fbpx
Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023
Αρχική Uncategorized Τι πληρώνουμε ακριβότερα το 2017

Τι πληρώνουμε ακριβότερα το 2017

«Τσουχτερό» αποδεικνύεται το νέο έτος για τις τσέπες των καταναλωτών, αφού από την 1η Ιανουαρίου 2017 τέθηκαν σε εφαρμογή οι νέοι, αυξημένοι φορολογικοί συντελεστές σε μια σειρά από είδη και υπηρεσίες που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των πολιτών.

 

Τσιγάρα, καφές, τηλέφωνο, Internet και καύσιμα έγιναν από την Κυριακή αισθητά ακριβότερα, «ψαλιδίζοντας» το ετήσιο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών από 400 έως 1.200 ευρώ κατά μέσο όρο –ανάλογα με τις καταναλωτικές συνήθειες των μελών του.

Από την νέα φοροεπιδρομή η κυβέρνηση αναμένει επιπλέον έσοδα άνω των 650 εκατ. ευρώ, ωστόσο, παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν ότι οι νέοι φόροι δεν θα έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα καθώς θα μειωθεί η κατανάλωση αλλά και θα αυξηθεί το λαθρεμπόριο τόσο στον καφέ και τα τσιγάρα όσο, βέβαια, και στα καύσιμα.

«Πικρός» καφές

Έως και 4 ευρώ το κιλό αυξάνεται η τιμή του συσκευασμένου καφέ στο ράφι του σουπερμάρκετ, ενώ ανάλογη ανατίμηση αναμένεται και στις καφετερίες. Υπολογίζεται ότι η συσκευασία των 200 γραμμαρίων του ελληνικού καφέ έχει μέση τιμή ραφιού περίπου 2,30 ευρώ και μετά την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αναμένεται να φτάσει ακόμα  και τα 3,10 ευρώ το πακέτο.

Συγκεκριμένα, η  επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης μεταφράζεται ως εξής για την τσέπη των καταναλωτών:

  • 2 ευρώ  ανά κιλό καθαρού βάρους, στον εισαγόμενο ωμό καφέ κατά την εισαγωγή του
  • 3 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους, στον ψημένο καφέ
  • 4 ευρώ  ανά κιλό καθαρού βάρους, στον στιγμιαίο καφέ
  • 4 ευρώ ανά κιλό βάρους που περιέχεται στο τελικό προϊόν, στον συσκευασμένο καφέ και στα παρασκευάσματα που περιέχουν καφέ

 

Εν τω μεταξύ, έντονους φόβους εκφράζει η αγορά για ανάπτυξη φαινομένων παράνομης διακίνησης και στην αγορά του καφέ –κάτι που έχει συμβεί σε ανάλογες περιπτώσεις και σε άλλες αγορές.

Την «πληρώνουν» ξανά οι καπνιστές

Τα τσιγάρα βρίσκονται ακόμη μία φορά στο στόχαστρο της φοροεπιδρομής, με το ηλεκτρονικό τσιγάρο να μην αποτελεί εξαίρεση.

Συγκεκριμένα, η τιμή του πακέτου θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 0,5 ευρώ, ενώ το 1 ευρώ θα φτάσουν οι αυξήσεις στο σακουλάκι του καπνού. Μάλιστα, η χώρα μας κερδίζει μια ακόμη κακή πρωτιά καθώς, πλέον, η φορολογία στα τσιγάρα θα είναι μακράν η υψηλότερη σε ολόκληρη την Ευρώπη, φτάνοντας στο 90% της τιμής που θα πληρώνει ο καταναλωτής.

Στην πράξη, πάντως, οι συνεχόμενες αυξήσεις φόρου των προηγούμενων ετών όχι μόνο δεν έφεραν την αναμενόμενη αύξηση εσόδων στα ταμεία του κράτους αλλά οδήγησαν σε σημαντικότατη πτώση, προκαλώντας τεράστια «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό.

Σημαντικά πιο ακριβό θα είναι και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, αφού επιβλήθηκε ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων με αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή του υγρού 10 ML κατά 1 ευρώ, τουλάχιστον. Στην Ελλάδα οι χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου υπολογίζονται σε 200.000, ποσοστό που είναι μικρό σε σχέση με τους καταναλωτές των κλασσικών τσιγάρων

Ακριβαίνει η χρήση του αυτοκινήτου

Νέα ανατίμηση περιμένει και τους κατόχους αυτοκινήτων, καθώς ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στη βενζίνη αυξήθηκε κατά 3 λεπτά το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης η επιβάρυνση αγγίζει τα 8 λεπτά ανά λίτρο και στο υγραέριο κίνησης τα 10 λεπτά το λίτρο.

Η ομοσπονδία πρατηριούχων απευθύνει έκκληση να μη υλοποιηθεί το μέτρο της αύξησης του Ε.Φ.Κ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 25%, στην αμόλυβδη κατά 5% και του υγραερίου κίνησης κατά 30%. Σημειώνει δε ότι «όσο δε για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου -που δεν γίνεται βεβαίως από τους πρατηριούχους- και της παράνομης διακίνησης πετρελαιοειδών και ενεργειακών προϊόντων, -όπως πάγια υποστηρίζουμε και εμείς- απαιτείται η ύπαρξη αντίστοιχης αποφασιστικής πολιτικής βούλησης και όχι φορομπηχτικά μέτρα “εξόντωσης” των πολιτών».

«Φουσκωμένοι» οι λογαριασμοί τηλεφωνίας

Ένα νέο τέλος θα διαπιστώσουν οι καταναλωτές για τους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας και Internet που θα εκδοθούν μετά την 1η Ιανουαρίου 2017, το οποίο επιβάλλεται σε αναλογική βάση υπέρ του Δημοσίου και βαραίνει τους συνδρομητές.

Το τέλος αυτό επιβάλλεται επί κάθε μηνιαίου λογαριασμού κάθε σύνδεσης σταθερής τηλεφωνίας με υπηρεσίες Internet και υπολογίζεται ως ποσοστό επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού, περιλαμβανομένου και του παγίου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης, προ του φόρου προστιθέμενης αξίας. Εάν ο λογαριασμός εκδίδεται για περισσότερους μήνες, επιβάλλονται τόσα τέλη όσα και οι μήνες. Σημειώνεται ότι το τέλος ανέρχεται σε 5%.

Το τέλος εισπράττουν οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας από τους συνδρομητές και το αποδίδουν στη φορολογική διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις που υποβάλλονται μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από την έκδοση κάθε λογαριασμού, ανεξάρτητα από το χρόνο της εξόφλησης του λογαριασμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Κυπελλούχος κόσμου η Άννα Μαρία Τριφύλλη

Στο Μαυροβούνιο η Ελληνίδα πυγμάχος Άννα Μαρία Τριφύλλη ήταν εντυπωσιακή καταφέρνοντας να επικρατήσει στον τελικό της κατηγορίας των 48 κιλών απέναντι σε μια πολύ καλή αντίπαλο...

Πεντάστερο στην οδό Καλλάρη στα Ιωάννινα

Ξενοδοχείο στο Ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων, που πέρασε από τις περιπέτειες των πλειστηριασμών τώρα μετατρέπεται σε πεντάστερο. Πρόκειται για μονάδα στην οδό Καλλάρη η οποία...

Ξεκινούν οι διαγραμμίσεις για κοινόχρηστους χώρους στην Άρτα

Η περίοδος από την αρχή του έτους έως και τις επόμενες ημέρες, μεταξύ άλλων, σηματοδοτείται και από τις αιτήσεις των ιδιοκτητών κλάδου εστίασης και...

Α’ ΕΣΚΑΒΔΕ: 17×17 για την Δόξα – “Κλείδωσε” και μαθηματικά την πρωτιά

Εύκολο απόγευμα για την ΑΕ Δόξας-Πύρρου Άρτας στο ΔΑΚ Αερογέφυρας, η οποία επικράτησε του Παναιτωλικού με 84-57. Αυτή ήταν η 17η νίκη για την...