Η ΙBM Research παρουσίασε το νέο της δημιούργημα, το Crypto Anchor Verifier, ένα «εργαλείο» ταυτοποίησης της αυθεντικότητας αντικειμένων με τη χρήση της κάμερας του smartphone, το οποίο στηρίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και την τεχνολογία blockchain.
Πώς δουλεύει; Ανοίγει κάποιος μία εφαρμογή στο κινητό του τηλέφωνο και λαμβάνει π.χ. τη φωτογραφία ενός διαμαντιού. Η τεχνητή νοημοσύνη προσδιορίζει τα μοναδικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου διαμαντιού, και μετά το συγκρίνει με τη βάση δεδομένων με τους πολύτιμους λίθους που περιλαμβάνεται σε μία βάση δεδομένων δημόσιας πρόσβασης, μέσω της τεχνολογίας blockchain. Εάν εντοπισθεί εκεί, τότε μέσω της τεχνητής νοημοσύνης πιστοποιείται η αυθεντικότητα του πολύτιμου λίθου.
Η IBM διατείνεται ότι με την τεχνολογία αυτή θα είναι δυνατόν να πιστοποιείται η αυθεντικότητα κάθε προϊόντος, από επώνυμων κρασιών μέχρι του χαρτιού εκτύπωσης χαρτονομισμάτων. Στηρίζεται στην ανάλυση εικόνας και στο γεγονός ότι οι μηχανές μπορούν να «διακρίνουν» λεπτομέρειες που δεν παρατηρεί το ανθρώπινο μάτι.
Η τεχνολογία Blockchain, που βρίσκεται στον πυρήνα του, σχεδιάστηκε να μειώνει την ανάγκη για εμπιστοσύνη. Στις βάσεις δεδομένων, θα αποθηκεύονται η μοναδική ψηφιακή εικόνα κάθε προϊόντος, όπως αποτυπώνεται από την υπολογιστική «όραση». Καθώς η αγορά πλαστών προϊόντων κοστίζει στις αμερικανικές εταιρείες περί τα 600 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση, το εγχείρημα της IBM έχε ευρύ πεδίο εφαρμογής.