«Time’s up» (τέλος χρόνου) λένε περισσότερες από 300 γυναίκες ηθοποιοί, σεναριογράφοι, σκηνοθέτες και άλλες προσωπικότητες του κινηματογράφου, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα στον αγώνα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης στο Χόλιγουντ και σε άλλους εργασιακούς χώρους.
Πρόκειται για το πρόγραμμα που θα διαθέτει ταμείο, το οποίο θα προορίζεται για τη χρηματοδότηση της νομικής υποστήριξης γυναικών και ανδρών που πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία. Η οργάνωση έχει ήδη εξασφαλίσει τα 13 από τα 15 εκατομμύρια δολάρια που έχει θέσει ως στόχο.
Το πρόγραμμα αφορά κατά προτεραιότητα ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα και χωρίς δυνατότητα να πληρώσουν για νομική προστασία – εργάτες σε αγροτικές δουλειές, υπηρετικό προσωπικό, θυρωρούς, εργάτες και σερβιτόρες.
Μεταξύ των μελών της ομάδας Time’s up , η οποία συγκροτήθηκε στον απόηχο του κατακλυσμού των κατηγοριών για σεξουαλική παρενόχληση που ακολούθησε το σκάνδαλο για τη συμπεριφορά του παραγωγού του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν περιλαμβάνονται οι ηθοποιοί Κέιτ Μπλάνσετ, Άσλει Τζουντ, Νάταλι Πόρτμαν και Μέριλ Στριπ, η πρόεδρος της Universal Pictures Donna Langley , η φεμινίστρια συγγραφέας Gloria Steinem, η δικηγόρος και πρώην επικεφαλής του γραφείου της Μισέλ Ομπάμα Tina Tchen και η συμπροεδρεύουσα της Nike Foundation Maria Eitel.
Η ομάδα Time’s up τάσσεται επίσης υπέρ της ανόδου περισσότερων γυναικών σε θέσεις εξουσίας, καθώς και της εξίσωσης μισθών και επαγγελματικών ευκαιριών ανδρών και γυναικών και καλεί τα μέσα ενημέρωσης να αναδείξουν τις καταχρήσεις που υπάρχουν «σε λιγότερο λαμπερούς και προβεβλημένους εργασιακούς τομείς από το σινεμά».
Παραιτήθηκε ο διευθυντής του μπαλέτου της Νέας Υόρκης για σεξουαλική παρενόχληση
Ο Πίτερ Μάρτινς, ο καταξιωμένος καλλιτεχνικός διευθυντής του Μπαλέτου της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα την παραίτησή του έπειτα από καταγγελίες εις βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση και άσκηση σωματικής βίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times.
Ο ηλικίας 71 ετών Μάρτινς κατηγορείται από 24 χορευτές και χορεύτριες για άσκηση λεκτικής και σωματικής βίας. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι ο Μάρτινς εκμεταλλευόταν την θέση του για να εξασφαλίζει σεξουαλικές χάρες.
«Έχω αρνηθεί και εξακολουθώ να αρνούμαι ότι έχω εμπλακεί σε τέτοιου είδους ανάρμοστη συμπεριφορά», αναφέρει εκείνος σε επιστολή του προς το διοικητικό συμβούλιο ενημερώνοντάς το για την απόφασή του να παραιτηθεί.
Αντίγραφο της επιστολής είδε η εφημερίδα.
«Ευχαριστούμε τον Πίτερ για την τεράστια συμβολή του στο Μπαλέτο της Νέας Υόρκης από την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή για πάνω από τρεις δεκαετίες κατά τις οποίες οδήγησε τον θίασο σε εξαιρετικά καλλιτεχνικά επιτεύγματα», αναφέρει σε δική του ανακοίνωση, η οποία επίσης περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Τσαρλς Β. Σαρφ.
Ο Μάρτινς, ο οποίος είναι Δανός, βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας έπειτα από μια ανώνυμη επιστολή που αναφερόταν σε πολλές κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση. Μια ομάδα από μπαλαρίνες και κλασικούς χορευτές κατήγγειλαν αργότερα στη συγκεκριμένη εφημερίδα ανάλογα περιστατικά που συνέβησαν από το 1983.