fbpx
Κυριακή, 25 Ιουλίου, 2021
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Την Τρίτη το νέο νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων

Την Τρίτη το νέο νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων

Από το 2021 και μετά το 20% του τακτικού προϋπολογισμού των ΑΕΙ θα δίνεται με βάση τις επιδόσεις τους σε συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία θα ορίσει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Αυτό ανακοίνωσε κατά την σημερινή ομιλία της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στη Σύνοδο Πρυτάνεων. Ειδικότερα, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι η χρηματοδότηση προς τα ΑΕΙ για το 2020 θα είναι η ίδια, όπως έχει οριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ωστόσο από το 2021 και μετά θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης των ΑΕΙ.

Συγκεκριμένα, το 80% της τακτικής χρηματοδότησης θα χορηγείται με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως συμβαίνει έως σήμερα (π.χ. ο αριθμός των φοιτητών και των διδασκόντων, η γεωγραφική διασπορά).

Το υπόλοιπο 20% θα χορηγείται με βάση τα αποτελέσματα των ΑΕΙ επί συγκεκριμένων κριτηρίων-στόχων (π.χ. εξωστρέφεια). Οι στόχοι αυτοί θα προσδιοριστούν από την νέα Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία θα αποτελεί μετεξέλιξη της σημερινής Αρχής για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), σε συνεργασία τα ΑΕΙ.

Σημαντική είναι η ρύθμιση για τη μείωση της γραφειοκρατίας στη διαχείριση των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Ερευνας των ΑΕΙ (τα «ταμεία» των ΑΕΙ). Το αίτημα των ΑΕΙ είναι οι ΕΛΚΕ να αποσπαστούν από τους κανόνες του δημόσιου λογιστικού για να περιοριστεί η γραφειοκρατία στη διαχείριση των κονδυλίων. Ενδεικτικά, με το ισχύον καθεστώς σε περίπτωση που χρειάζεται μία αγορά για ένα ερευνητικό έργο (π.χ. ενός αντιδραστήρα), ο επιστημονικός υπεύθυνός του όφειλε να ζητήσει αναμόρφωση του προϋπολογισμού σύμφωνα με το δημόσιο λογιστικό, και κατόπιν να δοθεί έγκριση από το υπουργείο Παιδείας. Αυτές οι αναμορφώσεις προϋπολογισμού ξεπερνούσαν τις 1.000 ετησίως για όλα τα ΑΕΙ. Με τη νέα ρύθμιση επιτρέπεται να γίνει μία δαπάνη σε ένα έργο εφόσον υπάρχει το κονδύλι στον προϋπολογισμό και μετά ανά τρίμηνο να γίνεται έλεγχος. Με τον τρόπο αυτό οι αλλαγές στον προϋπολογισμό των έργων υπολογίζεται ότι θα μειωθούν στις 12.

Επίσης η κ. Κεραμέως είπε ότι θα διατηρηθεί η αναλογία 1 προς 1 για τις αφυπηρετήσεις πανεπιστημιακών.

Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως τη Τρίτη θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο με όλες τις αλλαγές με στόχο να ψηφιστεί έως τα τέλη Ιανουαρίου.

ΠΗΓΗ

Τελευταία Νέα

Θανατηφόρο τροχαίο στην Πρέβεζα- Έχασε τη ζωή του 15χρονος

Τροχαίο δυστύχημα συνέβη το μεσημέρι του Σαββάτου στην Κίτσου Τζαβέλα και Ιερού Λοχου (μετά το σχολικό συγκρότημα στο Φόρο) καθώς δίκυκλο στο οποίο επέβαιναν...

Ο Δήμος Αρταίων τιμά τους ετεροδημότες και διοργανώνει το «1ο Αντάμωμα Ετεροδημοτών»

Έναν νέο θεσμό εγκαινιάζει ο Δήμος Αρταίων διοργανώνοντας την Παρασκευή 13 Αυγούστου το «1ο Αντάμωμα Ετεροδημοτών». Αφορμή της πρωτοβουλίας αυτής της Δημοτικής Αρχής, είναι οι συνθήκες...

Η ομορφότερη αμμόγλωσσα της Ελλάδας βρίσκεται καλά κρυμμένη στην Ήπειρο

Αν κάποιος σας περιέγραφε μια λιλιπούτεια μεν αλλά εκπληκτική σε ομορφιά αμμόγλωσσα σε έναν εκπληκτικής ομορφιάς επίγειο παράδεισο με καταγάλανα και τιρκουάζ νερά πνιγμένο...

Δεν προβλήθηκε από την ΕΡΤ η προσπάθεια του Πετρούνια

Ο Λευτέρης Πετρούνιας ήταν σαρωτικός στα προκριματικά των κρίκων και εξασφάλισε την παρουσία του στον τελικό της Ολυμπιάδας του Τόκιο στις 2 Αυγούστου με βαθμολογία 15.333...