Ο Πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα τα τρία θραύσματα των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στα Μουσεία του Βατικανού εδώ και αιώνες.
Το Βατικανό χαρακτήρισε τη χειρονομία «δωρεά» από τον Πάπα στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, «ως συγκεκριμένο σημάδι της ειλικρινούς επιθυμίας του να ακολουθήσει τον οικουμενικό δρόμο της αλήθειας».
Ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Καθηγητής. Νικόλας Σταμπολίδης σημειώνει: «Μετά την οριστική επανένωση του θραύσματος Fagan στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα, τα 3 θραύσματα που βρίσκονται στο Βατικανό επανενώνονται ξανά στις θέσεις τους στο Μουσείο Ακρόπολης. Το Υπουργείο Πολιτισμού και το Μουσείο Ακρόπολης είχαν προφορικές και γραπτές συνεννοήσεις με την Αγία Έδρα και το Μουσείο του Βατικανού. Χαιρετίζουμε την σημερινή απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου»,
Το Βατικανό γίνεται το τελευταίο χρονικά δυτικό κράτος που επιστρέφει τα θραύσματά του από τα μάρμαρα του Παρθενώνα, καθιστώντας έτσι το Βρετανικό Μουσείο από τα τελευταία που κρατούν τα εκθέματα στην κατοχή τους.
Στην ανακοίνωσή του, πάντως, τονίζει ότι η Αγία Εδρα θέλει να καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται για μια διμερή απόφαση μεταξύ του κράτους του Βατικανού και της Ελλάδας, αλλά μάλλον μια «θρησκευτικά εμπνευσμένη δωρεά». Η δήλωση αυτή ίσως να διατυπώθηκε με αυτόν τον τρόπο για να μην δημιουργηθεί προηγούμενο που θα μπορούσε να επηρεάσει άλλες ανεκτίμητης αξίας εκθέματα στα Μουσεία του Βατικανού.
Τα γλυπτά είναι απομεινάρια μιας ζωφόρου μήκους 160 μέτρων από τους εξωτερικούς τοίχους του ναού του Παρθενώνα στην Ακρόπολη. Πολλά από αυτά χάθηκαν σε έναν βομβαρδισμό του 17ου αιώνα και περίπου τα μισά έργα αφαιρέθηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα από έναν Βρετανό διπλωμάτη, τον Λόρδο Ελγιν.
Το Βρετανικό Μουσείο δεσμεύτηκε πρόσφατα να μην διαλύσει τη συλλογή του, μετά από τα ρεπορτάζ ότι ο πρόεδρος του ιδρύματος είχε μυστικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας για την επιστροφή των γλυπτών, γνωστών και ως Ελγίνεια Μάρμαρα.
Ο Παρθενώνας χτίστηκε μεταξύ 447-432 π.Χ. και θεωρείται το επιστέγασμα της κλασικής αρχιτεκτονικής. Η ζωφόρος απεικόνιζε πομπή προς τιμήν της Αθηνάς. Μερικά μικρά κομμάτια του — και άλλα γλυπτά του Παρθενώνα — βρίσκονται σε άλλα ευρωπαϊκά μουσεία.
Υπουργείο Πολιτισμού: «Απόφαση αρωγός στην προσπάθεια επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο»
Tο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε ανακοίνωση που εξέδωσε χαιρετίζει την απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου για την επιστροφή στην Ελλάδα των τριών θραυσμάτων από την ζωφόρο και τη μετόπη του Παρθενώνα -τα οποία φυλάσσονταν, από τον 19 ο αιώνα, στις πολύτιμες συλλογές των Μουσείων του Βατικανού.
«Μετά από παράκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου η Αυτού
Αγιότης ο Πάπας Φραγκίσκος ευαρεστήθηκε να επιστρέψει δια της εκκλησιαστικής Αρχής της Ελλάδας τα θραύσματα από τα παρθενώνια Γλυπτά» επισημαίνει το υπουργείο Πολιτισμού.
Και προσθέτει: «Στη ″δωρεά″ του Πάπα Φραγκίσκου, η οποία γίνεται προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τονίζεται ο πνευματικός και φιλάδελφος χαρακτήρας της παπικής χειρονομίας προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος. Εκφράζεται η ευγνωμοσύνη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και
προσωπικά της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, για τη
γενναιόδωρη απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου»
«Η απόφαση αυτή έρχεται αρωγός στην εργώδη προσπάθεια που καταβάλλει η
Ελληνική Κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη από τον Ιούλιο 2019, για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο και την επανένωσή τους με εκείνα που εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης» καταλήγει η ανακοίνωση.