fbpx
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΑΤα "πλαστικά μπουκάλια" προκαλούν καρκίνο λένε οι επιστήμονες

Τα “πλαστικά μπουκάλια” προκαλούν καρκίνο λένε οι επιστήμονες

Τα πλαστικά μπουκάλια περιέχουν χημικές ουσίες που προκαλούν ορμονικές διαταραχές που με τη σειρά τους μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, διαβήτη, ADHD και αυτισμό, επιβεβαίωσαν επιστήμονες σε μια έκθεση.

Οι χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές (EDCs) παρεμβαίνουν στο ορμονικό σύστημα του σώματος, επηρεάζουν την ανάπτυξη και αφήνοντάς το εκτεθιμένο σε ένα εντυπωσιακό φάσμα ασθενειών. Δυστυχώς όμως, αυτές οι ουσίες βρίσκονται σε χιλιάδες προϊόντα καθημερινής χρήσης, που κυμαίνονται από τα πλαστικό και μεταλλικά δοχεία τροφίμων, στα απορρυπαντικά, παιχνίδια και καλλυντικά.

Αυτές οι χημικές ουσίες είναι υπεύθυνες για δεκάδες ασθένειες, αποκάλυψε η έκθεση-βόμβα του NYU Langone.

Η πιο κοινή EDC ασθένεια είναι νευρολογική – συμπεριλαμβανομένων του ADHD, του αυτισμού και της απώλειας IQ.

Οι αόρατες, αλλά επικίνδυνες χημικές ουσίες, ενισχύουν επίσης την παχυσαρκία, το διαβήτη, ορισμένες μορφές καρκίνου, την ανδρική στειρότητα και μια οδυνηρή κατάσταση γνωστή ως η ενδομητρίωση (η μη φυσιολογική ανάπτυξη του ιστού έξω από τη μήτρα).

1

Σε μια χώρα όπου το πλαστικό είναι διαδεδομένο, αυτές οι ασθένειες δεν είναι τόσο σπάνιες όσο φαντάζεστε.

Το μελέτη από το NYU Langone αποκαλύπτει ότι ο οικονομικός αντίκτυπος των χημικών ουσιών αφήνει μία τεράστια «τρύπα» 2% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) των ΗΠΑ, κάθε χρόνο.

«Η έρευνά μας συνεισφέρει στα αυξανόμενα στοιχεία για τις τεράστιες οικονομικές, καθώς και ανθρώπινες, συνέπεις των ενδοκρινικών διαταρακτών«, δήλωσε ο κύριος ερευνητής, Leonardo Trasande, αναπληρωτής καθηγητής στο NYU Langone στη Νέα Υόρκη.
«Αυτό έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε ένα πολύ μεγαλύτερο για την υγεία και την οικονομία ζήτημα, εάν δεν ληφθούν μέτρα«, είπε στο AFP.

Μερικές από τις χημικές ουσίες που επισημαίνονται στην έκθεση, συμπεριλαμβανομένων των φθαλικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται σε μπουκάλια, είναι απαγορευμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ως εκ τούτου δεν είναι προς πώληση στη Βρετανία.

Η MailOnline προσπάθησε να ανακαλύψει εάν κάποιες από τις τοξίνες μπορεί να εξακολουθούν να βρίσκονται σε πλαστικά προϊόντα Ηνωμένο Βασίλειο, όμως, μια παρόμοια μελέτη το περασμένο έτος εκτιμά ότι οι χημικές ουσίες στοιχίζουν στα συστήματα υγείας της Ε.Ε. 271 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το χημικό αυτό επηρεάζει τους ενδοκρινικούς ιστούς του σώματος, που παράγουν ορμόνες που βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων ενέργειας, την αναπαραγωγή και την ανάπτυξη.

Πρόσφατη έρευνα έχει εγείρει κόκκινες σημαίες που δείχνουν ότι «οι περιβαλλοντικοί ρύποι μπορούν να διαταράξουν το ενδοκρινικό σύστημα, με συνέπειες δυσμενείς για την υγεία«, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.

Στις ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος χημικός «ένοχος» είναι το λεγόμενο PBDE, που βρέθηκε σε επιβραδυντικά φλόγας.

Η δισφαινόλη Α, που χρησιμοποιείται στις κονσέρβες τροφίμων από κασσίτερο, μαζί με τις φθαλικές ενώσεις στα πλαστικά δοχεία τροφίμων και πολλά καλλυντικά, ανακαλύφθηκαν επίσης να είναι υπεύθυνα για τα πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια αξίας κόστους για την υγεία.

Μια παρόμοια μελέτη πέρυσι, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κόστος των EDCs εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν την υγεία ήταν μερικά 271 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου το 1,28% του GPD.

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

- Advertisement -

Τελευταία Νέα