Η Apple δεν είναι μια συνηθισμένη εταιρεία και οι αριθμοί της τα τελευταία χρόνια είναι απίστευτοι.
Μερικούς μήνες πριν, φαινόταν ότι η Apple βρισκόταν πολλά χρόνια μακριά απ’ το να φτάσει στο συμβολικό σημείο που προέβλεπαν οι θαυμαστές της: να γίνει, δηλαδή, η πρώτη εταιρεία που θα φτάσει σε αξία το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Αλλά από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ μέχρι σήμερα, οι μετοχές του κατασκευαστή του iPhone έχουν επιδείξει μια από τις πιο εντυπωσιακές ανόδους στην ιστορία των χρηματιστηριακών αγορών. Αφότου έκλεισε στα 109 δολάρια στις 7 Νοεμβρίου, η μετοχή της Apple έχει σκαρφαλώσει στα 144 δολάρια, αυξάνοντας τη χρηματιστηριακή της αξία από τα 573 δισεκατομμύρια στα 757 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η διαφορά αυτή των 203 δισεκατομμυρίων ισούται με το σύνολο της αξίας της Pfizer ή 80% της χρηματιστηριακής αξίας της General Electric.
Και πηγαίνοντας από το ένα ιστορικό υψηλό στο άλλο, η χρηματιστηριακή αξία της Apple απέχει πλέον μόλις 32% από το όριο του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Άρα, βάσει των συγκεκριμένων οικονομικών μεγεθών της, πόσο χρειάζεται η εταιρεία για να φτάσει αυτό το ορόσημο;
Σήμερα, η Apple κινείται με έναν αρκετά βελτιωμένο αλλά ακόμα μέτριο λόγο τιμής προς κέρδη ανά μετοχή 17,3. Ας υποθέσουμε ότι αυτή η αποτίμηση ισχύει. Σε αυτό το σενάριο, οι επενδυτές αναμένουν μελλοντικές αποδόσεις που ισούνται με την απόδοση κερδών δηλαδή το αντίστροφο του λόγου τιμής προς κέρδη ανά μετοχή, δηλαδή 5,8%. Προσθέστε δύο μονάδες πληθωρισμού ετησίως, και φτάνουμε στο 7,8%.
Η Apple προσφέρει 1,6% αυτής της απόδοσης σε μερίσματα. Για μια συνηθισμένη εταιρεία που πουλάει με λόγο τιμής προς κέρδη ανά μετοχή 17, η ισορροπία θα μπορούσε να έρθει από αύξηση κερδών 6,2%. Άρα, αν η Apple κινηθεί κατ’ αυτό τον τρόπο, η μετοχή της θα αυξάνει παράλληλα με τα κέρδη και θα «χτυπήσει» το ορόσημο του 1 τρισεκατομμυρίου σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια – κοντά στην ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου του έτους 2021.
Η Apple όμως δεν είναι μια συνηθισμένη εταιρεία. Αντί να επανεπενδύει τα κέρδη της για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξή της, επιστρέφει όλα τα κέρδη της στους μετόχους της. Οι αριθμοί είναι απίστευτοι. Τα τελευταία τρία οικονομικά έτη που τελείωσαν τον Σεπτέμβριο του 2014, του 2015 και του 2016, καθώς και το πρώτο τρίμηνο του 2017 (που έληξε τον Δεκέμβριο), η Apple είχε καθαρά κέρδη 156,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτά τα 13 τρίμηνα, μοίρασε 38,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα και ξόδεψε 119,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε επαναγορά μετοχών, καταβάλλοντας συνολικά 15,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Για να το θέσουμε απλά, η Apple διοχετεύει κάθε δολάριο καθαρού κέρδους σε μερίσματα και επαναγορές. Άρα, σε αντίθεση με τις συμβατικές εταιρείες, δεν επανεπενδύει τα κέρδη της για να επιτύχει ανάπτυξη. Για την πραγματικότητα, αν η πρακτική αυτή συνεχιστεί, η Apple θα προσφέρει στους μετόχους της το σύνολο της αναμενόμενης απόδοσης του 7,8%. Οι επενδυτές θα λάβουν το 1,6% της μερισματικής απόδοσης και άλλο 6,2% από τη μείωση του αριθμού των μετοχών. Αυτό θα οδηγήσει αυτόματα σε αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά το ίδιο ποσό και σε αύξηση της τιμής της μετοχής κατά 6,2% ετησίως.
Όμως, η εταιρεία θα παρέχει αυτά τα κέρδη μέσω της μείωσης του αριθμού των μετοχών, και αυτό θα επιβραδύνει σοβαρά την εκπλήρωση του στόχου για αποτίμηση 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Αν προχωρήσει με αυτό τον τρόπο, οι μετοχές θα μειωθούν κατά 17%, από 5,33 δισεκατομμύρια σε 4,4 δισεκατομμύρια. Σε τέσσερα χρόνια, η μετοχή θα φτάσει τα 180 δολάρια. Όμως, η χρηματιστηριακή αξία της θα είναι «μόνο» 790 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι μέτοχοι θα τα πηγαίνουν μια χαρά, αλλά η Apple δεν θα έχει φτάσει πολύ πιο κοντά στον στόχο της – και είναι η μόνη αμερικανική εταιρεία που μπορεί να τον πετύχει.
Όλη αυτή η επιδίωξη του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων φωτίζει το κρίσιμο ζήτημα για την Apple. Εδώ και πολλά χρόνια, δεν έχει βρει κερδοφόρες τοποθετήσεις για να επενδύσει τα γιγαντιαία κέρδη της.
Ως αποτέλεσμα, τα κέρδη της κάνουν ζιγκ ζαγκ, και τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν αυξηθεί μόλις κατά 8,8%, φτάνοντας τα 45,7 δισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος 2016. «Η Apple είναι μια γεώτρηση πετρελαίου που ξεχειλίζει από κέρδη» λέει ο Τζακ Κισιέλσκι, συγγραφέας του The Analyst’s Accounting Observer. «Αλλά επειδή δεν βρίσκουν αρκετά βασικά νέα προϊόντα για να επενδύσουν σ’ αυτά, επιστρέφουν όλα αυτά τα χρήματα στους μετόχους».
Η Apple έχει δύο δρόμους προς τον στόχο του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Καταρχήν, ξοδεύει αρκετά χρήματα σε έρευνα και ανάπτυξη για να αναπτύσσει τα πάντα, από επαυξημένη πραγματικότητα μέχρι το Apple Watch. Αλλά αν και η επένδυσή της για έρευνα και ανάπτυξη αυξάνεται ταχύτατα, είναι μικρή σε σχέση με το μέγεθος της εταιρείας και υπολείπεται έναντι της Alphabet – μητρικής της Google – και της Microsoft. Είναι πιθανό, φυσικά, ότι η Apple θα βρει ένα νέο iPhone. Η αύξηση των εσόδων από ένα νέο επαναστατικό προϊόν θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλμα της κερδοφορίας, ωθώντας τη χρηματιστηριακή αξία πάνω από το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Αυτό το σενάριο, όμως, της ανάπτυξης μέσω της έρευνας και ανάπτυξης είναι απίθανο. Η Apple δεν το έχει καταφέρει εδώ και χρόνια.
Η δεύτερη εκδοχή της είναι να προσθέσει νέα προϊόντα και τεχνολογίες στο χαρτοφυλάκιό της μέσω εξαγορών.
Για παράδειγμα, η εξαγορά της PayPal και της Pandora θα μπορούσε να δώσει ώθηση στο Apple Pay και το iTunes.
Αντίστοιχα, η εξαγορά της NetFlix θα τροφοδοτούσε τις τηλεοπτικές δραστηριότητες της εταιρείας, ενώ η εξαγορά της Tesla θα επέτρεπε στην Apple να υλοποιήσει τις φιλοδοξίες της στα αυτοκινούμενα οχήματα δίχως οδηγό. Πολύ σύντομα θα ξέρουμε εάν η Apple θα επιλύσει το πρόβλημα ανάπτυξής της προβαίνοντας σε μεγάλες εξαγορές. Αν το κάνει, είναι πιθανό ότι το ρευστό της θα στραφεί από τις επικών διαστάσεων επαναγορές μετοχών της προς συμφωνίες εξαγορών που θα σημάνουν μια νέα εποχή ανάπτυξης.
Ακριβώς επειδή δίνει όλα τα κέρδη της πίσω στους μετόχους, η Apple φαντάζει σαν μια καλή επένδυση. Αλλά θα εξελιχθεί σε πολύ καλή επένδυση μόνο εάν καταφέρει να εντοπίσει αυτό που της λείπει: νέα μονοπάτια για την επίτευξη ανάπτυξης. Μόνο η ανάπτυξη ή η απόκτηση νέων, θαυμαστών προϊόντων θα επιτρέψουν στην Apple να κατακτήσει τη …γη της επαγγελίας: τη χρηματιστηριακή αξία ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.