fbpx
Σάββατο, 28 Μαΐου, 2022
Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Δεν μπορείς να θεραπευτείς μέσα στο ίδιο περιβάλλον το οποίο σε έκανε...

Δεν μπορείς να θεραπευτείς μέσα στο ίδιο περιβάλλον το οποίο σε έκανε να νοσήσεις

Δεν μπορείς να αρχίσεις να αγαπάς τον εαυτό σου όταν γύρω σου έχεις τους ίδιους ανθρώπους που σε έκαναν να αμφιβάλλεις για την αξία σου, να αμφισβητήσεις τις ικανότητές σου και να δυσκολευτείς να αγαπήσεις το ποιος είσαι. Το περιβάλλον μας είναι πιο σημαντικό από ότι νομίζουμε.

Το περιβάλλον μας καθορίζει τι είδους ζωή πρόκειται να ζήσουμε, τι είδους άτομα θα προσελκύσουμε και τι είδους προσδοκίες και πρότυπα θα ορίσουμε για τον εαυτό μας και τους άλλους. Το να είσαι ευτυχισμένος και υγιής μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο όταν βρίσκεσαι σε ένα τοξικό περιβάλλον. Ένα τοξικό περιβάλλον μπορεί να είναι οτιδήποτε, από μια ανθυγιεινή σχέση ή ένα αρνητικό περιβάλλον εργασίας έως ζητήματα αυτοεκτίμησης ή έλλειψη αυτοπεποίθησης. Όποια και αν είναι η αιτία, η τοξικότητα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε ένα τοξικό περιβάλλον όταν βρίσκεστε μέσα σε αυτό και ακόμη πιο δύσκολο να αφαιρέσετε τον εαυτό σας από αυτό το περιβάλλον ή να το αλλάξετε σε θετικό και μη τοξικό. Τι ακριβώς είναι τοξικό περιβάλλον, πώς επηρεάζει την υγεία σας και τι μπορείτε να κάνετε για να το διορθώσετε;

Ένα τοξικό περιβάλλον είναι ένα οποιοδήποτε μέρος ή οποιαδήποτε συμπεριφορά προκαλεί βλάβη στην υγεία, την ευτυχία και την ευημερία σας. Εάν βρίσκεστε κοντά σε άτομα που σας κάνουν να αισθάνεστε ανασφάλεια ή άσχημα για τον εαυτό σας, μπορεί να βρίσκεστε σε ένα τοξικό περιβάλλον.

Εάν αισθάνεστε ένα βάρος κάθε φορά που μπαίνετε στο χώρο εργασίας σας, μπορεί να βρίσκεστε σε ένα τοξικό περιβάλλον. Η συνειδητοποίηση ότι βρίσκεστε σε ένα τοξικό περιβάλλον είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το επόμενο βήμα είναι να μάθετε, γιατί αυτά τα περιβάλλοντα είναι τόσο επιζήμια για τη σωματική και ψυχική σας υγεία.

Οι ψυχικές και συναισθηματικές πιέσεις συχνά οδηγούν σε φυσική απόκριση. Σκεφτείτε όταν αισθάνεστε νευρικοί για κάτι, όπως είναι μια συνέντευξη εργασίας ή όταν περιμένετε απάντηση για κάτι. Οι παλάμες σας μπορεί να ιδρώσουν, η καρδιά σας να χτυπά γρηγορότερα και να αισθάνεστε το στόμα σας ξηρό. Οι σωματικές αντιδράσεις όπως αυτές, συνδέονται συχνά άμεσα με μια ψυχική ή συναισθηματική αιτία.

Οι φυσικές απαντήσεις σε τοξικά περιβάλλοντα ή σχέσεις δεν διαφέρουν και μπορούν να προκαλέσουν μακροχρόνια βλάβη. Οι σχέσεις σας θα μπορούσαν κυριολεκτικά να σας κάνουν άρρωστους. Η συνολική υγεία, η σεξουαλική ζωή και ο κίνδυνος κατάχρησης ναρκωτικών και οινοπνευματωδών ποτών, είναι όλα στη πιθανά όταν παρατείνετε την έκθεσή σας σε ένα τοξικό περιβάλλον ή σχέση.

Πώς μπορείτε να «καθαρίσετε» ένα τοξικό περιβάλλον;

Ξέρετε τι είναι τοξικό περιβάλλον και έχετε συνειδητοποιήσει ότι είστε μέσα σε ένα – οπότε τι κάνετε για αυτό; Η απάντηση θα εξαρτηθεί από την κατάστασή σας και από το πού βρίσκεται η ρίζα του προβλήματος.

Εάν το τοξικό περιβάλλον είναι εξωτερικό, όπως μια κακή σχέση ή ένας κακός χώρος εργασίας, μπορεί να είστε σε θέση να απομακρύνετε τον εαυτό σας από την κατάσταση, δηλαδή να σταματήσετε τη δουλειά ή να χωρίσετε με τον σύντροφο σας και να αισθανθείτε γρήγορα καλύτερα. Δεν αξίζει να ανέχεστε άτομα τα οποία δεν σας κάνουν να νιώθετε όμορφα με τον εαυτό σας.

Εάν το τοξικό περιβάλλον δημιουργείται μέσω της δικής σας συμπεριφοράς, θα έχετε δουλειά να κάνετε, επειδή οι τοξικές συμπεριφορές δεν έχουν θέση στη ζωή σας. Οι τοξικές συμπεριφορές μπορεί να περιλαμβάνουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους, να θυματοποιείστε, να είστε εγωιστές και πολλά άλλα. Εάν μπορείτε να εργαστείτε για να κάνετε τις δικές σας συμπεριφορές πιο θετικές και ικανοποιητικές, θα καταφέρετε να απαλλαγείτε από την τοξικότητά σας.

Και μερικές φορές πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε το περιβάλλον μας ή είναι πολύ αργά για να βρούμε ένα νέο, αλλά ποτέ δεν είναι πολύ αργά. Δεν είναι ποτέ αργά για να συνειδητοποιήσετε ότι δεν αξίζετε να ζείτε με ανθρώπους που σας φέρνουν περισσότερη δυστυχία παρά χαρά.

Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να καταλάβετε ότι δεν χρειάζεται να τιμωρηθείτε κάθε φορά που διαφωνείτε μαζί τους. Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να απομακρυνθείτε από οποιοδήποτε περιβάλλον δεν θρέφει το μυαλό, το σώμα, την καρδιά και την ψυχή σας.

ΠΗΓΗ

Τελευταία Νέα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΤΗΣΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ 2022 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Tο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ σας προσκαλεί σε Συνέντευξη Τύπου κατά την οποία θα παρουσιαστεί η «Ετήσια Έκθεση 2022 για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση». Η παρουσίαση...

Σε 5 μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε αντιδήμαρχος για τα αδέσποτα στην Κομοτηνή

Σε πέντε μήνες φυλάκισης με τριετή αναστολή καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ροδόπης, ο νυν αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υποθέσεων και πρώην Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας Κομοτηνής, Γιάννης...

Πρωταθλητές οι ερυθρόλευκοι μετά από ματσάρα

Πρωταθλητής για 36η φορά* στην ιστορία του αναδείχθηκε ο Ολυμπιακός. Οι ερυθρόλευκοι μετά από έναν δραματικό σε εξέλιξη τελικό επικράτησαν 14-12 στα πέναλτι (10-10 κ.δ.)...

Γ. Στύλιος: Η γεωχωρική τεχνολογία βασικό εργαλείο για τη μετάβαση στην ευφυή γεωργία

Ως έναν από τους κεντρικούς στόχους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χαρακτήρισε τη μετάβαση στην ευφυή γεωργία, ο υφυπουργός, Γιώργος Στύλιος, κατά τον...