fbpx
Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022
Αρχική ΔΙΕΘΝΗ Υποτονική και συγκρατημένη η κυπριακή οικονομία

Υποτονική και συγκρατημένη η κυπριακή οικονομία

Υποτονική και συγκρατημένη εμφανίζεται η κυπριακή οικονομία σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, σύμφωνα με τον Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) τον οποίο εκδίδει η Ελληνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα για τον Δεκέμβριο του 2019, ο δείκτης κατέγραψε μείωση 2.8% τον Δεκέμβριο του 2019 φτάνοντας σε επίπεδο 110.6, μετά από μειώσεις 3.5% τον Νοέμβριο, και 4.0% τον Οκτώβριο.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης δημιουργήθηκε με βάση το μοντέλο των Aruoba, Diebold και Scotti (ADS) (2009).

Ο αρνητικός ρυθμός στον ΣΠΟΔ οφείλεται κυρίως σε εξωτερικές πιέσεις, οι οποίες αντικατοπτρίζονται στον δείκτη μέσω της ετήσιας μείωσης του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στη ζώνη του ευρώ και της ετήσιας αύξησης της τιμής του πετρελαίου.

Παρά το γεγονός ότι ο ΣΠΟΔ φαίνεται να ενσωματώνει τις τελευταίες ευνοϊκές εξελίξεις, όπως μεταξύ άλλων την βελτίωση του ΔΟΚ τους τελευταίους δυο μήνες, ο ρυθμός επέκτασης του δεν παύει να είναι αρνητικός αποτυπώνοντας τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στο εξωτερικό περιβάλλον που παρόλο που είναι μειωμένες, εξακολουθούν να είναι σημαντικές (διεθνείς εμπορικές διενέξεις παρά τις ευνοϊκές εξελίξεις μεταξύ των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ και Κίνας, Brexit, την επιδημία του κορωνοϊού).

Επιπρόσθετα, αναλύοντας τις εξελίξεις σε εγχώριο επίπεδο, ο ρυθμός ανάπτυξης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσε ετήσια μείωση 2.2% τον Νοέμβριο του 2019, μετά από σχετικά μικρό ετήσιο αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης τον Οκτώβριο του 2019. Στον αντίποδα, η θετική ετήσια επίδοση των πλείστων εγχώριων δεικτών, ειδικότερα των αγορών με πιστωτικές κάρτες και οι αφίξεις τουριστών μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, καθώς και των λιανικών πωλήσεων και του εγγεγραμμένου αριθμού αδειών οικοδομής μέχρι τον Νοέμβριο και Οκτώβριο του 2019, αντίστοιχα, συμβάλλουν στην συγκράτηση της ετήσιας πτώσης του Δείκτη.

Επιγραμματικά, οι πρόσφατες ετήσιες καθοδικές τάσεις του ΣΠΟΔ οφείλονται κυρίως στο εξωτερικό περιβάλλον που σε συνδυασμό όμως με την επιβράδυνση της πτώσης του ΔΟΚ και την ετήσια θετική επίδοση των πλείστων εγχώριων μεταβλητών υποδηλώνουν μια οικονομία η οποία αναμένεται να καταγράψει ισχυρούς μεν, αλλά επιβραδυνόμενους ρυθμούς μεγέθυνσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής στην Euroleague

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής στην Euroleague, με τον τεχνικό του Ολυμπιακού να αφιερώνει την διάκριση στους συνεργάτες του αλλά και στους Προέδρους της...

Δημοτικό Κολυμβητήριο Άρτας: Ανοίγει ξανά για όλους με αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις

Στην  τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Άρτας και πλέον από σήμερα αποδίδεται προς χρήση σε δημότες, αθλητές και σωματεία. Σήμερα...

Θεατρική Εκδήλωση αφιερωμένη στην ποίηση του Κωνσταντίνου Κρυστάλλη

Το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πραγματοποίησε την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022 «Θεατρική Εκδήλωση αφιερωμένη στην ποίηση του...

Αυτά είναι τα πρώτα παιχνίδια που έρχονται στο ανανεωμένο PlayStation Plus

Η Sony δημοσιοποίησε τα πρώτα παιχνίδια που θα είναι διαθέσιμα με τα συνδρομητικά πακέτα PlayStation Plus Extra και Premium. Όπως ήδη γνωρίζουμε από τον προηγούμενο μήνα,...