fbpx
Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022
Αρχική ΗΠΕΙΡΟΣ Την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος προς όφελος των αγροτών ζητά...

Την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος προς όφελος των αγροτών ζητά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου

Την αναθεώρηση του Άρθρου 24 του Συντάγματος, προκειμένου να αρθούν εμπόδια που υπάρχουν για  αγροτική χρήση, προτείνει με έγγραφό του προς τον Πρωθυπουργό, τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ο Περιφερειάρχης,  υπογραμμίζει πώς «η προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος, είναι για όλους αδιαπραγμάτευτη αξία, εξίσου όμως προστατευμένοι πρέπει να είναι όσοι ζουν, εργάζονται και συνυπάρχουν με τα δάση και εν γένει με το (φυσικό) περιβάλλον»

Συνεχίζοντας επισημαίνει πως με την εφαρμογή του άρθρου 24, τίθενται απαγορευτικές προϋποθέσεις σε όσους θέλουν να ασκήσουν αγροτικό επάγγελμα ή και ακόμη οδηγούν σε απώλεια κοινοτικών ενισχύσεων νυν αγροτών. «Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για ένταση των προβλημάτων στο εγγύς μέλλον με την αναμενόμενη εκπόνηση των χαρτών βόσκησης και αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα για ζητήματα που έχουν προκύψει:

«Σήμερα έχουμε οδηγηθεί σε ακραίες καταστάσεις: Κληροτεμάχια του Δημοσίου που είχαν δοθεί σε ακτήμονες και εγκαταλείφθηκαν προσωρινά λόγω αστυφιλίαςέχουν δασωθεί και δεν επιτρέπεται πλέον ο καθαρισμός και η καλλιέργειά τους. Το ίδιο  ισχύει και με αγροκτήματα εντός αναδασμών, ενώ εκτάσεις που στο παρελθόν καλλιεργούνταν με αμπέλιααδυνατούν οι ιδιοκτήτες ή οι κληρονόμοι τους να τα επαναφυτεύσουν, όπως συμβαίνει στην Αμπελουργική ζώνη Ζίτσας

Χορτολιβαδικές εκτάσεις, στις οποίες δεν υπάρχει ούτε ένα δέντρο εντός αυτών, χαρακτηρίζονται δασικέςκάτι που αποτελεί ελληνική «εφεύρεση»–  με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα (ιδίως σε ορεινές περιοχές) για οποιαδήποτε αγροτική εργασία, ακόμη και στην απλή βόσκηση.

Πρόσθετα προβλήματα προκύπτουν με την διάταξηότι τα κατά τεκμήριο δάση ή δασικές εκτάσεις ανήκουν στο Δημόσιο. Με αυτή διαπερνά το σύνολο της κοινωνίας η λογική της μείζονος προσπάθειας, η εγκατάλειψη κάθε παραγωγικής διάθεσης στην ύπαιθρο.

Τα προβλήματα με τις χορτολιβαδικές εκτάσεις είναι ήδη ορατά  με τις τελευταίες δηλώσεις  ΟΣΔΕ, καθώς αγρότες που δήλωναν ως αγρούς (όπως και είναι) χορτολιβαδικές εκτάσεις βρέθηκαν εκτός κοινοτικών ενισχύσεων, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Θεσσαλία».

Καταλήγοντας  ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης τονίζει πώς  «είναι επιτακτική ανάγκη να αναθεωρηθεί το άρθρο 24, έχοντας ως βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945 και του 1960» και η πρότασή του συνοψίζεται ως εξής:

  • Να αναθεωρηθεί το Άρθρο 24, ώστε να προστατεύονται οι πραγματικά και διαχρονικές δασικές εκτάσεις, λαμβάνοντας υπόψη όμως και τις ασκούμενες δραστηριότητες, ώστε να μην απωλεσθούν εκτάσεις για αγροτική χρήση, όπως είναι οι χαρακτηριζόμενες σήμερα χορτολιβαδικές και παράλληλα να επιτρέπονται οι δενδρώδεις καλλιέργειες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η Γραμματεία Γυναικών της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Άρτας για έβδομη συνεχή χρονιά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των...

Τα νέα έργα που προγραμματίζει για το 2023 ο Δήμος Ιωαννιτών

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το πρόγραμμα έργων για το 2023. Το πρόγραμμα εκτός από την παράταξη της Δημοτικής Αρχής υπερψήφισαν...

Η διαρκής ενεργειακή – και όχι μόνο – κρίση της Ευρώπης

Η Ευρώπη ετοιμάζεται για έναν δύσκολο χειμώνα. Φαινομενικά τα πράγματα δείχνουν καλύτερα σε σχέση με ορισμένες αρχικές προβλέψεις. Το φυσικό αέριο παραλαβής στην αρχή...

Έρευνα για τις εκλογές στις Περιφέρειες – Η εικόνα στην Ήπειρο

Σκληρή μάχη θα δοθεί στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας .Τα στοιχεία της έρευνας του digital poll της εταιρείας GOOD Affairs που δημοσιεύει ο AIRETOS.GR...