ΑρχικήΤΑΞΙΔΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣTo «Νησί»: Η συγκλονιστική σειρά επιστρέφει στις 2 Σεπτεμβρίου

To «Νησί»: Η συγκλονιστική σειρά επιστρέφει στις 2 Σεπτεμβρίου

Το καλύτερο, για πολλούς, σίριαλ της ελληνικής τηλεόρασης, το Νησί, επιστρέφει στους δέκτες σας. Το Mega θα προβάλλει ξανά αυτή την εκπληκτική σειρά που συγκίνησε όλη την Ελλάδα, κι όχι μόνο καθώς παίχτηκε και σε ξένες χώρες.

Και που έκανε γνωστή την Σπιναλόγκα και όλα όσα έγιναν εκεί πριν από μερικές δεκαετίες.

Από την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου και κάθε βράδυ στις 11 θα έχετε την ευκαιρία να θυμηθείτε το συγκλονιστικό μυθιστόρημα της Βικτώρια Χίσλοπ.

Το Νησί προβλήθηκε από το Mega Channel τη σεζόν 2010-2011 και είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Βικτόρια Χίσλοπ. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2010 και το τελευταίο στις 23 Μαΐου 2011. Θεωρείται μια από τις πιο ακριβές ελληνικές παραγωγές (για τηλεοπτική σειρά), με συνολικό κόστος 4 εκατομμύρια ευρώ.

Πλοκή

Το 2010, η 18χρονη Αλέξις Φίλντινγκ (Ευγενία Δημητροπούλου) από την Βρετανία λαχταρά να μάθει τα πάντα για το παρελθόν της μητέρας της, Σοφίας, που εκείνη τόσο χρόνια έκρυβε για την πραγματική της οικογένεια από το νησί της Κρήτης στην Ελλάδα. Ξέρει μόνο ότι η μητέρα της μεγάλωσε σ’ ένα μικρό χωριό της Κρήτης προτού φύγει οριστικά για το Λονδίνο. Όταν η Αλέξις αποφασίζει να επισκεφθεί την Κρήτη, η Σοφία της δίνει ένα γράμμα για μια παλιά της φίλη και της υπόσχεται πως απ’ αυτή θα μάθει την αλήθεια. Έτσι ταξιδεύει στη γενέτειρα της μητέρας της, την Κρήτη. Εκεί βρίσκει την κυρα-Φωτεινή (Όλγα Δαμάνη), η οποία γνώριζε τη μητέρα της και της διηγείται την ιστορία της οικογενείας της. 

Έκπληκτη η Αλέξις ανακαλύπτει πως η ζωή της οικογενείας της συνδέεται άμεσα με το μικρό και εγκαταλελειμμένο νησί της Σπιναλόγκας – την πρώην αποικία των λεπρών. Όλα άρχισαν το 1939, όταν η νόσος του Χάνσεν, γνωστή και ως λέπρα, κτύπησε πολλούς κατοίκους της Πλάκας και όχι μόνο. Εκεί μαθαίνει για πρώτη φορά την ιστορία της γιαγιά της και της μητέρα της, όπως και τη διάλυση της οικογενείας της από την τραγωδία, τον πόλεμο και τα πάθη…

Η κυρά-Φωτεινή της λέει τα πάντα. Για το πώς η λέπρα χτύπησε την προ-γιαγιά της, Ελένη (Κατερίνα Λέχου), την οποία μετέφερε στο νησί ο ίδιος ο σύζυγός της ο Γιώργης (Στέλιος Μάινας) και το πώς ζούσαν οι κάτοικοι στο νησί. Για το πώς οι δυο τους κόρες, η Άννα (Ευγενία Δημητροπούλου) και η Μαρία (Γιούλικα Σκαφιδά), μεγάλωσαν, με την Άννα να παντρεύεται τον Ανδρέα Βανδουλάκη (Γιάννης Στάνκογλου). Την απόκτηση της κόρης τους Σοφίας, μέχρι και τη δολοφονία της Άννας από τον Ανδρέα, αλλά και το πώς η Σοφία, η μητέρα της (Φιλαρέτη Κομνηνού), έμαθε όλη την αλήθεια στα δεκαοχτώ και έφυγε για πάντα από την Κρήτη. 

Παραγωγή

Η σειρά βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Βικτόρια Χίσλοπ, για το οποίο είχε δεχτεί πρόταση από το Χόλυγουντ για μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη. Το ποσό που της είχαν προτείνει ήταν 300.000 λίρες.

Εκτός από πρόταση για ταινία, της είχε γίνει και πρόταση από κάποιον να μεταφερθεί η ιστορία του βιβλίου ως μιούζικαλ, αλλά τις απέρριψε γιατί ήλπιζε σε μια ελληνική προσέγγιση, μιας και η ιστορία διαδραματιζόταν στην Ελλάδα.

Ένας άλλος λόγος που απέρριψε τις προτάσεις ήταν γιατί δεν ήθελε να πουλήσει τα δικαιώματα χωρίς να έχει τη δυνατότητα παρέμβασης στα γυρίσματα και στο σενάριο, κάτι που δεν θα συνέβαινε στη συνεργασία της με το Mega Channel, όπως αναφέρει σε συνέντευξή της στην Κική Μουστακίδου. Σε μεταγενέστερη συνέντευξή της στην εκπομπή «Καλημερούδια», με αφορμή την επαναπροβολή της σειράς (πρεμιέρα 2 Φεβρουαρίου 2016), είπε επίσης ότι ένας άλλος λόγος που αρνήθηκε να πουλήσει τα δικαιώματα του βιβλίου στο Χόλιγουντ, ήταν επειδή φοβόταν ότι θα παρουσίαζαν τους λεπρούς ως τέρατα, κάτι το οποίο η ίδια δεν ήθελε. Λίγους μήνες μετά, ήρθε η ελληνική προσέγγιση που ανέμενε από τον Πέτρο Μπούτο και το Mega Channel, με τον οποίο η συμφωνία κλείστηκε μέσα σε μία ώρα.

Η παραγωγή της σειράς θεωρείται μία από τις ακριβότερες ελληνικές παραγωγές για τηλεοπτική σειρά, μιας και κόστισε 4 εκατομμύρια ευρώ ή 150.000 ευρώ το κάθε επεισόδιο.

Είναι επίσης η πρώτη ελληνική τηλεοπτική σειρά για την οποία δόθηκε η δυνατότητα παρακολούθησής της με υπότιτλους μέσω teletext, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε ανθρώπους με προβλήματα ακοής να παρακολουθήσουν ελληνική σειρά υποτιτλισμένη.

Τέσσερις μέρες πριν την επίσημη πρεμιέρα στις 11 Οκτωβρίου 2010, έγινε προβολή του πρώτου επεισοδίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την οποία παρακολούθησαν οι συντελεστές της σειράς, αρκετοί επώνυμοι, αλλά και η συγγραφέας του βιβλίου.

Γυρίσματα

Μέρος των γυρισμάτων, εκτός των τεχνητών σκηνικών που στήθηκαν, έλαβαν χώρα στο λιμάνι της Πλάκας για να αποδοθεί η αυθεντικότητα των σκηνών
Το κάστινγκ της σειράς ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2008 στην Αθήνα, ενώ η όλη παραγωγή κράτησε συνολικά δύο χρόνια.

Τα γυρίσματα κράτησαν ένα χρόνο, από τον Δεκέμβριο του 2009 μέχρι το Δεκέμβριο του 2010 και έγιναν στην Κρήτη, στο χωριό της Πλάκας, στην Άνω Ελούντα, ένα μέρος του χωριού Ελούντα και στον Άγιο Νικόλαο, καθώς και στην ίδια τη Σπιναλόγκα. Πολλές σκηνές που διαδραματίζονταν στη Σπιναλόγκα, γυρίστηκαν στην Άνω Ελούντα, ενώ οι σκηνές που εδειχναν τα εξωτερικά μερη της Σπιναλόγκας, όπως το λιμανι της, έγιναν εκεί. Κάποια γυρίσματα έγιναν και στο Λονδίνο.

Η Χίσλοπ εμφανίστηκε μαζί με τον Μανώλη Φουντουλάκη (αληθινός επιζήσας της εποχής και κάτοικος της Σπιναλόγκας) στο επεισόδιο 24 της σειράς, όπου ανακαλύπτεται η θεραπεία και οι κάτοικοί του το εγκαταλείπουν για να επιστρέψουν στον πολιτισμό. Οι δυο τους ενσαρκώνουν τους ανθρώπους που φεύγουν πρώτοι από το Νησί. 

Το σκηνικό έπρεπε να απεικονίζει τα νησιά της Σπιναλόγκας και της Κρήτης όπως ήταν το 1939 μέχρι το 1957. Ο σκηνογράφος Αντώνης Χαλκιάς μαζί με την ομάδα του, αλλά και τη βοήθεια των τοπικών αρχών, πήρε άδεια να διαμορφώσει περιοχές των χωριών (Πλάκα και Επάνω Ελούντα) ώστε να εξασφαλιστεί η αυθεντικότητα των σκηνών. Το μικρό λιμάνι, για παράδειγμα, το οποίο βλέπουμε στη σειρά είναι ειδικά κατασκευασμένο για τη σειρά.

Το σενάριο χρειάστηκε να γραφεί αρκετές φορές και με πολλές αλλαγές ώστε να καλυφθούν τα 26 επεισόδια. Η Μιρέλλα Παπαοικονόμου πρόσθεσε νέους χαρακτήρες και νέες σχέσεις στη σειρά, κάτι που το έκανε ενδιαφέρον, όπως αναφέρει η συγγραφέας.

Οι ενδυματολόγοι Ξάνθη Κοντού και Μαρία Κοντοδήμα, για να αποδώσουν την ενδυματολογική εικόνα των ανθρώπων της εποχής, έπαιρναν καινούρια ρούχα και τα έφθειραν ή τα λέρωναν για να φαίνονται πολυχρησιμοποιημένα μιας και η φτώχεια της εποχής δεν επέτρεπε την αγορά καινούριων ενδυμάτων. Επίσης, ο κάθε χαρακτήρας είχε δικά του χαρακτηριστικά ρούχα ώστε να αποδίδεται η προσωπικότητά του μέσα και από τον τρόπο που ντυνόταν.

Τα κοστούμια που χρησιμοποιήθηκαν ξεπέρασαν τα 2000.

Το τραγούδι τίτλων της σειράς, «Είσαι εσύ ο άνθρωπός μου», είναι προϋπάρχουσα διασκευή του Μίνωα Μάτσα, την οποία ερμηνεύει η Ανδριάνα Μπάμπαλη. Την αυθεντική μορφή του τραγουδιού έγραψαν οι Σπύρος Περιστέρης και Μίνως Μαργαρίτης και ερμηνεύτηκε από τη Σωτηρία Μπέλλου.

Ο Μίνως Μάτσας έχει επιμεληθεί/γράψει όλο το soundtrack της σειράς το οποίο κυκλοφόρησε από τη Minos EMI στις 4 Δεκεμβρίου 2010. Τα τραγούδια του soundtrack ερμηνεύουν οι Δημήτρης Μητροπάνος, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Ελεωνόρα Ζουγανέλη και Γιάννης Χαρούλης.

Στη σειρά συμμετείχαν 83 βασικοί ηθοποιοί και περισσότεροι από 700 βοηθητικοί ηθοποιοί, με τους περισσότερους να είναι ντόπιοι αλλά και απλοί κάτοικοι των χωριών όπου γίνονταν τα γυρίσματα.

ΠΗΓΗ

- Advertisement -

Τελευταία Νέα