Όταν σκέφτεστε ένα παραδοσιακό κελάρι κρασιού, φαντάζεστε έναν σκοτεινό, υπόγειο χώρο, ήσυχο και λιτό, γεμάτο σκονισμένα μπουκάλια με κρασί που ωριμάζει αργά. Ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείτε!

Η σύγχρονη έννοια της αποθήκευσης του κρασιού αλλάζει δραματικά, με τους συλλέκτες και τους πωλητές να βρίσκουν τους πιο ευφάνταστους και τολμηρούς τρόπους για να αναδείξουν τα πολύτιμα ποτά τους.

Χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να διατηρήσουν σταθερή θερμοκρασία και υγρασία, οι συλλέκτες δεν είναι πλέον αναγκασμένοι να αποθηκεύουν το κρασί τους σε χώρους κάτω από το έδαφος.

Αφήνοντας τη φαντασία τους να κάνει θαύματα έχουν δημιουργήσει μερικούς εντυπωσιακούς χώρους. Ας τους ανακαλύψουμε!

The Fine Wine Shrine: Φράνκλιν, Τενεσί

Διαμορφωμένο στο σχήμα ενός μικρού καθεδρικού ναού, αυτό το υπερ – μοντέρνο κελάρι βρίσκεται σε ένα αρχοντικό του Τενεσί, ως μια υπενθύμιση των πανάρχαιων θρησκευτικών συσχετισμών με το κρασί.

Ο εντυπωσιακός σχεδιασμός του, από την Beckwith Interiors, αναμιγνύει τον φωτισμό LED με ένα σωληνοειδές μοτίβο, που χρησιμεύει στην αποθήκευση των μπουκαλιών.

Ορατό μέσα από το διαφανές δάπεδο ενός από τους κοινόχρηστους χώρους του ακινήτου, το αρχοντικό που το φιλοξενεί είναι προς πώληση. Έτσι, αν έχετε 5 εκατομμύρια δολάρια, αυτό το ιερό με το καλό κρασί θα μπορούσε να γίνει δικό σας.

Old School Ostentation: Βόσπορος, Τουρκία

Χτισμένο σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο με θέα τα Στενά της Κωνσταντινούπολης, αυτός ο χώρος αποθήκευσης της Focus Wine Cellars χρειάστηκε επτά μήνες για να κατασκευαστεί.

Το κελάρι σε σχήμα U διαθέτει έναν θολωτό χώρο γευσιγνωσίας και είναι προσβάσιμο μέσω ενός τούνελ από το σαλόνι του αρχοντικού, ενώ διαθέτει 2000 μπουκάλια με σπάνια και εκλεκτά κρασιά.

Ακολουθώντας τα νέα τεχνολογικά δεδομένα, η θερμοκρασία, οι συνθήκες φωτισμού, καθώς και η μουσική ελέγχονται μέσω tablet ή ακόμη και εξ αποστάσεως από τον ιδιοκτήτη.

Neon Nights: κοντά στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Άλλο ένα κελάρι της Focus Wine Cellars στην παραδοσιακή αμπελουργική περιοχή της Τουρκίας, αυτή η φουτουριστική κάβα διαθέτει φιάλες που έχουν τοποθετηθεί σε καμπύλα γυάλινα ράφια με κρυφό φωτισμό LED.

Φτιαγμένος για έναν από τους εξέχοντες επιχειρηματίες της χώρας, ο μοναδικός χώρος βρίσκεται στην “αίθουσα ψυχαγωγίας” της ιδιοκτησίας και φαίνεται ως ένας αινιγματικός κύλινδρος με σχισμές φωτός, που αλλάζουν χρώμα, ανάλογα με τις διαθέσεις του ιδιοκτήτη.

Το φράγμα υδρατμών και η θερμομόνωση συνδυάζονται για να εξασφαλίσουν τις βέλτιστες συνθήκες αποθήκευσης για τα πολύτιμα κρασιά του.

Plush Practicalit: Spiral Cellars, Αγγλία

Έχοντας αναλάβει να διαμορφώσουν χώρους αποθήκευσης ποτών σε μερικές από τις πιο κοσμοπολίτικες πόλεις του κόσμου, η εταιρεία Spiral Cellars δημιούργησε έναν μοναδικό χώρο, που αρνείται να συμβιβαστεί σε θέματα αισθητικής.

Το κελάρι κέρδισε τις εντυπώσεις και προτιμήθηκε από πελάτες υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένου του σεφ Mark Hix, ο οποίος εγκατέστησε στον προσωπικό του χώρο την κατασκευή σε σχήμα σπιράλ, που προσφέρει χώρο για μέχρι και 1.870 φιάλες.

Με τον τρόπο αυτό τα κρασιά βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τον κύριο χώρο του σπιτιού ή του εστιατορίου, διπλασιάζοντας την εξοικονόμηση χώρου.

Hospitality Haven: Huvafen Fushi Resort, Μαλδίβες

Το ιδιωτικό resort Huvafen Fushi στον Ινδικό Ωκεανό φιλοξενεί έναν από τους πιο εντυπωσιακούς χώρους αποθήκευσης κρασιού, που υπάρχουν στον κόσμο.

Το Vinum βρίσκεται σε έναν υπόγειο χώρο και διαθέτει 6.000 φιάλες κλασικών και σύγχρονων ετικετών από την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Βόρεια και Νότια Αμερική .

Μία φορά την εβδομάδα, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ένα γεύμα πέντε πιάτων στο κελάρι δοκιμάζοντας διαφορετικά κρασιά και μαθαίνοντας τα πάντα για την προέλευση τους από ένα ειδικό σομελιέ.

Τα μπουκάλια, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται μεταξύ 45 και 2000 δολαρίων φυλάσσονται σε χρυσές θήκες, που ξεκινούν από το δάπεδο και καταλήγουν στο ταβάνι.

Sky High Service: Radisson Blu Hotel Stansted, Αγγλία

Θυμίζοντας πιο πολύ ουρανοξύστη, παρά κάβα, η μοναδική ιδέα αποθήκευσης του ξενοδοχείου Radisson Blu Stansted είναι σίγουρα ένα ξεχωριστό θέαμα, ανατρέποντας πλήρως την ιδέα των παραδοσιακών υπόγειων χώρων.

Το ξενοδοχείο διαθέτει τον Wine Tower ως σημείο εστίασης των επισκεπτών του, προσφέροντας χιλιάδες μπουκάλια σε έναν φωτιζόμενο γαλάζιο πύργο.

Μπορεί αυτός ο τρόπος αποθήκευσης να μην είναι ιδιαίτερα βολικός, αλλά σίγουρα εντυπωσιάζει με την τόλμη και την αισθητική του σχεδιασμού του.