fbpx
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022
Αρχική ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Το πιο ανθεκτικό ζώο στον πλανήτη

Το πιο ανθεκτικό ζώο στον πλανήτη

Οι ταρντιγκράδες γνωστές ως «αρκούδες νερού» ή «χοιρίδια των βρύων», είναι εξαιρετικά ανθεκτικά πλάσματα και μπορεί να επιβιώσουν από μια απειλή που θα μπορούσε να αφανίσει την ανθρωπότητα. Μπορούν όμως αυτά τα ανθεκτικά μικροσκοπικά πλάσματα να επιβιώσουν από πυροβολισμό; Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι μπορούν, αλλά μέχρι κάποιο όριο.

Μια νέα μελέτη εμπνεύστηκε από την αβεβαιότητα σχετικά με τη μοίρα των ζώων αυτών που βρίσκονταν στο ισραηλινό σκάφος Beresheet όταν συνετρίβη στο φεγγάρι το 2019, σύμφωνα με το περιοδικό Science.

Αυτά τα πλάσματα, μήκους περίπου 0,5 mm έως 1 mm, είναι διάσημα για την ανθεκτικότητά τους. Μπορούν να επιβιώσουν από το κενό του διαστήματος, τις ακραίες θερμοκρασίες και την έντονη ιονίζουσα και υπεριώδη ακτινοβολία, είχε αναφέρει προηγουμένως το Live Science.

Στη νέα μελέτη, ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Κεντ του Ηνωμένου Βασιλείου, αποφάσισε να δοκιμάσει εάν οι ταρντιγκράδες θα μπορούσαν να επιβιώσουν από κρούσεις υψηλών ταχυτήτων. Για να το κάνουν αυτό, τάισαν τα ζώα και στη συνέχεια «τα έβαλαν στο κρεβάτι», σε χειμερία νάρκη δηλαδή, κατά τη διάρκεια της οποίας, ο μεταβολισμός τους μειώθηκε στο 0,1% του φυσιολογικού ρυθμού τους, ανέφερε το περιοδικό. Στη συνέχεια, οι ερευνητές πυροβόλησαν τα ζώα, με διαφορετικές ταχύτητες, με ένα πυροβόλο όπλο υψηλής ταχύτητας.

Διαπίστωσαν ότι οι ταρντιγκράδες θα μπορούσαν να επιβιώσουν από κρούση σχεδόν 900 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα περίπου 1,14 gigapascals πίεσης κατά την πρόσκρουση. Ωστόσο, τα ζώα δεν επιβίωσαν σε υψηλότερες πιέσεις και ταχύτητες πρόσκρουσης. Αυτό σημαίνει ότι οι ταρντιγκράδες που βρίσκονταν στο Beresheet δεν κατάφεραν να επιβιώσουν, ανέφεραν οι επιστήμονες στο σχετικό άρθρο τους.

Ακόμη και αυτά που επιβιώσαν από το πείραμα, χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο από τα δείγματα ελέγχου για να ανακάμψουν, «κάτι που υποδηλώνει ότι θα πρέπει πρώτα να ξεπεραστεί κάποια εσωτερική βλάβη», έγραψαν οι συγγραφείς. «Δεν είναι σαφές εάν στη συνέχεια θα μπορούσαν να αναπαραχθούν και αν τα αυγά τους θα μπορούσαν να επιβιώσουν από πυροβολισμούς και να αναπτυχθούν αργότερα.

Η μελέτη, λένε οι επιστήμονες, έχει επιπτώσεις σε μια θεωρία γνωστή ως «πανσπερμία», η οποία υποστηρίζει ότι οι κομήτες μπορούν να μεταφέρουν σπόρια ζωής από το ένα αστρικό σύστημα στο άλλο. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η πανσπερμία είναι δύσκολη αλλά όχι αδύνατη, έγραψαν οι συγγραφείς στο άρθρο τους.

Περίπου το 40% των πετρωμάτων και των συντριμμιών που εκτοξεύονται από προσκρούσεις αστεροειδών στον πλανήτη μας, φτάνουν στο φεγγάρι με ταχύτητες αρκετά χαμηλές στις οποίες μπορούν να επιβιώσουν οι ταρντιγκράδες. Θα μπορούσαν επίσης να επιβιώσουν σε ένα ταξίδι από τον Άρη στο φεγγάρι του, τον Φόβο. Φυσικά, αυτά τα ευρήματα ισχύουν μόνο για τα συγκεκριμένα ζώα. Άλλες μορφές ζωής, όπως τα μικρόβια, μπορούν να επιβιώσουν σε υψηλότερες ταχύτητες πρόσκρουσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στις 11 Μαΐου στο περιοδικό «Astrobiology».

ΠΗΓΗ

Τελευταία Νέα

Γεροβασίλη:Απαράδεκτες και Αδικαιολόγητες Καθυστερήσεις

Η Βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Γεροβασίλη Όλγα κατέθεσε προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών την από 30.10.2022 Επιστολή Διαμαρτυρίας των Φορέων της Δ.Ε. Θεοδωριάνων του Δήμου Κεντρικού Τζουμέρκων, Άρτας σε...

Η αιθαλομίχλη «πνίγει» το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων

Η αιθαλομίχλη επέστρεψε και «πνίγει» το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Η εικόνα των τελευταίων ημερών είναι ανάλογη εκείνης που είχε καταγραφεί τις δυσκολότερες ημέρες των μνημονιακών...

Ο Δήμος Αρταίων ξεκινά την εκπόνηση του Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας

Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία η 3η Δεκεμβρίου 2022, ημέρα ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία. Μια μέρα που υπογραμμίζει...

Α.Λ.Φ.Α. 93΄-Πύρρος Αρταίων 59-80 : 4η νίκη για τον Πύρρο Αρταίων

Έχοντας σε τρομερή κατάσταση τους Κωσταπαππά και Χίντζιο που σημείωσαν από 21 και 20 πόντους αντίστοιχα ο Πύρρος Αρταίων κυριάρχησε στο Αγρίνιο επί της...