fbpx
Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022
Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ Το εντυπωσιακό βίντεο από drone με τη χιονισμένη Πάρνηθα

Το εντυπωσιακό βίντεο από drone με τη χιονισμένη Πάρνηθα

Στα λευκά ντύθηκε η Πάρνηθα, ένα από τα ομορφότερα βουνά της Ελλάδας.
Παρά τις καταστροφικές φωτιές του 2007, η Πάρνηθα παραμένει ο σημαντικότερος «πνεύμονας» της Αττικής, αλλά και ο βασικότερος μηχανισμός μείωσης της θερμοκρασίας του αέρα που καταλήγει στην Αθήνα.

 

Τον Ιούνιο του 2007 ξέσπασε η μεγαλύτερη και πιο καταστροφική πυρκαγιά στην Πάρνηθα.
Η προκαταρκτική έρευνα μίλησε για εμπρησμό.
Πίσω της άφησε ανυπολόγιστες ζημιές, καίγοντας δεκάδες χιλιάδες στρέμματα.
Δέντρα και θάμνοι κάηκαν ολοσχερώς. Περίπου το 18% του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας καταστράφηκε. Ζώα, όπως χελώνες, διάφορα είδη θηλαστικών, πτηνά και ερπετά κάηκαν.
Περίπου 30 κόκκινα ελάφια είτε δεν πρόλαβαν να φύγουν από την πυρκαγιά, είτε πέθαναν από την ασφυξία.
Μια τέτοιας κλίμακας πυρκαγιά, οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας στην Αθήνα, ενώ υπάρχει και κίνδυνος πλημμύρας περιοχών της Αττικής, καθώς το νερό της βροχής δεν μπορεί να συγκρατηθεί.

Ο κόσμος αντέδρασε. Με διαδήλωση στο Σύνταγμα απαιτούσαν την αναδάσωση και την προστασία της Πάρνηθας. «Απαιτούμε να μην ξαναγίνει ποτέ. Απαιτούμε να γίνουν προσπάθειες να σωθεί ό,τι μπορεί να σωθεί. Άνθρωποι που ως τότε βλέπαμε την Πάρνηθα απλά σαν κάτι όμορφο και δεδομένο, τώρα είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση» έλεγαν.
Οι αρμόδιοι φορείς, εταιρίες, οργανισμοί, αλλά και χιλιάδες εθελοντές δραστηριοποιήθηκαν αμέσως για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος της Πάρνηθας, αλλά και για την αποτροπή μεγαλύτερης καταστροφής.

Ο ρόλος των εθελοντών ήταν κομβικός, καθώς χωρίς αυτούς πολλά από όσα επιτεύχθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια δεν θα ήταν δυνατά.
Έχει γίνει σημαντική πρόοδος για την προστασία του δάσους. Αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα υλοποιήθηκαν, τα οποία βοήθησαν στη συγκράτηση του επιφανειακού εδάφους και στην αποφυγή πλημμυρών.
Περίπου 5960 ξυλοφράγματα κατασκευάστηκαν, ενώ τα αντιδιαβρωτικά έργα έγιναν σε έκταση 1.913 χλμ.
Περίπου 5 χιλιάδες στρέμματα έχουν αναδασωθεί με περισσότερα από 400 χιλιάδες έλατα και μαυρόπευκα.
Παρόλο που χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά για να επανέλθει το δάσος, τα έργα που έχουν γίνει μέχρι τώρα είναι ενθαρρυντικά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η Γραμματεία Γυναικών της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Άρτας για έβδομη συνεχή χρονιά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των...

Τα νέα έργα που προγραμματίζει για το 2023 ο Δήμος Ιωαννιτών

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το πρόγραμμα έργων για το 2023. Το πρόγραμμα εκτός από την παράταξη της Δημοτικής Αρχής υπερψήφισαν...

Η διαρκής ενεργειακή – και όχι μόνο – κρίση της Ευρώπης

Η Ευρώπη ετοιμάζεται για έναν δύσκολο χειμώνα. Φαινομενικά τα πράγματα δείχνουν καλύτερα σε σχέση με ορισμένες αρχικές προβλέψεις. Το φυσικό αέριο παραλαβής στην αρχή...

Έρευνα για τις εκλογές στις Περιφέρειες – Η εικόνα στην Ήπειρο

Σκληρή μάχη θα δοθεί στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας .Τα στοιχεία της έρευνας του digital poll της εταιρείας GOOD Affairs που δημοσιεύει ο AIRETOS.GR...