Κάποτε ήταν μια πόλη γεμάτη ζωή. Τώρα είναι εμπόλεμη ζώνη. Το Χαλέπι έχει υποστεί μια καταστροφική μεταμόρφωση κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Για όσους δεν το γνωρίζουν, κάποτε ήταν μια ακμάζουσα μητρόπολη και ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, γνωστός για τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική και την πλούσια πολιτιστική ιστορία. Μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Συρίας και μια από τις παλαιότερες πυκνοκατοικημένες πόλεις του κόσμου, που το 2006 ανακηρύχθηκε «πρωτεύουσα του ισλαμικού πολιτισμού».
Όλα άλλαξαν από την ημέρα που ξέσπασε ο πόλεμος, τον Μάρτιο του 2011. Χιλιάδες ανθρώπινες ζωές έχουν χαθεί και περίπου 4,8 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Ωστόσο για κάποιους άλλους, περί τους 275.000 Σύριους που εξακολουθούν να ζουν υπό πολιορκία στο Χαλέπι, η διαφυγή από τη φρίκη του πολέμου δεν είναι δυνατή. Ολόκληρες γειτονιές είναι πλέον κατεστραμμένες, ενώ οι μάχες συνεχίζονται.
«Μόνο θυμό και λύπη βλέπεις πλέον στο Χαλέπι», λέει στην WorldPost ο Muhammad Rasul, της ομάδας άμεσης βοήθειας της Syria Charity που ζει μαζί με την οικογένειά του στην πόλη. «Οι άνθρωποι εδώ ζουν μέσα στη βία και τους συνεχείς βομβαρδισμούς».
Οι εναπομείναντες κάτοικοι του Χαλεπίου, βιώνουν μια αγριότητα που κανένας άνθρωπος δεν θα πρέπει να βιώνει, είχε πει ο Stephen O’Brien, επικεφαλής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.
Νέα βίντεο με drone δείχνουν το Χαλέπι από ψηλά όπως είναι σήμερα. Και σύμφωνα με τον Rasul, «αυτή είναι η πραγματικότητα του Χαλεπίου».
«Περιμένουμε να έρθει το τέλος της πολιορκίας και ονειρευόμαστε τη στιγμή που θα μπορούμε να κερδίσουμε ξανά την ελευθερία να εκφραζόμαστε, να τρώμε σωστό φαγητό, να ντυνόμαστε με αξιοπρεπή ρούχα, να ζούμε με αξιοπρέπεια όπως οι άλλοι άνθρωποι του κόσμου και να ξαναχτίσουμε το μέλλον της Συρίας» είπε.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν, έχουν τραβηχτεί πριν το 2011 και δείχνουν ένα διαφορετικό Χαλέπι. Πριν ρημαχτεί από τον πόλεμο και την καταστροφή.