fbpx
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΤρεις ομογενείς επιστήμονες βραβεύονται από την Ενωση Αμερικανών Χημικών για το 2019

Τρεις ομογενείς επιστήμονες βραβεύονται από την Ενωση Αμερικανών Χημικών για το 2019

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τρεις ομογενείς επιστήμονες είναι μεταξύ των βραβευθέντων από την Ενωση Αμερικανών Χημικών (American Chemical Society, ACS) για το 2019.

Πρόκειται για τους:

Χαρίκλεια -Λίλη- Δεληγιάννη (Hariklia -Lili- Deligianni), η οποία τιμάται με το «E. V. Murphree Award» στην Βιομηχανική Χημεία και Χημική Μηχανική. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Δεληγιάννη ήταν κεντρικό πρόσωπο στο ένθετο «Η Γυναίκα» του «Ε.Κ.» τον Μάιο του 2018.

Γιώργο Χρήστου (George Christou), ο οποίος τιμάται με το Βραβείο της ACS για την Ανόργανη Χημεία.

Τον Μάνο Μαυρικάκη (Manos Mavrikakis), ο οποίος τιμάται με το «Gabor A. Somorjai Award» για τη Δημιουργική Ερευνα στην Κατάλυση.

Οι απονομές των Βραβείων θα πραγματοποιηθούν στις 2 Απριλίου 2019 στο πλαίσιο της 257ης Συνάντησης της ACS στο Ορλάντο της Φλόριδας.

Το «E. V. Murphree Award» χορηγείται από το «ExxonMobil Research & Engineering». Η κ. Δεληγιάννη τιμάται με αυτό για την πρωτοπορία της σε ηλεκτροχημικές διαδικασίες και για την επανάσταση στις δυνατότητες των μικροηλεκτρονικών συσκευών, που χρησιμοποιούνται πλέον από όλους τους σημαντικούς παρασκευαστές επεξεργαστών διεθνώς.

Η ίδια δηλώνει ότι την επόμενη δεκαετία ελπίζει να «εμπνεύσει τους φοιτητές και τους νεότερους ερευνητές να βοηθήσουν στο να αντιμετωπιστούν μεγάλα κοινωνικά ζητήματα στην υγειονομική περίθαλψη. Βασικοί στόχοι είναι να προσωπικοποιήσουμε την ευεξία και την κλινική φροντίδα για χρόνιες νευρολογικές και ψυχικές διαταραχές. Για τις σύνθετες νευροεκφυλιστικές καταστάσεις όπως η νόσος Alzheimer, η νόσος Parkinson και η επιληψία είναι δύσκολο να υπάρξει φροντίδα και ως συνέπεια υπάρχει ανάγκη για πιο προηγμένα εργαλεία και μεθόδους για να βοηθήσουμε τους γιατρούς…Νανοαισθητήτες σε συνδυασμό με την μικροηλεκτρονική και την τεχνητή νοημοσύνη είναι εργαλεία που θα αναπτύξουμε για να παρέχουμε βελτιωμένες διαγνώσεις και θεραπείες».

Ο συνάδελφός της, Ρίτσαρντ Αλκάιρ (Richard Alkire) από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στην Urbana-Champaign, ανέφερε για την κ. Δεληγιάννη: «Εχει επανειλημμένα προχωρήσει πρωτοποριακές εφευρέσεις και έχει παίξει κεντρικό ρόλο στην μηχανική τους ανάπτυξη και την μεταφορά τους στην παραγωγή. Η μεγάλη ορατή επιτυχία των πρωτοποριακών της επιτευγμάτων έστρωσαν το δρόμο για την ευρεία υιοθέτηση της ηλεκτροαπόθεσης ως τεχνολογίας κλειδί για μικροεπεξεργαστές και κάρτες μνήμης, κάτι που άνοιξε τεράστιες επιστημονικές και τεχνολογικές ευκαιρίες».

Γιώργος Χρήστου

Χορηγός του βραβείου της ACS για την Ανόργανη Χημεία είναι η «MilliporeSigma». Ο κ. Χρήστου τιμάται με αυτό για την πρωτοποριακή του εργασία σε μαγνητικές συστάδες και την ανακάλυψη πολλών μονομοριακών μαγνητών, πολλοί εκ των οποίων επιδεικνύουν φυσικές ιδιότητες χωρίς προηγούμενο όντας σημαντικοί στις τεχνολογίες του 21ου αιώνα.

Ο κ. Χρήστου είναι Διακεκριμένος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριδας και κατέχει την Εδρα Drago στη Χημεία.

Ο ίδιος αναφέρει πως η δημιουργικότητά του «τρέχει» από τις ημέρες που ήταν διδακτορικός φοιτητής, όταν έστεκε και κοιτούσε αποσβωλομένος στην δομή της πρώτης νέας συστάδας που είχε συνθέσει. «Είχα εντυπωσιαστεί από την ομορφιά των μεταπτώσεων μεταλλικών συστάδων, μεγάλων και μικρών και τις συχνά συναρπαστικές ιδιότητες που επιδεικνύουν. Το να βλέπω την ίδια έκφραση θαυμασμού στο πρόσωπο των μαθητών μου είναι εξαιρετικά ευχάριστο».

Ο συνάδελφός του, επίσης ομογενής, Μερκούρης Κανατζίδης (Mercouri G. Kanatzidis), από το Northwestern University δήλωσε για τον κ. Χρήστου: «Ο Γιώργος έχει τον σεβασμό ανά τον Κόσμο ως πολύ δημιουργικός ερευνητής ο οποίος επιδεικνύει, από την αρχή της καριέρας του, μία εντυπωσιακή ικανότητα να μπαίνει σε ένα νέο τομέα και σε σύντομο χρονικό διάστημα να δημοσιεύει τόσο πρωτοποριακά αποτελέσματα που καθίσταται εκ των ηγετών του».

Οσον αφορά στο «Gabor A. Somorjai Award» για την Δημιουργική Ερευνα στην Κατάλυση, είναι χορηγίρα του «Gabor A. and Judith K. Somorjai Endowment Fund». Ο κ. Μαυρικάκης τιμάται με αυτό για το δημιουργικό συνδυασμό του μοριακού μοντέλου, μικροκινητικής και πειραμάτων για να διασαφηνίσει τη φύση του ενεργού πεδίου για τις ετερογενείς καταλυτικές αντιδράσεις και να ταυτοποιήσει βελτιωμένους καταλύτες».

Ο κ. Μαυρικάκης είναι στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντιστον ως Vilas Distinguished Achievement Professor και Paul A. Elfers Professor, Χημικής και Βιολογικής Μηχανικής.

Ο ίδιος αναφερόμενος στο τι ελπίζει να πετύχει την επόμενη 10ετία επεσήμανε: «Πρώτον θέλω να εδραιώσω περαιτέρω τη σημασία της υπολογιστικής χημείας ως οδηγό για νέα υλικά και ανακάλυψη διαδικασιών στις φυσικές επιστήμες. Δεύτερον, οι καταλυτικές αντιδράσεις και τα υλικά είναι πολύ διαφορετικά. Εξετάζοντας τις τάσεις αντίδρασης, κάποιος μπορεί ενδεχομένως να ταυτοποιήσει ενιαίες αρχές, που μπορεί να καταστήσουν αυτόν τον τομέα διαφορετικότητας πιο εύκολο στο να ‘πλοηγηθεί’ και να φέρει τις ανακαλύψεις σε πρακτικό επίπεδο. Ελπίζω ότι μπορούμε να συνεισφέρουμε σε αυτό το εγχείρημα».

Ο συνάδελφός του, Γιενς Κ. Νόρσκοβ (Jens K. Nørskov) από το Stanford University ανέφερε για τον κ. Μαυρικάκη: «Ενώ αρκετοί ερευνητές στις ΗΠΑ και στον Κόσμο είχαν επιτυχία στη χρήση θεωρητικών μεθόδων στην κατανόηση μηχανισμών και ενεργών πεδίων στις ετερογενείς καταλυτικές αντιδράσεις, ο Μάνος Μαυρικάκης, είναι μοναδικός καθώς πήγε τις μεθόδους αυτές στην ανακάλυψη νέων ενδιαφέρουσων τάξεων συστημάτων και δομών. Εχει πρωτοπορήσει σε νέες προσεγγίσεις στην κατανόηση της χημικής φυσικής των επιφανειών και έχει πάει τη θεωρία σε ένα επίπεδο που είναι προβλέψιμο».

Πηγή

- Advertisement -

Τελευταία Νέα