Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ. Μάλιστα ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου ανακοίνωσε από την Κέρκυρα την ενοποίηση του Ιονίου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα.
Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Παιδείας έρχονται νέου τύπου Πανεπιστήμια που θα προκύψουν από την συγχώνευση των ΤΕΙ και την μετατροπή τους σε Πανεπιστήμια, καθώς το υπουργείο Παιδείας φιλοδοξεί να επιστρέψει το δόγμα «κάθε πόλη με Πανεπιστήμιο και κάθε κωμόπολη με ΤΕΙ».
Ηδη, το καλοκαίρι άλλαξαν οι τίτλοι των διοικητικών οργάνων των ΤΕΙ, με πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και οι πρόεδροι των ΤΕΙ αποκαλούνται πρυτάνεις από την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά.
Η συγχώνευση των ΤΕΙ και η μετατροπή τους σε πανεπιστήμια, καθώς και η οργάνωση διετών προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, που θα υποκαταστήσουν τα ΙΕΚ, περιέχονται στο σχέδιο του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για το νέο τοπίο στη μεταλυκειακή και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Βασικός στόχος είναι η μείωση του αριθμού των Πανεπιστημίων, που αποτελεί άλλωστε και μνημονιακή υποχρέωση.
Την ίδια ώρα, κάποιοι βλέπουν πίσω από αυτό το σχέδιο προσπάθεια υποβάθμισης κάποιων τμημάτων ΤΕΙ σε ΙΕΚ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, στην χώρα υπάρχουν 14 ΤΕΙ, με περίπου 100.000 φοιτητές καθώς και περίπου 5.000 άτομα μόνιμο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό.
Το «πράσινο φως» δόθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ο οποίος έχει βάλει στο πρόγραμμα της Κυβέρνησης τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά να γίνουν Πανεπιστήμιο Δυτικής Ατικής.
«Η σημερινή συνάντηση έχει και ένα συμβολικό χαρακτήρα, γίνεται στο πρώτο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που η διδασκαλία του ήταν στα ελληνικά, της Ιονίου Ακαδημίας, σε αυτή τη συνάντηση θελήσαμε να κάνουμε το τολμηρό βήμα, που είναι το βήμα της ενοποίησης των δύο Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μας», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη Τύπου στην Κέρκυρα, το περασμένο Σαββατοκύριακο παρουσία του Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου Βασ. Χρυσικόπουλο και του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Γιάννη Δραγώνα.
Ο υπουργός υπογράμμισε τα εξής: «Δεν μπορούν να υπάρχουν ενιαίες λύσεις για όλα τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας μας, άρα επιδιώκουμε συνεννοήσεις μεταξύ των Ιδρυμάτων της χώρας μας. Η πολιτεία δεν πρόκειται να φέρει δικές της λύσεις αν δεν υπάρχει πλήρη συναίνεση των ιδρυμάτων και του προσωπικού. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση απόλυσης διδακτικού προσωπικού, υπονόμευσης επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών και των πτυχίων που έχουν παρθεί μέχρι τώρα. Αυτό που θέλουμε είναι η καλύτερη αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού και ενίσχυσή τους, γιατί δεν μπορεί να γίνεται μία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αν η πολιτεία δε μπορεί και υλικά να ενισχύσει αυτή την πρωτοβουλία».
Στην επίσημη ανακοίνωση του Ιονίου Πανεπιστημίου για τη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας τονίζεται: «Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, είχε ως θέμα τη διαμόρφωση του ενιαίου χώρου έρευνας και εκπαίδευσης στα Ιόνια Νησιά, και σηματοδότησε την δημόσια έναρξη των συζητήσεων μεταξύ των δυο ιδρυμάτων και των ακαδημαϊκών τους κοινοτήτων και οργάνων, με τελική προοπτική τη συνένωσή τους. Η σύζευξη αυτή, η οποία θα δρομολογηθεί με γνώμονα αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια, αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία ενός μεγαλύτερου, ακόμη πιο εύρωστου οργανισμού ανώτατης εκπαίδευσης στα Ιόνια Νησιά».
Πέραν των προαναφερθέντων, συζητήθηκε με τον Υπουργό και η δημιουργία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο ενός νέου Τμήματος Τουρισμού και Οικονομίας.
«Δεν μπορούν να υπάρχουν ενιαίες λύσεις για όλα τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας μας, άρα επιδιώκουμε συνεννοήσεις μεταξύ των Ιδρυμάτων. Η Πολιτεία δεν πρόκειται να φέρει δικές της λύσεις αν δεν υπάρχει εξαντλητική συζήτηση με τα ΑΕΙ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού αλλά ούτε και επιπτώσεις στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων φοιτητών.