fbpx
Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022
Αρχική ΗΠΕΙΡΟΣ Στ. Καλογιάννης: Συνεχής η υποβάθμιση της Παμβώτιδας

Στ. Καλογιάννης: Συνεχής η υποβάθμιση της Παμβώτιδας

Σχετικά με την συνεχιζόμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση της λίμνης Παμβώτιδας, ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών Σταύρος Καλογιάννης δήλωσε τα εξής:

«Η λίμνη Παμβώτιδα, που είναι συνυφασμένη με τη ζωή και την ιστορία του Τόπου μας, κρούει για μία ακόμα τον κώδωνα του κινδύνου.

Επί σειρά ετών επισημαίνουμε τη συνεχιζόμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση της Παμβώτιδας, που σχετίζεται κυρίως με το ελλειμματικό της ισοζύγιο.

Η παρατεταμένη ανομβρία, σε συνδυασμό με τις αυξημένες θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού, είχαν ως αποτέλεσμα την ταπείνωση της στάθμης της λίμνης κατά ένα και πλέον μέτρο μέχρι σήμερα.

Δεδομένου ότι η επιφάνεια της λίμνης ανέρχεται σε 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα περίπου, ο όγκος νερού που χάθηκε ήδη, λόγω εξατμισοδιαπνοής και απόληψης για άρδευση, είναι της τάξεως των 22 – 25 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, δηλαδή το ¼ του συνολικού της όγκου!

Ο μειωμένος όγκος νερού, σε συνδυασμό με τα λοιπά γνωστά προβλήματα της λίμνης (ευτροφισμός, ρύπανση από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, έλλειψη θεσμικού πλαισίου προστασίας της, κλπ), καθιστούν επιτακτική την άμεση λήψη μέτρων, προκειμένου να αποκατασταθεί ο υδρολογικός κύκλος και η οικολογική της ισορροπία.

Είναι επιτέλους καιρός να μπει σε εφαρμογή το, ενταγμένο στο εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής του Υδατικού Συστήματος Ηπείρου, έργο «Αξιοποίηση υδατικού δυναμικού Πίνδου», το οποίο αποτελεί τη μόνη πρόταση που μπορεί να λύσει οριστικά και σε βάθος χρόνου τα προβλήματα της λίμνης.

Παράλληλα, πρέπει επιτέλους να εγκριθούν τόσο το Ρυθμιστικό Σχέδιο (Τοπικό Χωρικό) Ιωαννίνων, που παραδώσαμε ολοκληρωμένο το 2009, και περιλαμβάνει ουσιαστικές προτάσεις για το λιμναίο οικοσύστημα, όσο και το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας της Παμβώτιδας. Δυστυχώς η σημερινή Κυβέρνηση, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις Υπουργών της, ακόμα και των «οικολόγων», αντιμετωπίζει το θέμα με προκλητική αδιαφορία.

Είναι καιρός να ξεπεραστούν πλέον οι παρωχημένες αντιλήψεις και νοοτροπίες και να δράσουμε αποφασιστικά, στηρίζοντας ένα μακρόπνοο σχέδιο με σημαντικά περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά ωφελήματα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

“Έφυγε” η ηθοποιός Ντίνα Κώνστα

“Εφυγε” η αγαπημένη ηθοποιός Ντίνα Κώνστα το πρωί της Κυριακής. Τη θλιβερή είδηση έκανε γνωστή ο Σπύρος Μπιμπίλας. “Μόλις πληροφορήθηκα από τον πατέρα Συμεων το...

Έρχεται το 5o PTL BASKET NIGHTS 3on3

Κύριοι/ες, σας ενημερώνουμε ότι την επόμενη Παρασκευή ξεκινάει το πλέον επιτυχημένο μπασκετικό event της πόλης μας, στα γήπεδα του 1ου Λυκείου, σε συνδιοργάνωση με την...

Χρυσό Μετάλλιο η Ντουντουνάκη στα 50μ. Πεταλούδα

Η Αννα Ντουντουνάκη χάρισε στην Ελλάδα το τρίτο της χρυσό μετάλλιο στα αγωνίσματα κολύμβησης των Μεσογειακών Αγώνων του Οράν. Η Χανιώτισσα πρωταθλήτρια κυριάρχησε στον τελικό...

Ξανάνοιξε το ιστορικό Green Park στο Πεδίο του Άρεως

Το ιστορικό Green Park στο Πεδίο του Άρεως άνοιξε φέτος ξανά τις πόρτες του, και υπόσχεται δροσερές μέρες και νύχτες κάτω από τα αστέρια....