ΑρχικήΤΑΞΙΔΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΘεατρική Εκδήλωση αφιερωμένη στην ποίηση του Κωνσταντίνου Κρυστάλλη

Θεατρική Εκδήλωση αφιερωμένη στην ποίηση του Κωνσταντίνου Κρυστάλλη

Το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πραγματοποίησε την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022 «Θεατρική Εκδήλωση αφιερωμένη στην ποίηση του Κωνσταντίνου Κρυστάλλη» στην πνευματική στέγη του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτης «ο Σκουφάς» αφιερωμένη στην ποίηση του Κωνσταντίνου Κρυστάλλη, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών θεατρικών εργαστηρίων του έργου “HERMES”- «Η αποκατάσταση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως πολλαπλασιαστικός παράγοντας για την πολιτιστική ενδυνάμωση του κοινωνικού πλαισίου» το οποίο χρηματοδοτείται από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα «INTERREG Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020» και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη θεατρική παράσταση του πρωτότυπου έργου «Το Σκονισμένο Μπαούλο», βασισμένο στη ζωή του Κώστα Κρυστάλλη, σε κείμενα και δραματουργική επεξεργασία από την φιλόλογο-συγγραφέα κ. Κατερίνα Σχισμένου προερχόμενα από το βιβλίο της ″Στοιχειωμένη Ήπειρος″, (Εκδ. Πηγή 2020) και σε καθοδήγηση-σκηνοθεσία από την σκηνοθέτη και ηθοποιό κ. Έλλη Μάνθα.

Η Θεατρική Ομάδα Εφήβων HERMES παρουσίασε μια ολοκληρωμένη θεατρική παράσταση η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Τα παιδιά και οι έφηβοι μέσω της ομάδας αυτής βρήκαν ένα ασφαλές πεδίο απόλυτης έκφρασης και δημιουργίας, ενώ συγχρόνως με το θεατρικό παιχνίδι, ανακάλυψαν τα εκφραστικά τους μέσα, μαθαίνοντας, νοιώθοντας και εκπαιδεύοντας το σώμα και το πνεύμα τους. Είναι σημαντικό ότι ήρθαν σε επαφή με τον εαυτό τους και τους άλλους, μέσα σε ένα περιβάλλον όπου όλοι γίνονται αποδεκτοί, δεν υπάρχει λάθος και σωστό και όλοι είναι μοναδικοί και ξεχωριστοί.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ξεκίνησε με χαιρετισμό του καθηγητή Χρυσόστομου Στύλιου, ο οποίος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του έργου HERMES και ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο επιδιώκεται  η προβολή και αξιοποίηση της παράδοσης της πολιτιστικής κληρονομίας, και των σημαντικότερων  πολιτιστικών μνημείων της Άρτας αλλά και η εκπαίδευση, μέσω του θεάτρου, της μουσικής και των εικαστικών τεχνών. Επίσης, ευχαρίστησε θερμά τον Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο Άρτης «ο Σκουφάς» για την υποστήριξή του και ιδιαίτερα την κ. Ειρήνη Νάκου, υπεύθυνη του θεατρικού εργαστηρίου του Συλλόγου, για την πολύτιμη βοήθειά της.

Η Κατερίνα Σχισμένου, Φιλόλογος-συγγραφέας ανέλυσε αρχικά το θεατρικό έργο και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην  σημαντικότητα του Κώστα Κρυστάλλη και τη σχέση του με την Άρτα. Στην εισήγησή της έθεσε σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη ζωή και το έργο που έχει αφήσει ως παρακαταθήκη ο ποιητής Κώστας Κρυστάλλης. Ανέλυσε τον τρόπο ζωής του και το έργο του μέσω του οποίου, ζει στις καρδιές των ανθρώπων, ζει στην μνήμη τους και στις αναφορές τους, ζει στη νέα τη γενιά (όπως παρουσιάστηκε μέσω της Θεατρικής Ομάδας Εφήβων “HERMES”) που μπορεί να τον επικαλείται και να εισχωρεί στο έργο του και στην τέχνη και ακόμα περισσότερο να εκφράζεται μέσα από αυτήν και να την προσεγγίζει. Μπορεί δηλαδή να τον διαβάσει, να τον φανταστεί, να τον βιώσει, να τον κατανοήσει, να τον ερμηνεύσει και να ακολουθήσει τα ίχνη του. Καταλήγοντας, τόνισε πως στόχος του θεατρικού δρώμενου που παρακολουθήσαμε ήταν η εκπαίδευση και  η συμμετοχή στο χορό όπως σε μια αρχαία τραγωδία, ήταν ο πρωταγωνιστής και δευτεραγωνιστής, ήταν η τραγική προσωπικότητα του Κώστα Κρυστάλλη που πέθανε ετών 26 και μας άφησε ένα μεγάλο έργο πίσω του το οποίο πραγματεύεται κυρίως την ελευθερία της ψυχής.

Ακολούθησε χαιρετισμός του Ευάγγελου Αυδίκου, καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που αφορούσε «το έργο του Κρυστάλλη και τη μεγάλη του διαχρονικότητα» με έμφαση στην σημαντικότητα και την αναγκαιότητα της συμμετοχής της νέας γενιάς στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής τους προκειμένου να υπάρξει σύνδεση με τον πολιτιστικό πλούτο και την ιστορία. Επίσης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της εμπλοκής της κάθε μορφής εκπαίδευσης για τις νέες γενιές ώστε να κατανοήσουν τον τόπο που ζουν και την ιστορική του συνέχεια, κλείνοντας με την φράση ″όταν η νέα γενιά μιλάει εμείς σιωπούμε″.

Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων, εμπλεκόμενοι και ενδιαφερόμενοι σχετικοί με την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, παρουσιάζοντας ενδιαφέρουσες απόψεις για την ζωή και το έργο του ποιητή Κρυστάλλη καθώς και σχέδια δράσης που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην εκπαίδευση και στα πολιτιστικά δρώμενα της Άρτας.  Στην ανοιχτή συζήτηση ακούστηκαν προτάσεις από τον Λιόντο Νικόλαο, Αντιδήμαρχο Τουρισμού, Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νέας Γενιάς και Διοικητικών Υπηρεσιών, τον Μιχαήλ Νικολάου, Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας και τον κ. Κωνσταντίνο Καράλη, Πρόεδρο της εταιρείας ΚΑΡΑΛΗΣ Α.Ε. Βιομηχανία Γάλακτος Ηπείρου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την βράβευση των συμμετεχόντων στη Θεατρική Ομάδα ″HERMES″ από τον καθηγητή Χρυσόστομο Στύλιο.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας, 26810 50234 και contact@kic.uoi.gr.

Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε ιστοσελίδα του έργου https://www.hermes-culture.eu/ καθώς και τον ιστότοπο του Εργαστηρίου Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής: kic.uoi.gr.

- Advertisement -

Τελευταία Νέα