fbpx
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΑΤο μοναδικό εργαστήριο κατασκευής στολιδιών στην Ελλάδα

Το μοναδικό εργαστήριο κατασκευής στολιδιών στην Ελλάδα

Δεν το ξέρουν πολλοί, αλλά πολλοί θα ήθελαν να το γνωρίζουν. Το μοναδικό εργαστήριο κατασκευής μπάλας της Ελλάδας βρίσκεται σε ένα μικρό δρόμο στη Θεσσαλονίκη. Η ιστορία του πηγαίνει πίσω, στο 1973 τότε που ο παππούς, Κωνσταντίνος Κοτόπουλος άρχισε να φτιάχνει χριστουγεννιάτικα στολίδια. Ο Δημήτρης Κοτόπουλος συνέχισε και ανέλαβε την οικοτεχνία την οποία και εξέλιξε.

Η παράδοση συνεχίζεται με την κατασκευή γυάλινων στολιδιών, γυάλινες μπάλες σε όλα τα μεγέθη, σχέδια, χρώματα από την μαμά και την κόρη. Η Αθανασία και η μητέρα της Αναστασία, όλη τη χρονιά, σχεδιάζουν, κατασκευάζουν, συσκευάζουν, παίρνουν παραγγελίες, δειγματίζουν, δοκιμάζουν νέες ιδέες. Όλο το χρόνο.

Όπως τόνισε η Αθανασία “Επειδή όλα γίνονται από τα χέρια μας, εργαζόμαστε πολλές ώρες την ημέρα. Χαλαρώνουμε λίγο τον Ιανουάριο που μπορούμε να συζητήσουμε νέα σχέδια, νέες ιδέες, νέα υλικά και να πειραματιστούμε”.

“Όλα ξεκινούν από έναν διάφανο γυάλινο σωλήνα. Χρησιμοποιούμε το φλόγιστρο και ζεσταίνουμε τον σωλήνα. Κάθε σωλήνας έχει διαφορετική διάμετρο και πάχος ανάλογα με το μέγεθος της μπάλας που θέλω να φτιάξω. Κόβω τo σωλήνα σε κομμάτια. Εμπειρικά πρέπει να μετρήσω την πίεση, την ταχύτητα και την περιστροφή για να βγει ομοιόμορφο το στολίδι. Έπειτα περνάμε στο καλλιτεχνικό κομμάτι, παίζοντας με πινέλα και χρώματα και γκλίτερ. Όλα ξεκινούν από διάφανο γυαλί και έπειτα χρωματίζονται ή ζωγραφίζονται. Κόβεται το κοτσάνι, μπαίνει στο καψούλι και έπειτα είναι έτοιμη!”.

Το εργαστήριο δειγματίζει κάθε Σεπτέμβρη και στην έκθεση Mostra Rota στην Αθήνα. Εκεί γνωρίζει νέους πελάτες και δείχνει τα νέα του σχέδια. “Αυτό το διάστημα, από το Σεπτέμβριο δηλαδή μέχρι το Δεκέμβριο έχουμε πάρα πολλή δουλειά. Από το μηδέν μέχρι την αποστολή, περνάνε όλα από τα χέρια μας! Γυρνάμε αργά το βράδυ στο σπίτι μας κάθε μέρα, είμαστε πολλές ώρες ανοιχτά, θα μας βρεις και το βράδυ εδώ”.

Χιλιάδες μπάλες φτιάχνονται στο εργαστήριο, όλη τη χρονιά! “Δουλεύουμε 11 μήνες για να πουλήσουμε 1-2 μήνες”.

“Ξέρουμε πως τα στολίδια είναι είδος πολυτελείας όμως ακόμη έχουμε πολύ κόσμο που τα αναζητά. Ακόμη, τα εισαγόμενα είδη από τα εργοστάσια κάνανε κακό στα χειροποίητα. Είμαστε το τελευταίο εργαστήριο που φτιάχνει γυάλινα χειροποίητα στολίδια. Έχουμε σταθερούς και φανατικούς πελάτες. Αυτό που μας χαροποιεί πολύ είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι νεότεροι άρχισαν να αναζητούν τα χειροποίητα στολίδια και ευτυχώς αντέχουμε στον χρόνο. Μεγάλοι και μικροί το αναζητούν, θέλουν κάτι ξεχωριστό, είναι μια παλιά τέχνη που ευτυχώς ανταποκρίνονται και οι νέοι σε αυτήν. Όποιος μάλιστα έρχεται την ώρα που φτιάχνουμε, και μας πετυχαίνει στα διάφορα στάδια κατασκευής, ενθουσιάζεται. Μια από τις πολύ ωραίες διαδικασίες είναι η επαργύρωση, όταν δηλαδή στην διάφανη μπάλα βάζουμε ασήμι, και γίνονται καθρέφτες”.

Βιολογικές μπάλες, με σουσάμι, κανέλες και σπόρους!

Τελευταία το εργαστήριο έκανε νέες διακοσμητικές προτάσεις – γιατί να διακοσμούμε με μπάλες μόνο το Δεκέμβριο; Η Αθανασία φέτος έφτιαξε και πούλησε Χριστουγεννιάτικες μπάλες με αστερίες και άμμο για γιορτές στο νησί αλλά και μπάλες για διακοσμητικά για βαφτίσεις ή για το Πάσχα. “Ένα γυάλινο στολίδι δεν είναι απαραίτητα μόνο για τα Χριστούγεννα!”

Οι αστερίες που έκαναν θραύση στα νησιά!

Και μπάλες emoji!

Ένα από τα best sellers του εργαστηρίου, οι μπάλες μάτια

Σαν μικροί πλανήτες, οι μπάλες στέκονται, περιμένοντας να ζωγραφιστούν!

Η Αθανασία επί τω έργω

Τεράστια κουτιά με χρυσόσκονη σε όλα τα χρώματα

Στολίδια σε κάθε γωνιά

Όλα τα χρώματα σε χάρτινα κουτιά

Πόσες μπάλες μπορεί να υπάρχουν εδώ μέσα;

Installation στο ταβάνι του εργαστηρίου

- Advertisement -

Τελευταία Νέα