fbpx
ΑρχικήΥΓΕΙΑΤο «Μαγικό» Turmeric

Το «Μαγικό» Turmeric

Το Turmeric έχει µακρά παράδοση χρήσης στο αγιουρβεδικό και στο κινέζικο σύστηµα ιατρικής, ειδικά κατά των αλλεργιών, ως αντιφλεγµονώδης παράγοντας, όπως επίσης και ως θεραπευτικό µέσο για το µετεωρισµό, τον ίκτερο, τις εµµηνορροϊκές δυσκολίες, την αιµατουρία, την αιµορραγία και τους κολικούς. Το Turmeric µπορεί επίσης να εφαρµοσθεί τοπικά σε κατάπλασµα, για την ανακούφιση πόνου ή φλεγµονής.

Το Turmeric είναι ένα πολύ σηµαντικό µπαχαρικό στην Ινδία, η οποία παράγει σχεδόν ολόκληρη την παγκόσµια σοδειά του και καταναλώνει το 80% του. Η χρήση του ανάγεται περίπου στα 4.000 πριν, στο Βεδικό πολιτισµό της Ινδίας, όταν το Turmeric ήταν το κύριο µπαχαρικό και ήταν επίσης θρησκευτικής σηµασίας. Σήµερα στην Ινδία, είναι επίσης παρόν σε κάθε πιάτο, είτε αυτό περιέχει κρέας είτε λαχανικά.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον για το Turmeric και τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Αυτό εν μέρει οφείλεται στις πολυπληθείς επιστημονικές μελέτες, οι οποίες δημοσιεύονται πάνω στο θέμα. Το Turmeric (Curcuma Longa), ένα ανθίζον φυτό της οικογένειας Ginger, χρησιμοποιείται ευρέως ως χρωστικός παράγοντας στο φαγητό και είναι ένα από τα κύρια συστατικά του Curry.

Ευρετήριο θεραπευτικής κατάταξης

 • Πεπτικό σύστημα: Χρησιμοποιείται ως ανθελμινθικό και χορηγείται σε περιπτώσεις διακοπτόμενου πυρετού. Χρησιμοποιείται επίσης στο μετεωρισμό, τη δυσπεψία και σε περιπτώσεις στομαχικής αδυναμίας. Η Κουρκουμίνη (Curcumin) έχει δείξει πως διεγείρει τη χολή, διευκολύνοντας το άδειασμα της χοληδόχου κύστης. Σε μια μελέτη σε ζώα, το απόσταγμα της ρίζας του Turmeric μείωσε την έκκριση των οξέων στο στομάχι και εξασφάλισε προστασία από τραύματα, όπως ο μετεωρισμός στο στομάχι (γαστρίτιδα) ή στα εντερικά τοιχώματα και από έλκη  οφειλόμενα σε φάρμακα, στρες ή αλκοόλ.
 • Δέρμα: Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις τριχοφυΐας, εξανθημάτων, λέπρας, εκζεμάτων και κνήφης.
 • Αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Η Κουρκουμίνη που περιέχεται στο Turmeric, όπως και άλλες ουσίες αυτού του βοτάνου, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες για τις οποίες κάποιοι ισχυρίζονται πως ίσως είναι το ίδιο ισχυρές με τις βιταμίνες C και E.
 • Οστεοαρθρίτιδα: Λόγω της ικανότητας να μειώνει τις φλεγμονές, το Turmeric βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας.
 • Καρκίνος: Εργαστηριακά στοιχεία και μελέτες που έγιναν σε ζώα, έδειξαν πως η Κουρκουμίνη έχει δυναμική στην αντιμετώπιση διάφορων μορφών καρκίνου όπως του προστάτη, του μαστού, του δέρματος και του παχέος εντέρου.
 • Παρασιτική λοίμωξη εντερικού σωλήνα:  Το Turmeric μειώνει την καταστροφική δράση των παρασίτων και των νηματόζωων.
 • Βακτηριακές λοιμώξεις: Το πτητικό έλαιο από Turmeric λειτουργεί ως εξωτερικό αντιβιοτικό, προλαμβάνοντας βακτηριακές λοιμώξεις στα τραύματα.
 • Ηπατικές ασθένειες: Μελέτες σε ζώα έχουν δώσει ενδείξεις ότι μπορεί να προστατέψει το συκώτι από έναν μεγάλο αριθμό βλαβερών ουσιών όπως το ανθρακικό τετραχλωρίδιο και την ακεταμινοφένη (γνωστή και ως παρακεταμόλη, αυτή η αγωγή χρησιμοποιείται ευρέως  για τον πονοκέφαλο  και τα άλγη και μπορεί να προκαλέσει ηπατικές βλάβες, αν χορηγηθεί σε μεγάλες ποσότητες ή από άτομα που πίνουν συχνά αλκοόλ). Το Turmeric το επιτυγχάνει αυτό, εν μέρει, βοηθώντας στον καθαρισμό τέτοιων τοξινών από το σώμα και προστατεύοντας το συκώτι από βλάβες. -Η χορήγηση του υδατοειδούς αποστάγματος του Turmeric από το στόμα έχει αναφερθεί πως μειώνει τη δριμύτητα του ανθρακικού τετραχλωριδίου, όπως επίσης και τις κακώσεις του ήπατος οφειλόμενες σε σίδηρο. -Η δια του στόματος χορήγηση της Κουρκουμίνης μειώνει τα υπεροξείδια του ορού και τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό, με αποτέλεσμα τη δράση του ως χημειο-προστατευτικό, σε αρτηριακές παθήσεις.
 • Οφθαλμικές παθήσεις: Η Κουρκουμίνη είναι το ίδιο αποτελεσματική, όπως τα κορτικοστεροειδή, σε περιπτώσεις uveitis. Πρόκειται για λοίμωξη του uvea, του μεσαίου στρώματος του οφθαλμού, ανάμεσα στο σκληρό χιτώνα του ματιού (το λευκό εξωτερικό στρώμα του οφθαλμού) και τη ρετίνη (το πίσω μέρος του οφθαλμού).
 • Αθηροσκλήρωση: Ελαττώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό και εμποδίζει την οξείδωση της LDL («κακής») χοληστερόλης. Η οξειδωμένη LDL επικάθεται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και συμβάλλει στο σχηματισμό της αθηροσκληρωτικής πλάκας. Το Turmeric επίσης προλαμβάνει  τον πολλαπλασιασμό των αιμοπεταλίων στα τοιχώματα ενός τραυματισμένου αιμοφόρου αγγείου.
 • Τραύματα: Όταν εφαρμόζεται σε τραύματα, επιταχύνει τη διαδικασία της επούλωσης.

prosohi-kourkoumas-kai-parenergeies-pote-na-ton-apofevgete

Ταυτότητα

Λατινικό όνομα: Curcuma Longa

Γένος: Zingiberaceae

Κοινή ονομασία: Haldi, Haridra

Αγγλική ονομασία: Turmeric, Saffron

Φυσικό περιβάλλον: Συναντάται σε τροπικές περιοχές της Νότιας Ασίας.

Μακροσκοπική αναγνώριση: Συγγενής του Ginger, το Turmeric είναι ένα πολυετές φυτό, το οποίο αναπτύσσεται ως τα 1 – 1.5 μέτρα ύψος και φέρει μουντά κίτρινα άνθη, σε σχήμα «τρομπέτας». Το Turmeric έχει άρωμα και μία πικρή, κάπως οξεία γεύση.

Χρήσιμα μέρη του: Ρίζωμα και βολβοί.

Φαρμακολογική δράση: Αρωματική, διεγερτική, τονωτική και  αναφυσώδης.

Ενδείξεις (σύμφωνα με τη βιβλιογραφία): Πεπτικές δυσλειτουργίες, οστεοαρθρίτιδα,  αθηροσκλήρωση, καρκίνος, ηπατικές ασθένειες, βακτηριακές μολύνσεις, τραύματα, αλλεργίες και οφθαλμικές παθήσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

- Advertisement -

Τελευταία Νέα