ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΚΑΣκάνδαλο στην Αγγλία με Αλαρντάις

Σκάνδαλο στην Αγγλία με Αλαρντάις

Ο Σαμ Αλαρντάις βιντεοσκοπήθηκε να συμβουλεύει -μεταμφιεσμένος σε επενδυτής- ρεπόρτερ με ποιον τρόπο να παρακάμψουν μεταγραφικούς κανόνες της FA. Ειρωνεύτηκε τον Χόντσον και επιτέθηκε στον Νέβιλ.

Σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκεται ο Σαμ Αλαρντάις και η θέση του στον πάγκο της εθνικής Αγγλίας είναι στον “αέρα”, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε στην Αγγλία με τον ίδιο πρωταγωνιστή.

Ρεπόρτερ της Daily Telegraph, μεταμφιεσμένοι σε επιχειρηματίες, συναντήθηκαν με τον Αλαρντάις ο οποίος βιντεοσκοπήθηκε να τους δίνει συμβουλές σχετικά με τον τρόπο που μπορούν να παρακάμψουν κανόνες της FA που αφορούν μεταγραφικές υποθέσεις.

Χρησιμοποιώντας την θέση του ως ομοσπονδιακός τεχνικός, διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία 400.000 λιρών και προσφέρθηκε να μεταβεί σε Κίνα και Σιγκαπούρη προκειμένου να συζητήσει “θέματα ποδοσφαίρου” με τους υποψήφιους “επενδυτές” από την Ανατολή.

Ο Αλαρντάις υπέγραψε προ δύο μηνών συμβόλαιο 3 εκατομμυρίων λιρών με την αγγλική Ομοσπονδία, συν κάποια μπόνους επίτευξης στόχων, ωστόσο πλέον είναι εξαιρετικά αμφίβολο το αν θα συνεχίσει στον πάγκο των “τριών λιονταριών”, αφού το σκάνδαλο έχει πάρει διαστάσεις στο Νησί.

Η συνάντηση του Άγγλου τεχνικού με τους μεταμφιεσμένους ρεπόρτερ έγινε πριν καν το πρώτο του παιχνίδι ως τεχνικός της εθνικής Αγγλίας, στο νικηφόρο 1-0 επί της Σλοβακίας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018.

Ο επικεφαλής της FA, Μάρτιν Γκλεν, μίλησε με τον Αλαρντάις το βράδυ της Δευτέρας (26/9) και θα πράξει το ίδιο το πρωί της Τρίτης (27/9), έχοντας όλα τα στοιχεία της υπόθεσης στην διάθεση του και προκειμένου να εξακριβωθεί ο ρόλος του 62χρονου τεχνικού στο ζήτημα που έχει προκύψει.

Το μέλλον του Αλαρντάις φαντάζει δυσοίωνο και η θέση του στον πάγκο της εθνικής Αγγλίας, την οποία επιζητούσε την τελευταία 10ετία, κινδυνεύει.

ΕΙΡΩΝΙΑ ΓΙΑ ΧΟΝΤΣΟΝ, ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΝΕΒΙΛ

Παράλληλα, στη διάρκεια της βιντεοσκόπησης του, ο Αλαρντάις ειρωνεύεται τον Ρόι Χόντσον, τονίζοντας πως δεν έχει την απαραίτητη προσωπικότητα που απαιτείται για έναν προπονητή, υποστηρίζοντας ότι “κατέρρευσε” ως μάνατζερ της Αγγλίας.

Παράλληλα επιτίθεται στον Γκάρι Νέβιλ, λέγοντας πως ήταν κακή επιρροή για τον Χόντσον. Στέκεται στο γεγονός ότι Χόντσον και Νέβιλ διαφωνούσαν επί δέκα λεπτά για την είσοδο του Ράσφορντ στην αναμέτρηση με την Ισλανδία, από την οποία αποκλείστηκε εντέλει η Αγγλία στην φάση των “16” του Euro της Γαλλίας.

“Πες στον Γκάρι να κάτσει κάτω και να το βουλώσει, κάνε αυτό που θες να κάνεις. Εσύ είσαι ο μάνατζερ, θα κάνεις αυτό που θες εσύ και όχι ότι θέλει ο οποιοσδήποτε άλλος”, είναι η χαρακτηριστική ατάκα του Αλαρντάις μαζί με κάποια… γαλλικά.

https://www.youtube.com/watch?v=v5vD2mQgudA

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ

Ο 62χρονος τεχνικός συναντήθηκε δύο φορές και συνολικά για 4 ώρες με τους “επενδυτές”, τονίζοντας πως γνωρίζει ατζέντηδες που έχουν τον τρόπο να βρίσκουν παραθυράκια στους μεταγραφικούς κανόνες της FA και “το κάνουν συνεχώς”.

Η συνάντηση της περασμένης εβδομάδας έγινε σε εστιατόριο του Μάντσεστερ, όπου συζήτησε ημερομηνίες κατά τις οποίες θα μπορούσε να πετάξει στην Σιγκαπούρη.

Η Daily Telegraph ξεκίνησε έρευνα από πέρσι, όταν ήρθαν στα χέρια τις πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένους μάνατζερ, παράγοντες και ατζέντηδες που έδιναν ή λάμβαναν μετρητά προκειμένου να εξασφαλίσουν μεταγραφές παικτών.

Τις επόμενες μέρες μάλιστα αναμένεται να δώσει λεπτομερώς στοιχεία σχετικά με οικονομικές ατασθαλίες στο βρετανικό ποδόσφαιρο, τα οποία εγείρουν σοβαρά ζητήματα αναφορικά με την επιρροή του χρήματος στο παιχνίδι. Οι αποκαλύψεις εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην FA και την σωστή εφαρμογή των κανονισμών.

Ο Αλαρντάις αποκάλυψε στους μεταμφιεσμένους ρεπόρτερ πρακτικές που είναι γνωστές στη Νότια Αμερική, την Πορτογαλία, την Ισπανία, το Βέλγιο και σε όλη την Αφρική, εξηγώντας τον τρόπο που παρακάμφθηκαν κανόνες στην μεταγραφή του Ένερ Βαλένσια στη Γουέστ Χαμ το 2014 και πώς από μια τριμερή συμφωνία τα “σφυριά” κατέληξαν να έχουν τελικά όλα τα δικαιώματα του παίκτη. Ρωτήθηκε μάλιστα αν θα είχε πρόβλημα να αναμιχθεί σε μια τέτοια συμφωνία και απάντησε “κανένα πρόβλημα”.

Η τριμερής ιδιοκτησία περιλαμβάνει έναν ατζέντη ή επενδυτή που έχει μέρος των οικονομικών δικαιωμάτων ενός ποδοσφαιριστή, κάτι που σημαίνει ότι μέρος των χρημάτων που ξοδεύονται σε μια μεταγραφή πηγαίνει σε αυτούς και όχι εξ ολοκλήρου στον σύλλογο που πουλάει.

ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Η DAILY TELEGRAPH

Στη διάρκεια μιας συνάντησης στο Λονδίνο τον περασμένο Αύγουστο, ο Αλαρντάις συζήτησε την περίπτωση ιδιοκτησίας τριών πλευρών για παίκτες, με τους ρεπόρτερ που υποδύονταν επενδυτές από την Ανατολή.

Στο ραντεβού παρέστη και ατζέντης του, Μαρκ Κέρτις αλλά και ο σύμβουλος οικονομικών του Άγγλου τεχνικού, Σέιν Μολόνεϊ, τον οποίο είχε προσεγγίσει ο ατζέντης Σκοτ ΜακΓκάρβεϊ, επί σειρά ετών φίλος του Αλαρντάις που δεν ήξερε ότι οι φερόμενο ως επενδυτές είναι μεταμφιεσμένοι ρεπόρτερ.

Ο Μολόνεϊ ρώτησε τον Αλαρντάις: “Τι πιστεύεις ότι κάνουν με την χρηματοδότηση μεταγραφών στο ποδόσφαιρο… Αυτό που συζητούν είναι η χρηματοδότηση μεταγραφών”.

Ο Κέρτις παρενέβη: “Είναι πρόβλημα όμως η τριμερής ιδιοκτησία;”

“Δεν είναι πρόβλημα… Έχουμε τον Βαλένσια. Είναι τέτοια περίπτωση όταν τον αγοράσαμε από το Μεξικό”, απάντησε ο Αλαρντάις που έδωσε και συμβουλές σχετικά με το πως είναι πιθανό να γίνει μια μεταγραφή με αυτό τον τρόπο, παρά την επιβολή κυρώσεων που προβλέπει η FIFA.

H Daily Telegraph έστειλε με μέιλ τα ευρήματα της στην FA, θέτοντας παράλληλα και 18 ερωτήματα. Απάντηση δεν πήρε, καθώς η FA επιθυμεί να λάβει το πλήρες σενάριο των καταγεγραμμένων σε βίντεο συζητήσεων του Αλαρντάις.

Ωστόσο 9 ώρες μετά την αποστολή του μέιλ, εκπρόσωπος της FA τόνισε πως “ζητήσαμε από την Daily Telegraph να μας προμηθεύσει όλα τα γεγονότα που αφορούν το συγκεκριμένο ζήτημα”.

H Daily Telegraph έθεσε ερωτήματα στους Αλαρντάις, Κέρτις και Μολόνεϊ πριν δημοσιοποιήσει το ρεπορτάζ, ωστόσο κανείς από τους τρεις δεν απάντησε.

Σύμφωνα με τους διαλόγους που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο Αλαρντάις στο βίντεο συζητά τα εξής:

Για τον Χόντσον και γιατί δεν είναι καλός ομιλητής:

“Θα τους έστελνε όλους για… ύπνο. Roy. Woy (σ.σ.: κοροϊδευτικά τον αποκαλεί έτσι). Δεν έχει την ανάλογη προσωπικότητα“.

Για τα λάθη του Χόντσον ως ομοσπονδιακός τεχνικός:

“Οι παίκτες τον απογοήτευσαν στο τέλος. Νομίζω ότι ήταν πολύ αναποφάσιστος. Μετέδιδε το άγχος του στους ποδοσφαιριστές. Εννοώ κυρίως στο ματς με την Ισλανδία, αφού κέρδισε και τα 10 ματς στα προκριματικά. Φέραμε ισοπαλία με την Ρωσία, έπρεπε να νικήσουμε. Κερδίσαμε την Ουαλία, στην χειρότερη μας εμφάνιση. Ήρθαμε ισόπαλοι με την Σλοβακία και κληρωθήκαμε με την Ισλανδία… Απλά κατέρρευσε”.

Για την επιρροή του Νέβιλ:

“Διαφωνούσαν επί δέκα λεπτά για τον Ράσφορντ. Ο Γκάρι είχε κακή επιρροή στον Ρόι. Πες στον Γκάρι να κάτσει κάτω και να το βουλώσει, για να μπορείς να κάνεις αυτό που θες. Εσύ είσαι ο προπονητής, θα κάνεις αυτό που θες εσύ, όχι οποιοσδήποτε άλλος”.

Για τις πιθανότητες παικτών να παίξουν στην εθνική:

“Τζο Χαρτ, Τζακ Γουίλσιρ. Δεν μπορούσες να τους βάλεις τότε. Ο Γουίλσιρ ήταν στον πάγκο της Άρσεναλ. Ο Όξλεϊντ-Τσεϊμπερλέν το ίδιο. Μπορείς να τους χρησιμοποιήσεις αλλά όταν δεν παίζουν στις ομάδες, δεν έχουν παιχνίδια στα πόδια τους”.

Για το Γουέμπλεϊ:

“Η FA βλακωδώς ξόδεψε 870 εκατομμύρια λίρες στο Γουέμπλεϊ, επομένως ακόμη πληρώνουν το χρέος. Το έφτιαξαν από την αρχή. Αν το έχτιζαν οπουδήποτε αλλού, θα τους στοίχιζε 400 εκατ. λίρες. Το ισοπέδωσαν και έχτισαν το νέο στάδιο που είναι εκπληκτικό αλλά αυτού του είδους το χρέος δεν θες να το έχεις… Τα περισσότερα χρήματα που εισπράττει η FA πηγαίνουν στους τόκους του χρέους”.

Για τα προβλήματα τζόγου παικτών:

“Ένας ιδιοκτήτης ομάδας πλήρωσε δύο φορές εγγύηση για να βγάλει παίκτη από την φυλακή. Έτσι αντιμετωπίζουν την βαρεμάρα οι παίκτες. Ήταν χειρότερα στην εποχή μας. Τζογάραμε περισσότερο τότε σε σχέση με σήμερα. Παίζαμε χαρτιά, σε όλη τη διαδρομή επιστροφής από τα εκτός έδρας παιχνίδια. Ακόμη και τις αποδοχές ενός μήνα”.

Για την FA:

“Το θέμα είναι να βγάζουν χρήματα, έτσι δεν είναι; Ξέρεις ότι η FA είναι πιο πλούσια ομοσπονδία στον κόσμο; Λοιπόν, δεν πρέπει να το λέω αυτό. Δεν είναι η πλουσιότερη. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι έχουν το μεγαλύτερο χρέος στον κόσμο, με 325 εκατ. λίρες”.

Για τον πρίγκιπα Χάρι:

“Ο Χάρι είναι άτακτο παιδί. Ένα πολύ άτακτο παιδί, πολύ άτακτο. Δείχνει τα οπίσθια του και άλλα τέτοια”.

πηγή

- Advertisement -

Τελευταία Νέα