fbpx
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣκουπίδια: Κρίσιμο 48ωρο κρίνει το μέλλον των κινητοποιήσεων

Σκουπίδια: Κρίσιμο 48ωρο κρίνει το μέλλον των κινητοποιήσεων

Κρίσιμη η σημερινή μέρα για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα καθώς το πρωί θα συνεδριάσει η ΠΟΕ-ΟΤΑ για να εξετάσει την νομοθετική ρύθμιση για τους συμβασιούχους των Δήμων, που πρόκειται να καταθέσει τη Δευτέρα το υπουργείο Εσωτερικών.

Η κατάσταση στους δρόμους των αστικών κέντρων και των τουριστικών περιοχών παραμένει αφόρητη, με τους τόνους σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί, σε συνδυασμό και με τις υψηλές θερμοκρασίες.

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ- ΟΤΑ δεν έμειναν ευχαριστημένοι από τα όσα τους είπε ο Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές όταν και τους παρουσιάστηκε η σχετική ρύθμιση καθώς οι προβλέψεις της «απέχουν πολύ» από αυτά που διεκδικούν (μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου), οι συνδικαλιστές.

“Δεν θα βγει από το αμαξοστάσιο κανένα όχημα καθαριότητας”, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Νίκος Τράκας. Πλέον το ζήτημα θα το αναλάβουν οι νομικοί σύμβουλοι και η εκτελεστική επιτροπή που θα πάρει τις αποφάσεις

Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει τη σύναψη νέων συμβάσεων για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα μέχρι την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων του ΑΣΕΠ για 2.500 μόνιμες προσλήψεις στους δήμους. Η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να αναπροσαρμόσουν τα οργανογράμματά τους ώστε, με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους, να προκύψουν πρόσθετες οργανικές θέσεις, οι οποίες θα καλυφθούν κι’ αυτές μέσω ΑΣΕΠ.

Ο υπουργός από την πλευρά του είπε στους συνδικαλιστές ότι θα πρέπει να θεωρούν δεδομένη την πολιτική θέση της κυβέρνησης «να μην ενδώσει σε κάθε είδους πιέσεις για να παραδοθεί το έργο της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιωτικά συμφέροντα».

4164999

Επιφυλάξεις από την ΚΕΔΕ

Επιφυλάξεις για συγκεκριμένα «αδιευκρίνιστα» σημεία της ρύθμισης εξέφρασε και η ΚΕΔΕ, με την οποία συναντήθηκε επίσης ο Πάνος Σκουρλέτης, με τον πρόεδρό της Γιώργο Πατούλη να σημειώνει ότι «στόχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού είναι να μονιμοποιηθούν και να διατηρήσουν τις θέσεις τους οι συμβασιούχοι, ενώ για το καλό των πολιτών μας είναι ανάγκη να εξασφαλίσουμε καθαρές τις πόλεις μας».

4165484

Η ρύθμιση θα εξεταστεί από το νομικό τμήμα της ΚΕΔΕ, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε

έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που συγκαλείται την προσεχή Δευτέρα, στις 11:30 το πρωί.

Αποπνικτική η κατάσταση στην Αττική

Κάδοι στην Αθήνα και στις άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου είναι γεμάτοι και τα απορρίμματα στοιβάζονται πλέον σε πεζοδρόμια και δρόμους. Η δυσοσμία είναι αφόρητη.

4165006

Πάντως, η Ομοσπονδία των εργαζομένων στους Δήμους έχει αποφασίσει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με αποκλεισμό όλων των αμαξοστασίων των Δήμων της χώρας μέχρι και την προσεχή Τετάρτη.

Την Πέμπτη 29 Ιουνίου έχει προκηρυχθεί νέα γενική 24ωρη Πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα.

Αντίστοιχη κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη

Σε παρόμοια κατάσταση με αυτή της Αθήνας βρίσκεται και η Θεσσαλονίκη: Βουνά σκουπιδιών βρίσκονται στους περισσότερους δρόμους της πόλης, με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 36 βαθμούς Κελσίου και τους συμβασιούχους εργαζόμενους στους ΟΤΑ να συνεχίζουν τις καταλήψεις των αμαξοστασίων.

Οι κινητοποιήσεις των παρατασιούχων, που διεκδικούν τη νομοθετική ρύθμιση για τη μονιμοποίηση τους, συνεχίζονται και το Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα το σύνολο των απορριμματοφόρων να μην μπορεί να βγει στους δρόμους της πόλης για την αποκομιδή των απορριμμάτων, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο.

4165042

 

Καμπανάκι κινδύνου από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Την ίδια ώρα, το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί για τους κινδύνους που ενέχουν τα σκουπίδια για την υγεία των πολιτών. Ειδικότερα:

• Η εκτεταμένη συσσώρευση και παραμονή απορριμμάτων εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα σε περιβάλλον αυξημένων θερμοκρασιών.

• Η εκτεταμένη παραμονή σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών, κάποιοι εκ των οποίων μπορούν να επιζήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

• Τα οικιακά απορρίμματα, κυρίως όταν περιέχουν υπολείμματα τροφών, ιδίως νωπών, είναι δυνατό να γίνουν μολυσματικά, όταν παραμένουν αδιάθετα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

• Παρατεταμένη έκθεση των απορριμμάτων σε σωρούς είναι δυνατό να προσελκύσει διάφορα έντομα και τρωκτικά, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν φορείς νοσημάτων. Σε κατάλληλες καιρικές συνθήκες είναι δυνατή η μετάδοση παθογόνων οργανισμών από ζώα ή/και έντομα φορείς, που έχουν μολυνθεί από αστικά απορρίμματα, στον άνθρωπο μέσω δήγματος ή μόλυνσης τροφών ή νερού.

4140518

Συνιστώνται τα εξής μέτρα πρόληψης:

1. Το βασικότερο μέτρο πρόληψης είναι η ταχεία και σωστή αποκομιδή των οικιακών απορριμμάτων. Εάν αυτή δεν είναι εφικτή συστήνονται:

• Ο προσεκτικός διαχωρισμός του είδους των απορριμμάτων, δηλαδή τα υπολείμματα τροφίμων ή οργανικών ουσιών θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά από τα υπόλοιπα απορρίμματα (χαρτιά, γυαλιά, πλαστικά, κονσέρβες) και να φυλάσσονται στο σπίτι, έως ότου αποκατασταθεί η ορθολογική αποκομιδή των απορριμμάτων.

• Συνιστάται οι άδειες συσκευασίες τροφίμων να ξεπλένονται πριν πεταχτούν.

• Επιπρόσθετα συνιστάται η συλλογή απορριμμάτων σε ανθεκτικές σακούλες, σφιχτά δεμένες. Οι σακούλες που περιέχουν υπολείμματα τροφίμων δεν θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, αλλά να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος.

2. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε ό,τι αφορά στην επαφή του κοινού με τρωκτικά, όπως οι ποντικοί αλλά και με αδέσποτα ζώα, όπως σκυλιά και γάτες, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα μετάδοσης μικροβίων στον άνθρωπο.

3. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να αποφεύγεται η επαφή ή η προσέγγιση των ζώων τους σε σωρούς απορριμμάτων.

 

 

 

 

 

 

Πηγή

- Advertisement -

Τελευταία Νέα