fbpx
Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021
Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ Το cheerleading στα ελληνικά σχολεία

Το cheerleading στα ελληνικά σχολεία

Μία ευχάριστη για πολλές μαθήτριες έκπληξη έκανε γνωστή το υπουργείο Παιδείας, το οποίο ανακοίνωσε πως το cheerleading έρχεται επιτέλους και στα ελληνικά σχολεία.

Ειδικότερα το cheerleading θα εισαχθεί και στα σχολεία και μάλιστα σε όλες τις βαθμίδες ώστε όσοι μαθητές θέλουν να γνωρίσουν αυτό το είδος αθλητικού χορού, να δοκιμάσουν για πρώτη φορά στο σχολεία τους, χωρίς να χρειαστούν δηλαδή να ψάξουν για μία ιδιωτική αθλητική ομάδα.

Ωστόσο παρ΄όλο που το Cheerleading εισάγεται τώρα στα ελληνικά σχολεία, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ως ενεργό άθλημα στην Ελλάδα.

Ειδικότερα το Cheerleading (Μαζορέτες) είναι άθλημα με Ελληνικά, Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα τα οποία διοργανώνουν οι αντίστοιχες Ομοσπονδίες Cheerleading. 

Όσα πρέπει να ξέρεις για το cheerleading

Το Cheerleading είναι ένα ανερχόμενο άθλημα στην Ελλάδα αλλά είναι πολύ δημοφιλές παγκοσμίως.

Είναι κατά βάσιν σωματική άσκηση και συχνά αγωνιστικό άθλημα με κριτήρια αξιολόγησης .

Βασίζεται σε οργανωμένα προγράμματα τα οποία διαρκούν από 1 ως 3 λεπτά της ώρας και συμπεριλαμβάνουν ειδικές ασκήσεις γυμναστικής, χορό, άλματα, κραυγές και φιγούρες.

Παγκόσμια, τα σκήπτρα στο άθλημα έχουν οι ΗΠΑ όπου σήμερα υπάρχουν περίπου 1,5 εκατομμύριο cheerleaders.

Στις υπόλοιπες 4 ηπείρους εκτιμάται ότι υπάρχουν 100 χιλιάδες αθλήτριες. 

Πώς ξεκίνησε και γιατί

Το cheerleading ξεκίνησε σαν δραστηριότητα εμψύχωσης και παρακίνησης των οπαδών των ομάδων αμερικάνικου ποδοσφαίρου του Πανεπιστημίου του Princeton.Η ιστορία του Cheerleading ξεκινά στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1880, σαν δραστηριότητα εμψύχωσης και παρακίνησης των οπαδών των ομάδων αμερικάνικου ποδοσφαίρου του Πανεπιστημίου του Princeton αρχικά και της Minnesota αργότερα.

Στη συνέχεια επεκτάθηκε σε άλλα ομαδικά αθλήματα όπως ράγκμπι και μπάσκετ και το 1923 για πρώτη φορά εμφανίζονται γυναίκες στις γραμμές των μαζορετών. Τη δεκαετία αυτή προστίθενται βελτιωμένες τεχνικές και δεξιότητες, αθλητικές φιγούρες, χοροί και ακροβατικά.

Το 1974 ιδρύεται η Διεθνής Ομοσπονδία Cheerleading (UCA), η οποία διοργανώνει το 1ο Εθνικό Πρωτάθλημα Cheerleading (ΗΠΑ) το 1982.

Το 1961 ιδρύεται η Αμερικανική Ομοσπονδία Cheerleading (NCA) και το 1974 η Διεθνής Ομοσπονδία Cheerleading (UCA), η οποία διοργανώνει το 1ο Εθνικό Πρωτάθλημα Cheerleading (ΗΠΑ) το 1982.

Το Cheerleading ως δημοφιλές και αγαπητό άθλημα σε όλο τον κόσμο

Από τότε το Cheerleading συνεχώς εξαπλώνεται, τόσο ως δραστηριότητα στα πλαίσια άλλων αθλημάτων (στην Ευρώπη κυρίως basketball και τελευταία beach volley), αλλά και ως αυτόνομο άθλημα.

Το Cheerleading στην Ελλάδα- Διακρίσεις και μετάλλια

Στην χώρα μας, το άθλημα προάγεται από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΟΜΑΔΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ (Hellas Cheerleading Union – HCU), η οποία είναι επίσημο μέλος της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας του Cheerleading.

Τον Ιούνιο του 2012 πραγματοποιήθηκε στην χώρα μας το 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Cheerleading, υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Cheerleading.

Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ CHEERLEADERS (GREEK DROPS) κατέκτησε την 3η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Cheerleading 2010 & την 5η θέση το 2009. 

Όλη η εγκύκλιος για το Cheerleading στα σχολεία

Σημειώνεται πως το υπουργείο έδωσε άδεια εισόδου – για τα σχολεία όλων των βαθμίδων – σε εκπροσώπους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τσίρλιντινγκ – Αθλητικού Ομαδικού Χορού (Ε.Ο.Τ.-Α.Ο.Χ.), προκειμένου να φέρουν σε επαφή τους μαθητές με το Τσιρλίντινγκ ή αλλιώς με τον ομαδικό αθλητικό χορό.

Το έγγραφο το υπουργείου αναφέρει:

«ΘΕΜΑ: Έγκριση άδειας εισόδου επιλεγμένων εκπροσώπων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τσίρλιντινγκ – Αθλητικού Ομαδικού Χορού (Ε.Ο.Τ.-Α.Ο.Χ.) σε σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Ε.) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.) για το σχολικό έτος 2020-2021.ΣΧΕΤ: α. Το με αριθμ. πρωτ. 62202/Δ5/25.05.2020 έγγραφο με θέμα: «Προγραμματισμός Αδειών Εισόδου σε σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Ε.) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.) για το σχολικό έτος 2020-2021» β. Το με αριθμ. πρωτ. 469/30.06.2020 αίτημα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τσίρλιντινγκ – Αθλητικού Ομαδικού Χορού (με αριθμ. πρωτ. εισερχ. εγγρ. ΥΠΑΙΘ 83431/Δ5/01.07.2020)

Σε συνέχεια του (α) σχετικού εγγράφου, η Ελληνική Ομοσπονδία Τσίρλιντινγκ – Αθλητικού Ομαδικού Χορού απέστειλε το ανωτέρω (β) αίτημα για έγκριση άδειας εισόδου επιλεγμένων εκπροσώπων του αθλήματος.

Η Υπηρεσία μας, στο πλαίσιο διάδοσης του αθλητικού πνεύματος και της ενασχόλησης των νέων παιδιών με τον αθλητισμό, εγκρίνει την άδεια εισόδου σε σχολικές μονάδες της Π/Θμιας και της Δ/θμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2020-2021 στους προτεινόμενους εκπροσώπους της Ε.Ο.Τ.-Α.Ο.Χ., οι οποίοι αναφέρονται στον επισυναπτόμενο πίνακα, όπως απεστάλη από την οικεία Ομοσπονδία, εφόσον πληρούνται οι ως κάτω αναφερόμενες προϋποθέσεις».

1) Οι επισκέψεις των επιλεγμένων εκπροσώπων θα υλοποιούνται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, μετά από συνεννόηση με τους εκάστοτε Διευθυντές των σχολικών μονάδων, με απόφαση των αντίστοιχων Συλλόγων Διδασκόντων και ενημέρωση του Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου κλάδου ΠΕ11, Φυσικής Αγωγής.

2) Κατά τη διάρκεια των ενημερώσεων/δραστηριοτήτων είναι υποχρεωτικό να παρίσταται εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, ορισμένος από τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας. 

3) Σε περίπτωση συμμετοχής των μαθητών/τριών σε αθλητικές πρακτικές δραστηριότητες απαιτείται: Έγκυρο Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ) και Ενυπόγραφη υπεύθυνη δήλωση των γονέων/κηδεμόνων με ευθύνη των οποίων θα εξασφαλιστεί η δυνατότητα συμμετοχής σε αυτές.

4) Κατά την διάρκεια των ενημερώσεων δεν επιτρέπεται η προώθηση, προβολή, διάθεση ή διανομή υλικού που αφορά στην άμεση ή έμμεση διαφήμιση εμπορικού προϊόντος ή προϊόντος παροχής υπηρεσιών, καθώς και η λήψη στιγμιότυπων (βιντεοσκόπηση – φωτογράφιση – ηχογράφηση) των μαθητών/τριών.

 

ΠΗΓΗ

 

Τελευταία Νέα

Συνελήφθησαν στη Θεσπρωτία δύο αλλοδαποί που μετέφεραν περισσότερα από 33 κιλά ακατέργαστης κάνναβης

Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ενεργώντας στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την αποτροπή εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών στη χώρα, συνέλαβαν...

Σαρωτική η Σλοβενία, σκόρπισε (118-100) την Αργεντινή με 48 πόντους του Ντόντσιτς

Με τον Λούκα Ντόντσιτς να τρελαίνει κόσμο και να σταματάει στους 48 πόντους, η Σλοβενία διέλυσε με 118-100 την Αργεντινή στην πρεμιέρα της στους...

Κλινικά νεκρός 27χρονος Αρτινός μετά από τροχαίο ατύχημα

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε ξημερώματα Σαββάτου προς Κυριακή στην Άρτα κοντά στο νεκροταφείο με θύμα έναν 27χρονο οδηγό μηχανής. Συμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του, ο...

Θανατηφόρο τροχαίο στην Πρέβεζα- Έχασε τη ζωή του 15χρονος

Τροχαίο δυστύχημα συνέβη το μεσημέρι του Σαββάτου στην Κίτσου Τζαβέλα και Ιερού Λοχου (μετά το σχολικό συγκρότημα στο Φόρο) καθώς δίκυκλο στο οποίο επέβαιναν...