Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα δέκα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του συγκεκριμένου είδους στον κόσμο, σύμφωνα με την έκθεση του Raindance Film School and Festival. Μαζί με τα δημοφιλή και καταξιωμένα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ IDFA στην Ολλανδία και CPH:Dox στην Δανία, το Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης φιγουράρει στη 2η θέση της σχετικής λίστας. Το επετειακό 20ό Φ.Ν.Θ. διεξάγεται από την Παρασκευή 2 έως και την Κυριακή 11 Μαρτίου.
Η λίστα του Raindance με τα δέκα καλύτερα ντοκιμαντέρ δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2013. Ωστόσο πριν από λίγους μήνες υπήρξε σχετική επικαιροποίηση και ενημέρωση του άρθρου, το οποίο παρουσιάζει αναλυτικά τα δέκα σημαντικότερα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ που διεξάγονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, βρίσκεται στην 2η θέση. Αναλυτικά η κατάταξη:
True / False Film Festival
Thessaloniki Documentary Festival
Visions Du Reel
Hot Docs
Sheffield Doc/Fest
Silver Docs
Sunny Side of the Doc, La Rochelle
Leipzig
CPH:Dox
International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA)
Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
To Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, είναι ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ που ειδικεύεται στις ταινίες ντοκιμαντέρ. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ διοργανώνεται κάθε Μάρτιο στη συμπρωτεύουσα από τον πολιτιστικό οργανισμό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ιδρύθηκε το 1999 από τον Δημήτρη Εϊπίδη ο οποίος το διηύθυνε μέχρι τον Μάρτιο του 2016.
«O νέος αιώνας χαρακτηρίζεται αναμφισβήτητα από την ποιότητα και το μέγεθος της προσιτής πληροφόρησης Tο video, η ψηφιακή εικόνα, το διαδίκτυο, η μετάδοση κειμένων, ήχου και εικόνων από δορυφορικά συστήματα επικοινωνίας οδηγούν τον σύγχρονο άνθρωπο σε χώρους πρωτόγνωρους και πρωτοποριακούς.
Tο ντοκιμαντέρ καλείται να αξιοποιήσει τις υπάρχουσες δυνατότητες, παρέχοντας την ευκαιρία της επικοινωνίας σε μεγάλο αριθμό κινηματογραφιστών.
O ρόλος του διαφαίνεται καταλυτικός, σαν όχημα συχνής χρήσης, σαν μέσο έντεχνης και δημιουργικής πληροφόρησης στον χώρο της παιδείας, της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας. Στόχος λοιπόν του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα είναι να παρουσιάζει τις εικόνες της κοινωνικής, ιστορικής, πολιτικής και κυρίως, ανθρώπινης πραγματικότητας του νέου αιώνα, που λειτουργούν ως εφαλτήριο για κινηματογραφικές περιπλανήσεις, να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το κοινό, γύρω από κρίσιμες θεματικές που απαιτούν την κριτική στάση και την ενεργή συμμετοχή του.» – Δημήτρης Εϊπίδης
20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Το 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 2 έως και την Κυριακή 11 Μαρτίου. Η επετειακή διοργάνωση φιλοξένει και φέτος για δεύτερη φορά, Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα για πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες, καθώς και αφιερώματα στα οποία θα προβληθούν ταινίες τεκμηρίωσης οι οποίες που θα συζητηθούν.
«Πάμε πίσω τρεις δεκαετίες. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενείται σε ένα από τα περίπτερα της ΔΕΘ. Το κόκκινο χαλί στρώνεται για τις επίσημες τελετές στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, ενώ οι προβολές των ταινιών προγραμματίζονται σε κεντρικές αίθουσες της πόλης: Βακούρα, Ανατόλια, Παλάς, Αλέξανδρος, Έσπερος. Η πρώτη διοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, στήνεται σε μια τέντα στην πλατεία Αριστοτέλους. Όταν ανοίγουν οι ουρανοί, στάζει η οροφή. Δίπλα σε κάθε υπάλληλο, καίει μια σόμπα. Παραδίπλα, κουβάδες μαζεύουν το βρόχινο νερό. Κάπως έτσι ζυμώθηκε το φεστιβάλ. Εδώ κι εκεί. Νομαδικά, θα μπορούσε κάποιος να πει λίγο αυθαίρετα. Αν αφαιρέσει κανείς το «ν», μένει η καρδιά του φεστιβάλ, η ομάδα. Γιατί αυτή η δουλειά μόνο έτσι γίνεται. Ομαδικά.» – Δήμητρα Νικολοπούλου (Πρώτο Πλάνο – Τεύχος 292)
Σπουδαίοι δημιουργοί, αποκαλυπτικά θέματα και συγκλονιστικές εικόνες, υπόσχονται δυνατές συγκινήσεις στους θεατές που και φέτος θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν στην μεγάλη οθόνη, μοναδικά ντοκιμαντέρ. Η 20ή διοργάνωση, θα φιλοξενηθεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη. Μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ταινίες τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο, αφιερώματα καθώς και παράλληλες δράσεις, το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τους θεατές.