fbpx
ΑρχικήΗΠΕΙΡΟΣΣυλλόγος Φίλων - Αγίας θεοδώρας Άρτας: H δράση του Συλλόγου 19...

Συλλόγος Φίλων – Αγίας θεοδώρας Άρτας: H δράση του Συλλόγου 19 μήνες μετά την ίδρυση

Με μεγάλη του χαρά μας είπε μερικά λόγια ο Πρόεδρος του “Συλλόγου Φίλων – Αγίας θεοδώρας Άρτας” στο sovara.gr,  για την δράση του 19 μήνες μετά την ίδρυση.

_____________________________

Πέρασαν 19 μήνες από την ίδρυση του Συλλόγου. Αρχικά υλοποιήσαμε αυτή την ιδέα για χάρη των εθίμων. Ξέρεις τι είναι ένα έθιμο σαν αυτό της Φωτιάς την Μεγάλη Πέμπτη που χάνεται στα βάθη των αιώνων, το 2008 αναβίωσε στο παρά πέντε χάρη σε ορισμένα άτομα.

Παρά τρίχα να χανόταν, θα ήταν ντροπή Περιφέρεια & Δήμος να το έχουν στις σελίδες τους ως έθιμο του τόπου, αλλά κανένας δεν θα καταλάβαινε πως έσβησε. Περασμένα ξεχασμένα τώρα το αναβιώνει ο Σύλλογος με Μεγάλη επιτυχία. Πλήθος κόσμου απ όλη την δυτική Ελλάδα και όχι μόνο έρχεται να το δει.

Μεγάλη Παρασκευή στολίζουμε τον Επιτάφιο με τον παραδοσιακό τρόπο, πέταλο πέταλο όπως στόλιζαν παλιά οι Αρτινοί. Γαληνεύει η ψυχή μας όταν βλέπουμε να γεμίζει η εκκλησία με παιδάκια που ανυπομονούν να στολίσουν,(ενώ σε άλλες εκκλησιές το αναλαμβάνουν επαγγελματίες ανθοπώλες) πλήθος κόσμου ξενυχτά ψέλνοντας τα εγκώμια.

Μέγα Σάββατο ο Ιούδας στην πυρά, εμείς και η Παρηγορήτρια το αναβιώνουμε ακόμη. Εφέτος Αναβιώσαμε και το έθιμο του Αι Γιάννη Ριγανά, που καίμε τα μαγιάτικα στεφάνια και πηδάμε πάνω από αυτά για να ξορκιστεί το κακό, όπως έλεγαν οι παλιοί. Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα, παλιοί Αρτινοί συγκινήθηκαν βλέποντας μικρά παιδιά να πηδούν πάνω από τη φωτιά. Μας έλεγαν ότι παλιά αυτό γινόταν σε όλες της γειτονιές. Το γλέντι στην πλατεία τις απόκριες, χαμός.’  Τι να πω, έβρεχε καταρρακτωδώς η ορχήστρα έπαιζε κάτω από μια ομπρέλα και ο κόσμος χόρευε και διασκέδαζε. Αυτό δεν είναι μήνυμα για να συνεχίσουμε; Δημιουργήσαμε τράπεζα αίματος, το θεωρούμε σημαντικό πολύ! Είναι δύσκολο να πείσεις κάποιον να γίνει εθελοντής αιμοδότης. Όλοι μας τρέχουμε όταν συμβεί κακό στην οικογένεια. Πάντως το τρέχουμε και αυτό με αυξητικές τάσεις.

Ο Σύλλογος όπως ξέρεις για να σταθεί χρειάζεται χρήματα, η επιδότηση που μας δίνει ο Δήμος καλοδεχούμενη αλλά δεν φτάνει ούτε για τα χαρτικά. Έτσι καταφεύγουμε και εμείς στη λύση του ημερολογίου. Με τη διαφορά ότι προσφέρουμε εικόνες στους αγοραστές της Αγίας Θεοδώρας και της γειτονιάς, από άλλες εποχές. Παλιές καταπληκτικές φωτογραφίες!

Ετοιμάζουμε μία εικόνα της Αγίας σε ξύλο πεπαλαιωμένο την οποία θα διαθέσουμε σε τιμή προσιτή, ώστε να την πάρει όλος ο κόσμος. Θέλουμε να προβάλουμε τον εκπληκτικό Βυζαντινό Ναό. Επίσης να προβληθεί ο βίος της Αγία Θεοδώρας, καθώς υπάρχει επαφή με θεατρική ομάδα για να γίνει αυτό σαν αφήγηση με μικρά σκετς. Έχουμε κάνει ολοκληρωμένη πρόταση στις αρχές, για να εκλείψει το φαινόμενο με τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στην πλατεία. Θα γίνουν εκδηλώσεις και στη γειτονιά, όχι μόνο στην πλατεία.

Θέλω να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο που στέκεται δίπλα μας σε αυτές της πρώτες κινήσεις. Επίσης Θέλω να παροτρύνω και άλλους ανθρώπους σε άλλα σημεία της πόλης να κάνουν συλλόγους. Πρέπει να ξαναζωντανέψουμε τις γειτονιές, πρέπει να ξανασμίξουμε σαν άνθρωποι.’

______________________________________

Ο πρόεδρος του συλλόγου Αθανάσιος Κουρσάρης.

14793899_10154117690772861_401366570_n

- Advertisement -

Τελευταία Νέα