fbpx
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΎποπτες μεθοδεύσεις για το Κυπριακό

Ύποπτες μεθοδεύσεις για το Κυπριακό

Η Τουρκία επιδιώκει να συνεχίσει να υπάρχει, ενώ η ελληνική πλευρά έχει δηλώσει πως δεν νοείται η ύπαρξη εγγυητριών δυνάμεων.

Επαναλαμβανόμενες μετ’ επιτάσεως οι δηλώσεις του εκπροσώπου των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, ότι στο τραπέζι των συζητήσεων με τον Ν. Αναστασιάδη έχει τεθεί το θέμα των Εγγυητριών Δυνάμεων. Πρόκειται για μια κατάσταση την οποία η Τουρκία επιδιώκει να συνεχίσει να υπάρχει, ενώ η ελληνική πλευρά (ελλαδική και κυπριακή) έχει δηλώσει με όλους τους τόνους, πως σε ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος δεν νοείται η ύπαρξη εγγυητριών δυνάμεων.

Από την στιγμή όμως που ο Ν. Αναστασιάδης συζητά το θέμα, σημαίνει πως αυτό υπάρχει. Και όταν τίθεται σε συζήτηση, αυτή κάποια κατάληξη θα έχει. Όσο ευνοϊκή και να είναι στην ελληνική πλευρά, θα απέχει από την διατυπωθείσα θέση ότι ζήτημα Εγγυητριών Δυνάμεων δεν υφίσταται. Η έντιμη -πολιτικώς και ανθρωπίνως- στάση, είναι να αρνηθεί κάθε συζήτηση επ’ αυτού, ακόμη και απλή αναφορά. Και ας καταλήξουν -είθε- σε αδιέξοδο οι συζητήσεις.

Ο Τουρκοκύπριος εκπρόσωπος -υπάρχει σχετική είδηση στην χθεσινή voria.gr- δήλωσε: «Δεν θα πρέπει να αγνοείται το γεγονός ότι ο τουρκοκυπριακός λαός σχετίζει την ασφάλειά του όχι με τις διεθνείς δυνάμεις, αλλά με την Τουρκία. Η νέα δομή, που θα δημιουργήσουμε, θα αποτελείται από δυο ίσα ιδρυτικά κράτη. Η διζωνική, δικοινοτική ομόσπονδη Κύπρος θα αποτελέσουν την βάση της νέας δομής. Οπωσδήποτε το σύστημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα προσαρμοστεί σε αυτή την νέα κατάσταση».

Εκ των ανωτέρω συνάγεται, ότι η Τουρκία θα εποπτεύει της λειτουργίας του νέου Κράτους. Και γράφω «νέο κράτος» και όχι συνέχεια του υπάρχοντος, όπως ήταν η ελληνική θέση, επειδή ο Ακιντζί συνεχίζει και επ’ αυτού να επαναλαμβάνει ότι «η νέα δομή, που θα δημιουργήσουμε, θα αποτελείται από δυο ίσα ιδρυτικά κράτη». Πλην του ότι προκύπτουν νομικά ζητήματα με την Ε.Ε. (επειδή το υπάρχον κυπριακό κράτος -με τα Κατεχόμενα- ως ενιαίο έχει ενταχθεί σ’ αυτήν, επομένως το νέο κράτος που θα δημιουργηθεί εξ αρχής, ποια σχέση θα έχει με την Ε.Ε.;) ο Ακιντζί κάνει λόγο για δυο «ίσα ιδρυτικά κράτη».

Από κυπριακής πλευράς δεν υπάρχει -ως θα όφειλε- επίσημη, δημόσια και κατηγορηματική επιχειρηματολογία στα όσα περίεργα έως και ύποπτα σενάρια που διακινεί ο Ακιντζί, και που η ελληνική σιωπή φαίνεται να αποδέχεται εν όλω ή εν μέρει.

Υπάρχει και κάτι άλλο, εξίσου σοβαρό, το οποίο επαναλαμβάνει ο Ακιντζί, ώστε με την τακτική επανάληψη να θεωρηθεί δεδομένο από την κοινή γνώμη. Ότι το ζήτημα των εγγυήσεων θα διευθετηθεί στην πενταμερή διάσκεψη με την συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων (Τουρκία, Ελλάδα, Βρετανία και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου) της Συνθήκης του 1960.

Ποια πενταμερή Διάσκεψη; Δεν είναι δεδομένη η ελληνική θέση στο ζήτημα των εγγυητριών δυνάμεων; Πάγια θέση Ελλάδας και Κύπρου, είναι το κυπριακό ζήτημα να αντιμετωπιστεί ως ενδοκοινοτικό, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Πάλι Βρετανοί και Τούρκοι θα συνεχίσουν να έχουν την Κύπρο προτεκτοράτο; Γιατί δεν υπάρχουν κατηγορηματικές διαψεύσεις; Είναι δυνατόν να υπάρχει Έλληνας πολιτικός που με την υπογραφή του να οδηγήσει εκ νέου την Ελλάδα σε εθνική καταστροφή;

Ως προς την διαβόητη «διζωνική, δικοινοτική» μεταφέρω κάποια αποσπάσματα από άρθρο του Άρη Πετάση στην ιστοσελίδα του Μιχ. Ιγνατίου: «Ακούμε λοιπόν λόγια εντυπωσιακά περί συγκλίσεων στις συνομιλίες και περί επικείμενης απελευθέρωσης της Κύπρου μέσα στο 2016 κιόλας (!) Εάν έτσι έχουν τα πράγματα η Τουρκία θα έπρεπε να είχε ήδη αρχίσει προετοιμασίες για αποχώρηση από την Κύπρο.

» Ας δούμε όμως τι κάνει στα Κατεχόμενα: α.) μεταφέρει από Τουρκία νερό και εποίκους, β.) ανεγείρει πυρετωδώς τζαμιά, γ.) ενσωματώνει το διοικητικό, εκπαιδευτικό, αθλητικό σύστημα των κατεχομένων σε αυτό της Τουρκίας και δ.) ελέγχει ασφυκτικά το πολιτικό-οικονομικό και τραπεζικό σύστημα των κατεχομένων, και το συντηρεί. Και, ο κατοχικός στρατός παγιώνεται!

Ερώτηση: «Από όσους προωθούν ή διαπραγματεύονται την διζωνική πόσοι ειλικρινά θα ζήσουν στο τούρκο-κράτος Κύπρου; Προφανώς ολίγοι ή κανένας – άσχετα από κηρυγματικά λόγια από καθέδρας. Με την τιτλοδότηση μέρους της Κύπρου ελευθερώνομε τα κατεχόμενα ή τα μετατρέπουμε σε νέα Ίμβρο;»

» Θα εγκαταλείψει ποτέ η Τουρκία τα εγγυητικά της δικαιώματα; Φυσικά και όχι, απλώς θα τα μεταμφιέσει και θα τα εξασφαλίσει στο πολλαπλάσιο μέσω του πλήρους ελέγχου του εκκολαπτόμενου συντάγματος που θα αδρανοποιεί τους Ε/Κ βάζοντάς τους στον δρόμο της μετανάστευσης/λιβανοποίησης)».
Καταργώντας την Κυπριακή Δημοκρατία, παραλύοντας το νέο κράτος με βέτο και ξεχωριστές πλειοψηφίες, ξένους δικαστές, εκ περιτροπής προεδρία, εγκαθίδρυση διζωνικής, κοκ (ως προβλέπει το εκκολαπτόμενο σύνταγμα), διώχνουμε ή εδραιώνουμε την Τουρκία στην Κύπρο;
Πόσο ισχυρές είναι τέλος πάντων οι πιέσεις που δεχόμαστε, ώστε να συζητούμε πάλι ζητήματα εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας μας και νέου ευτελισμού του ελληνισμού; Δεν υπάρχει άλλος ηγέτης που να ξαναπεί «όχι»;

Πηγή

- Advertisement -

Τελευταία Νέα