Στα 16 με 17 δισ. ευρώ ανεβάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τις ανάγκες ρευστότητας του κρατικού προϋπολογισμού για να τη «βγάλει» το Δημόσιο μέχρι και το τέλος Ιουνίου. Στον λογαριασμό έχει ενσωματωθεί και η πρόβλεψη ότι θα χρειαστεί να επαναληφθεί το μέτρο της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, ενδεχομένως και με διαφορετικό ποσό από τα 800 ευρώ που θα ξεκινήσουν να δίδονται από αυτή την εβδομάδα. Επίσης, έχει συνυπολογιστεί η χορήγηση επιπλέον ενός δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις που θα αιτηθούν την «επιστρεπτέα προκαταβολή».
Για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών της χώρας χρησιμοποιούνται ήδη τα ταμειακά διαθέσιμα που στο τέλος Μαρτίου έφταναν στα 20 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα θα επιδιώξει να ενισχύσει τον «κουμπαρά» πρώτον αξιοποιώντας τις αποφάσεις που ελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη στο Eurogroup και δεύτερον σχεδιάζοντας μια νέα έξοδο στις αγορές αν όχι με την έκδοση ομολόγου, με μια νέα έκδοση εντόκων γραμματίων. Σε κάθε περίπτωση, πρωταρχικός στόχος αυτή τη στιγμή είναι να διατηρηθεί ανέπαφο το «μαξιλάρι ασφαλείας» των 15,5 δισ. ευρώ, καθώς αν δεν χρησιμοποιηθεί οι αγορές θα εξακολουθήσουν να αισθάνονται «ασφαλείς» για τη δυνατότητα της χώρας να εξυπηρετήσει τον δανεισμό της και τους επόμενους (πολλούς) μήνες.
Στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν να εξειδικευτούν οι αποφάσεις του Eurogroup προκειμένου να μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια το ποσό που μπορεί να δανειστεί η Ελλάδα μέσω των τριών διαφορετικών «πακέτων» για να καλύψει έκτακτες ταμειακές ανάγκες. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, το συνολικό ποσό θα κινηθεί στην περιοχή των 8-11 δισ. ευρώ.