ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΤελεσίγραφο για συμφωνία

Τελεσίγραφο για συμφωνία

Κοινή πρόταση παρουσιάζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες και έχει καθοριστικής σημασίας επαφές για το μέλλον της δεύτερης αξιολόγησης.

Οι δανειστές της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ τηρούν κοινή στάση έναντι της Ελλάδας, όπως μετέδωσε χαρακτηριστικά το πρακτορείο Reuters.

Πηγή επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά προσήλθε σήμερα στο τραπέζι των συζητήσεων έχοντας ως ισχυρότερο επιχείρημα τις καλές επιδόσεις του 2016 στα δημοσιονομικά και την ανάπτυξη. Ως χρονικό πλαίσιο ορίστηκε το Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου για το οποίο «όλες οι πλευρές εργάζονται πυρετωδώς για να υπάρξει μια συμφωνία ως τότε».

Τι διεμήνυαν Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί, Ρέγκλινγκ πριν από τις κρίσιμες επαφές

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε από τη Χάγη ότι αργότερα σήμερα έχει προγραμματιστεί μια συνάντηση μεταξύ των δανειστών και Ελλήνων αξιωματούχων και τόνισε πως: «Οι διαβουλεύσεις έχουν πάρει αρκετό χρόνο, αλλά νομίζω πως βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση». Η σημερινή συζήτηση, σημείωσε, δεν αφορά στην ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας, στο τραπέζι όμως βρίσκονται τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η κρίσιμη συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, του Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ, του Ευρωπαίου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί (ή του Μάρκου Μπούτι), του Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM, και ενδεχομένως του Πoλ Τόμσεν«Εάν όλοι οι εταίροι κάνουν τώρα ένα βήμα για να συγκλίνουν μεταξύ τους, μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και τελικά να γυρίσουμε σελίδα σε ένα δύσκολο κεφάλαιο» δήλωσε την Παρασκευή ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί στους «Financial Times», όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας. «Είμαστε σε μία διχάλα στον δρόμο: Μπορούμε να επιλέξουμε να κτίσουμε στην πρόοδο που έχει γίνει ή να θέσουμε αυτήν σε κίνδυνο» πρόσθεσε ο επίτροπος.

Καθησυχαστικός για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε την Πέμπτη, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, o οποίος σε άρθρο του στους Financial Times, επισήμανε ότι η λύση στο ελληνικό πρόβλημα δεν συνίσταται στην πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, αλλά στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Υπεραμυνόμενος της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, τόνισε πως αυτό δεν εμπνέει πλέον καμία ανησυχία και υποστηρίζει πως «δεν θα είχαμε εκταμιεύσει τόσα χρήματα στην Ελλάδα, αν πιστεύαμε ότι δεν θα τα παίρναμε πίσω».

Η κρίσιμη συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, του Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ, του Ευρωπαίου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί (ή του Μάρκου Μπούτι), του Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM, και ενδεχομένως του Πoλ Τόμσεν.



Υποχρέωση για μέτρα 2% του ΑΕΠ, η πρόταση των δανειστών

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, το πακέτο των προληπτικών μέτρων μπορεί να φτάσει έως τα 3,6 δισ. ευρώ (έως το 2% του ΑΕΠ) αντί για 4,5 δισ. ευρώ μέτρα (2,5% του ΑΕΠ) που ζητεί το ΔΝΤ.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Friederike von Tiesenhausen, είπε ότι «η συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς είναι ένα βήμα, αλλά είναι επίσης σημαντικό να υπάρξει και συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την Ελλάδα»Η συγκεκριμένη πρόταση έχει την μορφή τελεσιγράφου: Υποχρέωση για μέτρα 2% του ΑΕΠ καθώς και συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

Ζητείται λίστα μέτρων που θα περάσουν τώρα από τη Βουλή αλλά θα εφαρμοσθούν μετά το 2018, σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους.

Η Γερμανία επικεντρώνεται στη διασφάλιση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, δήλωσε εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ερωτηθείσα για τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η Αθήνα θα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη αν αγνοήσει τις δεσμεύσεις της.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης, ότι ευρωζώνη και ΔΝΤ κατέληξαν σε συμφωνία μεταξύ τους για την τήρηση κοινής στάσης την οποία θα παρουσιάσουν στην Ελλάδα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Friederike von Tiesenhausen, είπε ότι «αυτό είναι ευχάριστο. Δείχνει ότι το ΔΝΤ έχει παίξει εποικοδομητικό ρόλο. Αλλά θα ήθελα να επισημάνω από διαδικαστικής πλευράς, ότι η συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς είναι ένα βήμα, αλλά είναι επίσης σημαντικό να υπάρξει και συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την Ελλάδα».

ΠΗΓΗ

- Advertisement -

Τελευταία Νέα