένο ποδήλατο το οποίο θα γίνει διαθέσιμο τον Μάρτιο του 2021....