fbpx
ΑρχικήΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤι δήλωσε ο CEO του TikTok στο Κογκρέσο σχετικά με τους δεσμούς...

Τι δήλωσε ο CEO του TikTok στο Κογκρέσο σχετικά με τους δεσμούς της εφαρμογής με την Κίνα και την ασφάλεια των εφήβων

Στην πρώτη του ακρόαση στο Κογκρέσο, ο διευθύνων σύμβουλος της TikTok, Shou Chew, προσπάθησε να υποβαθμίσει τους δεσμούς του TikTok με την Κίνα και τη μητρική εταιρεία ByteDance.

Όμως οι νομοθέτες της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν έμειναν καθόλου ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις του.

Στις εναρκτήριες δηλώσεις της, η πρόεδρος της επιτροπής αντιπρόσωπος Cathy Rodgers δήλωσε ότι το TikTok θα πρέπει να απαγορευτεί. «Η ByteDance είναι υπόχρεη στο ΚΚΚ [Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα] και η ByteDance και η TikTok είναι ένα και το αυτό», δηλώσε.
Ο Chew, ο οποίος στη γραπτή του κατάθεση δήλωσε ότι “η ByteDance δεν είναι πράκτορας της Κίνας”, ενώ επισήμανε επανειλημμένως το Project Texas, το σχέδιο της εταιρείας για το κλείδωμα των δεδομένων των Αμερικανών χρηστών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως οι νομοθέτες της επιτροπής ήταν επιφυλακτικοί απέναντι στο project, το οποίο οι υπάλληλοι της TikTok δήλωσαν ότι θα κάνει περισσότερα για την προστασία των δεδομένων των χρηστών από ό,τι μια άμεση απαγόρευση.

Ο Chew επανέλαβε πολλές φορές ότι τα δεδομένα των χρηστών των ΗΠΑ θα είναι απρόσιτα στους υπαλλήλους σε άλλες χώρες “μετά την ολοκλήρωση του Project Texas” αργότερα φέτος. Παρόλα αυτά, τα μέλη της επιτροπής ήταν επιφυλακτικά απέναντι στο σχέδιο, το οποίο βρίσκεται στα σκαριά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Ο Rodgers το χαρακτήρισε “σχέδιο μάρκετινγκ”, ο εκπρόσωπος Frank Pallone δήλωσε ότι “το Project Texas είναι απλά μη αποδεκτό” ενώ η εκπρόσωπος Angie Craig δήλωσε ότι το σχέδιο δεν είναι ξεκάθαρο.
Η πεντάωρη και πλέον “αναμέτρηση” μεταξύ του Chew και των νομοθετών, των οποίων η καχυποψία για το TikTok αποτελεί μια σπάνια υπόθεση διακομματικής συμφωνίας, έρχεται καθώς αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν αναφέρει στην εταιρεία ότι θα μπορούσαν να απαγορεύσουν την εφαρμογή στις ΗΠΑ εάν δεν διαχωριστεί από τη ByteDance.

Όπως και σε προηγούμενες ακροάσεις με στελέχη των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, οι νομοθέτες πίεζαν τον Chew για δώσει απαντήσεις απλά με ένα “να”ι ή “όχι” σε πολύπλοκες ερωτήσεις και απογοητεύτηκαν όταν αρνήθηκε να δώσει μία. Σε μια ανταλλαγή απόψεων, ο εκπρόσωπος Tony Cardenas ρώτησε τον Chew αν η ByteDance ήταν κινεζική εταιρεία. Εκείνος παραδέχτηκε μόνο ότι επρόκειτο για μια “παγκόσμια” εταιρεία με Κινέζο ιδρυτή. Σε μια άλλη, η εκπρόσωπος Debbie Lesko τον ρώτησε αν συμφωνεί με μια δήλωση ότι η κινεζική κυβέρνηση καταδιώκει τον πληθυσμό των Ουιγούρων στην Κίνα. Το μόνο που ανέφερε στην απάντησή του ο Chew ήταν ότι «είναι βαθιά ανησυχητικό να ακούμε για όλα τα είδη κακοποίησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», προσπαθώντας να αποφύγει το ερώτημα αναφέροντας παράλληλα ότι παρόμοιες δηλώσεις επιτρέπονται στο TikTok.

Στη συνέχεια ο CEO του TikTok απέφυγε άλλες ερωτήσεις σχετικά με την εσωτερική λειτουργία της ByteDance και τους υπαλλήλους της που εδρεύουν στην Κίνα. Επικρίθηκε έντονα για την απάντησή του σε ερώτηση σχετικά με το αν οι υπάλληλοι της ByteDance είχαν κατασκοπεύσει Αμερικανούς δημοσιογράφους. «Δεν νομίζω ότι η “κατασκοπεία” είναι ο σωστός τρόπος για να το περιγράψω», δήλωσε ο Chew. «Πρόκειται τελικά για μια εσωτερική έρευνα». Το TikTok έσπευσε να επισημάνει ότι ο Chew αρνήθηκε ότι η “κατασκοπεία” είχε συμβεί υπό την καθοδήγηση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Η ακρόαση ήταν επίσης αξιοσημείωτα διαφορετική από προηγούμενες ακροάσεις με άλλους CEO μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των νομοθέτων δεν είναι ενεργή στο TikTok. Ωστόσο, δεν έλλειψαν τα ευτράπελα και πάλι από εντελώς άστοχες ερωτήσεις από νομοθέτες που έδειχναν και πλήρη άγνοιγα για το θέμα. Σε ένα σημείο, ο εκπρόσωπος Richard Hudson απαίτησε να μάθει αν το TikTok μπορεί να έχει “πρόσβαση στο οικιακό δίκτυο WiFi” ενώ πολλοί νομοθέτες ρώτησαν γιατί οι πρακτικές μετριοπάθειας του TikTok διαφέρουν από την επιθετική λογοκρισία του αντίστοιχου κινεζικού Douyin.

Πέρα από τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, αρκετοί νομοθέτες έθεσαν επίσης το ζήτημα της ασφάλειας των εφήβων, συμπεριλαμβανομένων το συντονισμό του περιεχομένου του TikTok και του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει τις viral αναρτήσεις. Ο Chew επισήμανε συχνά πρόσφατες βελτιώσεις όπως η προσθήκη από το TikTok ενότητας αφιερωμένη στην επιστήμη και την τεχνολογία, νέες ρυθμίσεις για το χρόνο χρήσης της εφαρμογής και βελτιώσεις αλγορίθμων για τον περιορισμό των “επαναλαμβανόμενων μοτίβων” δυνητικά επιβλαβούς περιεχομένου.

Πάντως μετά από περισσότερες από πέντε ώρες ερωτήσεων, φάνηκε ότι η κατάθεσή του CEO του TikTok δεν είχε κάνει πολλά για να πείσει τα μέλη της επιτροπής ότι το Project Texas θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες τους.

Προς το παρόν, το μέλλον του TikTok στην Αμερική δείχνει αβέβαιο και ακόμη και ο Chew δεν φάνηκε πρόθυμος να κάνει προβλέψεις. Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν την Πέμπτη ότι αντιτίθενται στην πώληση του TikTok. Όταν ρωτήθηκε κατά την ακρόαση αν συμφωνεί με αυτά τα σχόλια, ο Chew προτίμησε να αναφερθεί για μια ακόμη φορά στο Project Texas αναφέροντας ότι «Θα πρέπει να το εξετάσουμε αυτό, επειδή το Project Texas έχει σχεδιαστεί για να προχωρήσει εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν συζητάμε κάποια πώληση», είπε.

ΠΗΓΗ

- Advertisement -

Τελευταία Νέα