fbpx
Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Τουρισμός: Σε τρεις «ζώνες κινδύνου» θα χωριστούν τα νησιά – Τι προβλέπει...

Τουρισμός: Σε τρεις «ζώνες κινδύνου» θα χωριστούν τα νησιά – Τι προβλέπει το σχέδιο του υπ. Υγείας

Ο τουρισμός βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδιασμών του υπ. Υγείας για την προστασία από τον κορονοϊό που μεταξύ άλλων προβλέπει χωρισμό των νησιών σε τρεις «ζώνες κινδύνου».

Τον διαχωρισμό των νησιών σε τρεις ζώνες φέρεται να προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την επανέναρξη του τουρισμού με ασφάλεια λόγω του κορονοϊού.

Ο διαχωρισμός των νησιωτικών προορισμών θα γίνεται με βάση δύο κριτήρια:

  1. Την προσβασιμότητα σε δομές Υγείας και κλίνες για τον κορονοϊό
  2. και τη δυνατότητα τεστ για τον SARS-CoV-2 που θα εξασφαλιστεί με την εγκατάσταση δεκάδων μηχανημάτων μοριακού ελέγχου σε επιλεγμένα νησιά.
  • Σε επίπεδο επικινδυνότητας 3 θα τοποθετούνται νησιά που θεωρούνται «χαμηλού κινδύνου», όπως η Κρήτη που διαθέτει ένα επαρκές σύστημα Υγείας, καθώς και τα νησιά που βρίσκονται σε απόσταση μιάμισης ώρας από τριτοβάθμιες δομές Υγείας, σύμφωνα με δημοσίευμα στον «Ελεύθερο Τύπο».
  • Σε επίπεδο επικινδυνότητας 2, δηλαδή «μέτριου κινδύνου», θα βρίσκονται τα νησιά που έχουν ανεπτυγμένες κλίνες και δεσμευμένες κλίνες COVID-19.
  • Σε επίπεδο επικινδυνότητας 1, δηλαδή «υψηλού κινδύνου», θα εντάσσονται όλα τα υπόλοιπα νησιά, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους.

Ανάλογος διαχωρισμός σε τρία επίπεδα πραγματοποιείται και όσον αφορά στη δυνατότητα ελέγχου κάθε νησιού.

Ποια νησιά θα τοποθετηθούν σε κάθε ζώνη

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, τα νησιά θα χωριστούν ως εξής:

  • Ζώνη χαμηλού κινδύνου: Κρήτη και νησιά σε απόσταση 1,5 ώρας (οδικώς ή με πλοίο) από μεγάλα νοσοκομεία και νοσοκομεία αναφοράς. Παραδείγματα: Νησιά Αργοσαρωνικού, κοντινές Κυκλάδες (π.χ. Κέα, Ανδρος, Κύθνος), Εύβοια.
  • Ζώνη μέτριου κινδύνου: Νησιά με ανεπτυγμένες κλίνες ή κλίνες COVID-19. Παραδείγματα: Ρόδος, Σαντορίνη, νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος) κ.λπ.
  • Ζώνη υψηλού κινδύνου: Όλα τα νησιά χωρίς ανεπτυγμένες κλίνες ή κλίνες COVID-19.
  • Πέντε «κάψουλες» για αεροδιακομιδές και πλωτό ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Την ίδια στιγμή, ο σχεδιασμός για την επανεκκίνηση του τουρισμού προβλέπεται την ενίσχυση των μέσων διακομιδής από αέρος και θαλάσσης.

Στο τέλος του Μαΐου θα υπάρχουν πέντε «κάψουλες» για αεροδιακομιδές, ενώ στις ελληνικές θάλασσες θα βρίσκεται το καλοκαίρι και το πρώτο πλωτό ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Οι ειδικοί της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων θεωρούν δεδομένο ότι θα εισαχθούν κρούσματα κορονοϊού, αλλά ευελπιστούν σε μεμονωμένα περιστατικά και σε ελεγχόμενη μετάδοση. Ως κ τούτου, το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας είναι δυναμικό και θα τροποποιείται ανάλογα με τη διασπορά του ιού και τα εισαγόμενα κρούσματα.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι σε νησιά χωρίς ανεπτυγμένες κλίνες, θα τοποθετηθούν μηχανήματα για μοριακό εργαστηριακό έλεγχο, χαμηλής όμως δυναμικότητας, για τα οποία θα οριστούν χειριστές που θα εκπαιδευτούν κατάλληλα. Ταυτόχρονα, σημαντικό ρόλο στην πραγματοποίηση τεστ σε μικρά και απομακρυσμένα νησιά θα διαδραματίσουν οι Πλωτές Ομάδες του ΕΟΔΥ.

Στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, θα οριστούν χώροι «καραντίνας», δηλαδή ξενοδοχεία που θα δεσμευτούν έτσι ώστε να είναι δυνατή η απομόνωση ενός ύποπτου περιστατικού μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ αλλά και η φιλοξενία του σε περίπτωση που είναι θετικό.

Τέλος, για κάθε ξενοδοχειακό κατάλυμα θα οριστεί γιατρός που θα συνδέεται με κάποια δομή Υγείας, ενώ για κάθε κατάλυμα θα υπάρχει και «συντονιστής κρίσης» που θα συνεργάζεται με τον γιατρό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Εφτά παραλίες και η Μαρίνα με Γαλάζια Σημαία για το 2022 στην Πρέβεζα

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και...

Π.Ε Άρτας : Επιστολή προς τον Πρόεδρο ΕΛΤΑ για το Ταχυδρομείο Αγνάντων

Επιστολή προς τον Πρόεδρο των ΕΛΤΑ κ. Πολυχρόνη Γριβέα, η οποία κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ....

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής στην Euroleague

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής στην Euroleague, με τον τεχνικό του Ολυμπιακού να αφιερώνει την διάκριση στους συνεργάτες του αλλά και στους Προέδρους της...

Δημοτικό Κολυμβητήριο Άρτας: Ανοίγει ξανά για όλους με αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις

Στην  τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Άρτας και πλέον από σήμερα αποδίδεται προς χρήση σε δημότες, αθλητές και σωματεία. Σήμερα...