fbpx
Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021
Αρχική ΥΓΕΙΑ Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν τρώμε συχνά "γρήγορο φαγητό"

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν τρώμε συχνά “γρήγορο φαγητό”

Το πολύ αλάτι στο φαγητό αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Τα φαγητά σε εστιατόρια και fast food περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού, ακόμη κι αν δεν το συνειδητοποιείται. 

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, πολλά πιάτα εστιατορίων και fast food περιέχουν όλη την ποσότητα αλατιού που πρέπει να καταναλώνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η ποσότητα αυτή ανέρχεται σε 2.300 χιλιοστόγραμμα, δηλαδή ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Οι Αμερικανοί βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας με τους λαούς που έχουν από τις πιο ανθυγιεινές διατροφές. Κατά μέσο όρο, τρώνε έξω πέντε φορές την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να προσλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες αλατιού.
Όσο περισσότερο αλάτι τρώει κάποιος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος υπέρτασης, που αυξάνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού και καρδιακής νόσου.

Για να προστατεύσετε εσάς και τους οικείους σας και να μην λαμβάνετε πολύ αλάτι, όταν τρώτε έξω ρωτήστε πόσο αλάτι περιέχουν τα πιάτα που θέλετε να φάτε.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο μέσος Αμερικανός λαμβάνει καθημερινά τουλάχιστον 50% περισσότερο αλάτι από ό,τι επιτρέπεται. Το κακό είναι ότι αυτός ο τρόπος διατροφής ξεκινάει από παιδική ηλικία.
Τα παιδιά ηλικίας 6 έως 10 ετών, λαμβάνουν 2.900mg την ημέρα, ενώ οι έφηβοι περίπου 3.700mg.

Παγκόσμιες έρευνες έχουν εξετάσει τη σχέση αλατιού και υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Σε μια από τις μελέτες, που πραγματοποιήθηκε σε 500 συμμετέχοντες ηλικίας 18 έως 40 ετών, διαπιστώθηκε ότι, όσο περισσότερα γεύματα εστιατορίου έτρωγε κάποιος σε μια εβδομάδα, τόσο υψηλότερος ήταν ο κίνδυνος προ-υπέρτασης. Οι νέοι που έχουν έστω και λίγο αυξημένη αρτηριακή πίεση, έχουν ακόμη υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης.

Περίπου το 80% της ποσότητας αλατιού που λαμβάνουμε, αντιστοιχεί στο ποσοστό που έχει προστεθεί από τους μάγειρες στα εστιατόρια και τους κατασκευαστές των επεξεργασμένων τροφών.
Παρόλο που τα τελευταία χρόνια, το αλάτι σε αρκετές επεξεργασμένες τροφές έχει μειωθεί, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ υποστηρίζουν ότι έχει αυξηθεί σε πολλά προϊόντα fast food.

Για να προστατεύσετε εσάς και τους οικείους σας και να μην λαμβάνετε πολύ αλάτι, όταν τρώτε έξω ρωτήστε πόσο αλάτι περιέχουν τα πιάτα που θέλετε να φάτε.
Αποφύγετε να προσθέτετε επιπλέον αλάτι στα έτοιμα φαγητά, επειδή θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το νάτριο που θα καταναλώσετε.

 

 

 

Πηγή

Τελευταία Νέα

Συνελήφθησαν στη Θεσπρωτία δύο αλλοδαποί που μετέφεραν περισσότερα από 33 κιλά ακατέργαστης κάνναβης

Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ενεργώντας στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την αποτροπή εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών στη χώρα, συνέλαβαν...

Σαρωτική η Σλοβενία, σκόρπισε (118-100) την Αργεντινή με 48 πόντους του Ντόντσιτς

Με τον Λούκα Ντόντσιτς να τρελαίνει κόσμο και να σταματάει στους 48 πόντους, η Σλοβενία διέλυσε με 118-100 την Αργεντινή στην πρεμιέρα της στους...

Κλινικά νεκρός 27χρονος Αρτινός μετά από τροχαίο ατύχημα

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε ξημερώματα Σαββάτου προς Κυριακή στην Άρτα κοντά στο νεκροταφείο με θύμα έναν 27χρονο οδηγό μηχανής. Συμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του, ο...

Θανατηφόρο τροχαίο στην Πρέβεζα- Έχασε τη ζωή του 15χρονος

Τροχαίο δυστύχημα συνέβη το μεσημέρι του Σαββάτου στην Κίτσου Τζαβέλα και Ιερού Λοχου (μετά το σχολικό συγκρότημα στο Φόρο) καθώς δίκυκλο στο οποίο επέβαιναν...