fbpx
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΒουλή: Τελευταία συνεδρίαση και ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια

Βουλή: Τελευταία συνεδρίαση και ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη συνεπιμέλεια, δεύτερη ημέρα συνεδρίασης στην Ολομέλεια, με αντικείμενο τις διατάξεις που επιφέρουν αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο και τις σχέσεις γονέων και τέκνων. Στη σημερινή τελευταία συνεδρίαση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης αναμένεται να απευθυνθούν στην Ολομέλεια και πολιτικοί αρχηγοί.

«Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε περιβάλλον συνεπιμέλειας εμφανίζουν καλύτερους δείκτες στη συμπεριφορά και την ψυχολογία τους, στις κοινωνικές τους σχέσεις, στις επιδόσεις τους. Ο διάλογος διεξήχθη με εντάσεις που αδικούν το νομοθέτημα αν και αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία αποτελεί σημαντικό εκσυγχρονιστικό βήμα του οικογενειακού δικαίου» ανέφερε, νωρίτερα σήμερα, η βουλευτής της ΝΔ Ασημίνα Σκόνδρα.

«Ήταν αναγκαία μία μεταρρύθμιση στο οικογενειακό δίκαιο. Η μεταρρύθμιση του 1983 ήταν σπουδαία, που έβαλε τέλος σε αναχρονιστικές πρακτικές του παρελθόντος. Σήμερα, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει, έχει αλλάξει και ο ρόλος του πατέρα», σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Σπανάκης και πρόσθεσε ότι βασικός άξονας του νομοσχεδίου είναι η καλλιέργεια κουλτούρας, συνεννόησης και συνεργασίας των γονέων.

«Ακούσαμε από την αξιωματική αντιπολίτευση να μιλούν για ισχυρό λόμπι που ζήτησε τη στήριξη του πρωθυπουργού. Όμως, οι πλούσιοι δεν έχουν ανάγκη από αυτές τις νομοθετικές πρωτοβουλίες. Εμείς έχουμε διαφορετική κουλτούρα διαλόγου» τόνισε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ στο οικογενειακό δίκαιο, θυμίζοντας ότι τότε υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις. Ο βουλευτής είπε ότι η συνεπιμέλεια είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε, αν και παρατήρησε ότι το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση έχει προβλήματα, επισημαίνοντας πως πρέπει να δοθεί στους μπαμπάδες το δικαίωμα να μπορούν να βλέπουν τα παιδιά τους.

Ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραγκούνης, ο οποίος έχει θητεύσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης, υπογράμμισε πως «υπάρχουν δυσκολίες να επιφέρεις τομές και μεταρρυθμίσεις σε τέτοια θέματα γιατί αγγίζουν όλη την κοινωνία» και απέδωσε εύσημα στην πολιτική ηγεσία, «γιατί με τόλμη αντιμετώπισαν ένα τόσο δύσκολο ζήτημα, όπως αυτό της συνεπιμέλειας». Ο βουλευτής, αν και αναγνώρισε ότι «ο ρόλος της μητέρας είναι κομβικός», υποστήριξε πως με τις αποφάσεις των δικαστηρίων ο ισχύων νόμος δεν εφαρμόζεται σωστά αφού σε συντριπτικό ποσοστό η επιμέλεια ανατίθεται στη μητέρα, ανεξαρτήτων των ειδικών περιστάσεων για κάθε περίπτωση ξεχωριστά. «Δεν γίνεται σε συντριπτικό ποσοστό 97% να θεωρούμε ότι οι πατεράδες είναι περίπου ανίκανοι να τους ανατεθεί η επιμέλεια. Κάτι δεν πάει καλά» σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ και τόνισε ότι αυτό το φαινόμενο έπληξε το συμφέρον του παιδιού.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Μάρκου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απαξίωσε προκλητικά τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, τις επισημάνσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής και φορέων και «νομοθετεί μονομερώς». Ο κ. Μάρκου προειδοποίησε πως τα «γονεοκεντρικά» σημεία του νομοσχεδίου θα οδηγήσουν σε εντάσεις και δικαστικές προσφυγές και ενώ το ισχύον οικογενειακό δίκαιο προβλέπει ότι το δικαστήριο μπορεί να αναθέσει την άσκηση γονικής μέριμνας και στους δύο γονείς, προβλέπει και τη συνεπιμέλεια, χωρίς να είναι υποχρεωτική. Αναφερόμενος στο τεκμήριο του χρόνου επικοινωνίας, είπε ότι η διάταξη δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες του παιδιού, ανοίγει τον δρόμο της ισόχρονης και εναλλασσόμενης κατοικίας και πρόσθεσε πως θα επηρεάσει και το ύψος της διατροφής. «Το πιο σημαντικό είναι η αίσθηση της συναπόφασης και η αίσθηση του παιδιού ότι έχει οικογένεια που λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι η ισότητα των γονέων δεν υπηρετεί πάντα το υπέρτερο συμφέρον του παιδιού.

ΠΗΓΗ

- Advertisement -

Τελευταία Νέα