fbpx
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΒενζίνη:Βουτιά σε ζήτηση και τιμή

Βενζίνη:Βουτιά σε ζήτηση και τιμή

Σε σημαντική πτώση των τιμών των υγρών καυσίμων στα βενζινάδικα της χώρας έχει οδηγήσει το κραχ στις διεθνείς αγορές του αργού πετρελαίου, με την αμόλυβδη βενζίνη να πωλείται ακόμη και 1,15 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης στο 0,679 ευρώ το λίτρο.

Οι μειώσεις αναμένεται να συνεχιστούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, μετά και τη βουτιά και του πετρελαίου brent στα επίπεδα των 20 δολαρίων το βαρέλι. Τα ίδια στελέχη του κλάδου εμπορίας καυσίμων αναφορικά με το προχθεσινό πρωτόγνωρο γεγονός, οπότε και τα συμβόλαια Μαΐου του αμερικανικού αργού WTI έκλεισαν σε αρνητική τιμή, σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι μπορεί άμεσα να μην επηρεάζονται οι τιμές πώλησης των ελληνικών και ευρωπαϊκών διυλιστηρίων, ωστόσο δημιουργεί αρνητικό κλίμα. Κάτι που φάνηκε και στη χθεσινή διαπραγμάτευση του brent.

Η κατάσταση στην εγχώρια αγορά έχει δύο όψεις

Η μία όψη είναι η θετική για τους καταναλωτές, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αφού η μέση πανελλαδική τιμή της βενζίνης, έχοντας υποχωρήσει περί τα 27 λεπτά το λίτρο από την αρχή του χρόνου, διαμορφώνεται στο 1,347 ευρώ το λίτρο. Αλλά και το ντίζελ κίνησης έπεσε κατά περίπου 25 λεπτά το λίτρο, με την τιμή να βρίσκεται στο 1,15 ευρώ το λίτρο.

Ωστόσο το lockdown της οικονομικής δραστηριότητας έχει καταβυθίσει τη ζήτηση του Απριλίου, με τις πωλήσεις της αμόλυβδης να είναι μειωμένες 60% με 65% και του ντίζελ κίνησης 40%, σε σχέση με πέρυσι.

Αντίθετα έκρηξη κατά 95% εκδηλώνεται στις πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης. Η μέση τιμή του βρίσκεται στο 0,797 ευρώ το λίτρο και πολλά νοικοκυριά σπεύδουν να αποθεματοποιήσουν ποσότητες για τον επόμενο χειμώνα.

Η άλλη όψη είναι η ζημιογόνα, για τον κλάδο των πετρελαιοειδών. Η απώλεια εσόδων εξαιτίας της αναιμικής ζήτησης σε συνδυασμό με την υποχρεωτική διατήρηση των επιχειρήσεων σε λειτουργία, φέρνει τους βενζινοπώλες και τις μικρές εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών αντιμέτωπες με τον κίνδυνο του λουκέτου. Αυτό υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι βλέπουν ότι και τον Μάιο η πτώση θα συνεχιστεί και θα είναι ίσως και σε υψηλότερα ποσοστά αφού στην περσινή συγκρίσιμη περίοδο περιλαμβάνεται το Πάσχα, οπότε και οι πωλήσεις ήταν αυξημένες.

Οι προβλέψεις, όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, χαρακτηρίζονται από ισχυρή αβεβαιότητα, αν και το σκηνικό των χαμηλών τιμών και πωλήσεων αναμένεται να επικρατήσει και τους υπόλοιπους μήνες του 2020.

 

- Advertisement -

Τελευταία Νέα