Μετά από πολλές συζητήσεις και ακόμη περισσότερες διαβουλεύσεις μόλις τρεις μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να «σπάσει» τέσσερις δήμους σε δέκα μικρότερες.
Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή οι Δήμοι Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Σερβίων-Βελβεντού και Λέσβου καταργούνται και διασπώνται σε 10 νέους δήμους.
Σύμφωνα με το airetos.gr το ΥΠΕΣ καταθέτει τροπολογία 20 σελίδων που περιλαμβάνει πέντε άρθρα και περιγράφει όλες τις παραμέτρους πρακτικής υλοποίησης των διασπάσεων.
Σύμφωνα με το 1ο άρθρο, οι σημερινοί Δήμοι Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Σερβίων-Βελβεντού και Λέσβου καταργούνται, διασπώμενοι ως εξής:
- Δήμος Βόρειας Κέρκυρας, Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Δήμος Νότιας Κέρκυρας.
- Δήμος Αργοστολίου, Δήμος Ληξουρίου, Δήμος Σάμης
- Δήμος Σερβίων, Δήμος Βελβεντού
- Δήμος Μυτιλήνης, Δήμος Δυτικής Λέσβου
Το ίδιο άρθρο περιλαμβάνει τις εκλογικές ρυθμίσεις για το πως θα διαμορφωθούν οι εκλογικοί κατάλογοι και πως θα εφαρμοστούν τα κωλύματα των υποψηφίων.
Το 2ο άρθρο αφορά το προσωπικό των νέων Δήμων.
Το 3ο ρυθμίζει τι θα γίνει με τα νομικά πρόσωπα, όπως ΝΠΔΔ, ΔΕΥΑ, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, Σχολικές Επιτροπές, αλλά και ειδικά μνημονευόμενα νομικά πρόσωπα.
Το 4ο άρθρο αποτυπώνει τις περιουσιακές σχέσεις των νέων Δήμων, καθώς και τα οικονομικά ζητήματα. Εξουσιοδοτική διάταξη προβλέπει τη συγκρότηση με Υπουργική Απόφαση σε κάθε Δήμο μιας “Επιτροπής κατανομής περιουσίας καταργούμενου Δήμου”.
Το 5ο άρθρο προβλέπει τη δημιουργία «Επιτροπής Επανεξέτασης των Διοικητικών Ορίων των Ο.Τ.Α. A’ βαθμού», με αντικείμενο «την υποβολή εισήγησης στον Υπουργό Εσωτερικών για τον ανακαθορισμό των διοικητικών ορίων των Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού». Το έργο της ορίζεται ότι θα ολοκληρωθεί «εντός χρονικής διάρκειας δύο (2) ετών», ενώ «με Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών μπορεί να παρατείνεται ο χρόνος διάρκειας του έργου».
Έτσι τα επόμενα «σπασίματα» παραπέμπονται μετά από 2 χρόνια το λιγότερο, δηλαδή στην επόμενη Κυβέρνηση, επιχειρώντας να κλείσει οριστικά κάθε περαιτέρω σχετική διεκδίκηση κατά τη διάρκεια της δικής της θητείας.