Το 5G είναι μια τεχνολογία που μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας προς το καλύτερο, ας την αντιμετωπίσουμε με τον σεβασμό και την προσοχή που της αρμόζει.
Όπως ήταν φυσικό η είδηση έγινε viral μέσα σε λίγες ώρες: Το δημοτικό συμβούλιο Καλαμάτας αποφάσισε να διακόψει την πιλοτική εφαρμογή του δικτύου 5G στην πόλη για λόγους υγείας. Και όπως επίσης ήταν φυσικό το ελληνικό Διαδίκτυο έχει και πάλι χωριστεί σε δύο στρατόπεδα: Από την μία αυτοί που κατηγορούν τους «νεολουδίτες» και από την άλλη αυτοί που πανηγυρίζουν για την απόφαση.
Οι ανησυχίες για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλεί η ακτινοβολία δεν είναι κάτι καινούργιο. Αντίστοιχοι προβληματισμοί εμφανίζονται συνεχώς και βέβαια εντείνονται όποτε εφαρμόζεται κάποια καινούργια τεχνολογία, καθώς κινήματα πολιτών εναντιώνονται σε αυτή: Είτε μιλάμε για κεραίες κινητής, είτε μιλάμε για φούρνους μικροκυμάτων. Το φαινόμενο, βέβαια, δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό. Για παράδειγμα κίνημα κατά του 5G υπάρχει και στις Βρυξέλλες, το οποίο μάλιστα έχει καταφέρει να «παγώσει» την ανάπτυξη του σχετικού δικτύου.
Είναι γεγονός πως βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τις πιθανές επιπτώσεις του 5G. Αυτό που προβληματίζει κυρίως είναι οι πολύ υψηλές συχνότητες στις οποίες θα εκπέμπει το νέο δίκτυο αλλά και οι πολλές κεραίες που θα χρειαστεί για να λειτουργήσει. Ακριβώς οι ίδιοι προβληματισμοί υπήρχαν και στην εγκατάσταση των προηγούμενων δικτύων 3G και 4G.
Για όποιον θέλει να ψάξει, οι πηγές στο Διαδίκτυο είναι πάρα πολλές. Το βασικό συμπέρασμα είναι πως οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν πως δεν έχει αποδειχτεί καμιά αρνητική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών. Ωστόσο κανείς σοβαρός επιστήμονας δεν μπορεί να αποκλείσει τελείως την πιθανότητα να υπάρχουν αρνητικές συνέπειες από τη χρήση κινητών και την επέκταση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Αυτή η αβεβαιότητα «οπλίζει» με επιχειρήματα τους πολέμιους της ακτινοβολίας.
Όμως το να μην μπορεί να πει κάποιος με βεβαιότητα ότι δεν υπάρχουν καθόλου επιπτώσεις από την ακτινοβολία είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Η έκθεση σε ακτινοβολία είναι κάτι που πρέπει να μετρηθεί σε βάθος χρόνου, όπως περίπου το κάπνισμα.
Το σίγουρο είναι πως η επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει με βεβαιότητα πως η ακτινοβολία δεν πρόκειται να μας «λιώσει τον εγκέφαλο». Το 5G είναι μια τεχνολογία που μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας προς το καλύτερο, ας την αντιμετωπίσουμε με τον σεβασμό και την προσοχή που της αρμόζει και όχι με κινδυνολογίες όπως αυτές που ακούγονται συχνά-πυκνά και σίγουρα θα ακούσουμε και πάλι.