fbpx
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΤο μισθολογικό χάσμα ανδρών - γυναικών καλά κρατεί

Το μισθολογικό χάσμα ανδρών – γυναικών καλά κρατεί

Το 45,3% αντιπροσωπεύει η διαφορά μεταξύ των μέσων ετήσιων αποδοχών γυναικών και ανδρών στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή την αυριανή ευρωπαϊκή ημέρα ισότητας των αμοιβών. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. είναι 39,8%.

Η διαφορά μεταξύ των μέσων ακαθάριστων ωριαίων αποδοχών ανδρών και γυναικών αντιπροσωπεύει το 15% (16,7% στην Ε.Ε.).

Οι Ελληνίδες έχουν χαμηλότερες ωριαίες αποδοχές, λιγότερες ώρες εργασίας σε έμμισθες θέσεις εργασίας και χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης (για παράδειγμα διακοπή σταδιοδρομίας για τη φροντίδα παιδιών ή συγγενικών προσώπων).

Μερικοί παράγοντες που ενισχύουν τη μισθολογική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων είναι οι εξής:

  • Οι θέσεις διοίκησης και εποπτείας καταλαμβάνονται κυρίως από άνδρες. Σε κάθε τομέα οι άνδρες παίρνουν προαγωγή πιο συχνά από τις γυναίκες και ως εκ τούτου αμείβονται καλύτερα. Αυτή η τάση κορυφώνεται στις υψηλές θέσεις. Οι γυναίκες αποτελούν ποσοστό μικρότερο του 4% των διευθυνόντων συμβούλων.
  • Οι γυναίκες αναλαμβάνουν σημαντικά άμισθα καθήκοντα, όπως το νοικοκυριό και τη φροντίδα των παιδιών ή συγγενικών προσώπων σε μεγαλύτερη κλίμακα απ’ ό,τι οι άνδρες. Οι εργαζόμενοι άνδρες περνούν κατά μέσο όρο εννέα ώρες την εβδομάδα σε άμισθες δραστηριότητες φροντίδας και νοικοκυριού, ενώ οι γυναίκες περνούν 26 ώρες, που σημαίνει τουλάχιστον τέσσερις ώρες κάθε μέρα. Το γεγονός αυτό αντανακλάται στην αγορά εργασίας, με περισσότερες από μία στις τρεις γυναίκες να μειώνουν τις έμμισθες ώρες τους σε μερικής απασχόλησης, ενώ μόνο ένας στους 10 άνδρες κάνει το ίδιο.
  • Οι γυναίκες έχουν την τάση να περνούν περιόδους μακριά από την αγορά εργασίας συχνότερα απ’ ό,τι οι άνδρες. Αυτές οι διακοπές στη σταδιοδρομία δεν επηρεάζουν μόνο τις ωριαίες αποδοχές, αλλά έχουν επίσης αντίκτυπο στις μελλοντικές αποδοχές και συντάξεις.
  • Σε μερικούς τομείς και επαγγέλματα, οι γυναίκες έχουν την τάση να υπερεκπροσωπούνται, ενώ σε άλλους τομείς υπερεκπροσωπούνται οι άνδρες. Σε μερικές χώρες τα επαγγέλματα που αναλαμβάνουν κυρίως γυναίκες, όπως η διδασκαλία ή οι πωλήσεις προσφέρουν χαμηλότερα ωρομίσθια απ’ ό,τι επαγγέλματα που αναλαμβάνουν κυρίως οι άνδρες, ακόμα και όταν χρειάζεται το ίδιο επίπεδο εμπειρίας και εκπαίδευσης.
  • Οι μισθολογικές διακρίσεις, που αν και παράνομες, συνεχίζουν να ενισχύουν τη μισθολογική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων.

«Εάν ο μέσος Ευρωπαίος άνδρας σταματήσει να εργάζεται σήμερα, οι συνολικές αποδοχές του για το έτος που διανύουμε θα είναι ίσες με τις αποδοχές που θα λάβει η μέση Ευρωπαία γυναίκα που θα συνεχίσει να εργάζεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου», δήλωσαν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, η επίτροπος Ισότητας των Φύλων Βιέρα Γιούροβα και η επίτροπος Απασχόλησης Μαριάν Τίσεν.

Όπως ανέφεραν οι τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι ανισότητες αντικατοπτρίζονται στις ωριαίες αποδοχές των γυναικών, οι οποίες εξακολουθούν να υπολείπονται κατά 16,7 % των αντίστοιχων αποδοχών των ανδρών συναδέλφων τους.

Εξάλλου, με τον σημερινό ρυθμό προόδου, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων μειώνεται τόσο αργά ώστε, αν ο ρυθμός αυτός συνεχιστεί, θα χρειαστεί να περιμένουμε το έτος 2086 μέχρι να εξισωθούν οι αποδοχές γυναικών και ανδρών.

 

 

 

πηγή

- Advertisement -

Τελευταία Νέα