fbpx
ΑρχικήΗΠΕΙΡΟΣΣτα Γιάννινα η πρώτη παρουσία του νέου τεστ για τον καρκίνο του...

Στα Γιάννινα η πρώτη παρουσία του νέου τεστ για τον καρκίνο του τραχήλου

Στα Γιάννινα και για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα παρουσιαστεί το νέο τεστ που αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στην προστασία των γυναικών από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, στο πλαίσιο του ετήσιου σεμιναρίου Παθολογίας Τραχήλου.

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκινούν σήμερα και οργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Παθολογίας Τραχήλου και Κολποσκόπησης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Κυτταρολογίας και την Ελληνική Ακαδημαϊκή Ομάδα Μελετών Παθολογίας Τραχήλου, υπό την προεδρία του Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής των Ιωαννίνων Ευάγγελου Παρασκευαίδη.

Οι θάνατοι από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τα νέα κρούσματα έχουν μειωθεί λόγω των οργανωμένων προγραμμάτων πληθυσμιακού ελέγχου και σήμερα οι ειδικοί έχουν στην διάθεσή τους καινοτόμες μοριακές τεχνικές οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της έγκαιρης διάγνωσης καρκινικών αλλοιώσεων ακόμη και του κινδύνου μια γυναίκα να αναπτύξει καρκίνο στο μέλλον ώστε να αντιμετωπιστεί εξατομικευμένα.

Το ζητούμενο για τους ειδικούς είναι να υπάρξει ισορροπία στην αντιμετώπιση και αυτό γιατί όπως τόνισε ο Καθηγητής Ευάγγελος Παρασκευαίδης τα προβλήματα προκαρκινικών αλλοιώσεων κυρίως σε νεαρές γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μειωθεί στα ποσοστά συχνότητας του γενικού πληθυσμού ένας διηθητικός καρκίνος μεταγενέστερα αλλά και να εκμηδενιστούν οι όποιοι κίνδυνοι για δυσμενείς επιπτώσεις σε μια μελλοντική κύηση και αυτό γιατί μέχρι σήμερα σε αυτές τις γυναίκες οι επεμβάσεις για τις προκαρκινικές αλλοιώσεις αύξαναν μελλοντικά αυτούς τους δυο κινδύνους.

Στο νέο τεστ Aptima mRNA που θα παρουσιαστεί και το οποίο ουσιαστικά αποτελεί για τους γιατρούς ένα σημαντικό εργαλείο ώστε να αποφεύγονται άσκοπες επεμβάσεις και θεραπευτικοί χειρισμοί που δεν αποφέρουν αποτέλεσμα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ελληνικής κυτταρολογικής εταιρείας καθηγητής Πέτρος Καρακίτσος. Αυτό το τέστ δίνει την δυνατότητα να βρεθεί το 80% των περιπτώσεων γυναικών που κινδυνεύουν να αναπτύξουν καρκίνο και οι οποίες δεν μπορούν να εντοπιστούν ούτε με το τεστ ΠΑΠ ούτε με το HPV DNA Test, δίνοντας την δυνατότητα για μια στοχευμένη θεραπεία.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστούν εφαρμογές από μια μέθοδο Βιο-φασματοσκοπίας που χρησιμοποιεί οπτικές τεχνικές και ιδιότητες για την μελέτη βιολογικών δειγμάτων , υποδεικνύοντας έτσι και τις διαφορές μεταξύ καρκινικού και φυσιολογικού πληθυσμού. Μέθοδος αρκετά οικονομική, με το φάσμα να κοστίζει μόλις 1 ευρώ και εξαιρετικά γρήγορη δεν ξεπερνά τα δυο λεπτά όπως τόνισε ο καθηγητής από το Πανεπιστήμιο του Λάνκανστερ P. Martin Hirsch.

Στην ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων ειδικοτήτων αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογικής Ανατομικής Ιωάννης Παναγιωτίδης υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα της κρίσης δεν υπολείπεται αλλά μέσα από την έρευνα και τις μελέτες έχει σημαντικές ανακοινώσεις για τις γυναίκες με γυναικολογικά προβλήματα και την αντιμετώπισή τους.

- Advertisement -

Τελευταία Νέα