fbpx
Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Σήμερα η καταβολή ειδικής αποζημίωσης για τον Δεκέμβριο

Σήμερα η καταβολή ειδικής αποζημίωσης για τον Δεκέμβριο

Πιστώνονται σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς 645.054 μισθωτών του ιδιωτικού τομέα οι ειδικές αποζημιώσεις ύψους έως και 534 ευρώ, για τις ημέρες κατά τις οποίες οι συμβάσεις τους βρίσκονταν σε αναστολή κατά τον Δεκέμβριο. Μέσα στον μήνα αναμένεται να καταβληθεί από το Δημόσιο και η αναλογία του δώρου Χριστουγέννων για τους συγκεκριμένους μισθωτούς, ενώ ήδη «τρέχουν» οι ημερομηνίες διορθωτικών δηλώσεων για το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου. Την ίδια στιγμή, κι ενώ οι προβλέψεις των επιδημιολόγων κάνουν λόγο για τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού μέσα στον επόμενο μήνα, πηγές από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προεξοφλούν ότι τουλάχιστον έως και τον Φεβρουάριο θα παρέχεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις – εργοδότες να θέτουν τους εργαζομένους τους σε αναστολή σύμβασης, παράλληλα με τα όποια νέα μέτρα αποφασιστούν.

Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί σήμερα ανέρχεται σε 325,7 εκατ. ευρώ και αφορά 645.054 δικαιούχους, σε 168.199 επιχειρήσεις. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, περίπου 240.000 εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης προέρχονται από επιχειρήσεις κλειστές με κρατική εντολή, ενώ οι υπόλοιποι περίπου 400.000 είναι από επιχειρήσεις πληττόμενες βάσει ΚΑΔ. Ολοι, δε, θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ανάλογα με τις ημέρες αναστολής και με δεδομένο ότι τα 534 ευρώ αντιστοιχούν σε 30 ημερολογιακές ημέρες. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι για κάθε ημέρα αναστολής αντιστοιχεί στον μισθωτό ειδική αποζημίωση, από το υπουργείο Εργασίας, ύψους 17,8 ευρώ.

Παράλληλα «τρέχουν» και οι προθεσμίες υποβολής διορθωτικών δηλώσεων στο σύστημα «Εργάνη» από εργοδότες και εργαζομένους για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Προσοχή όμως. Οι διορθώσεις αυτές πρέπει να αφορούν αύξηση των διαστημάτων αναστολής των συμβάσεων εργασίας. Επιτρέπονται επίσης δηλώσεις για μισθωτούς, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει υποβληθεί καθόλου αρχική δήλωση στο σύστημα.

Αναλυτικά, σήμερα, Τρίτη 12 Ιανουαρίου, ανοίγει εκ νέου το σύστημα για τις τελευταίες δηλώσεις και διορθώσεις του Νοεμβρίου, οι οποίες θα μπορούν να υποβάλλονται στην «Εργάνη» έως και 14 Ιανουαρίου. Η νέα ευκαιρία διορθώσεων στις δηλώσεις των αναστολών Δεκεμβρίου ξεκινάει από τις 15 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται στις 18 του μήνα.

Οι εργαζόμενοι δεν υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση, εκτός από αυτούς που η σύμβασή τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά ή επιθυμούν να τροποποιήσουν στοιχεία τους όπως είναι το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού.

Υπενθυμίζεται ότι έως τις 15 Ιανουαρίου έχει δοθεί εκ νέου η δυνατότητα υποβολής μονομερούς υπεύθυνης δήλωσης για επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς.

Οσο για την αναλογία του δώρου Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στις ημέρες αναστολής του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας θα καταβληθεί στους δικαιούχους έως τις 31 Ιανουαρίου. Για το τέλος του μήνα ή το αργότερο εντός Φεβρουαρίου προγραμματίζεται και η εφάπαξ επιδότηση των επιστημόνων που δεν έχουν παράλληλα μισθωτή εργασία. Το ύψος και ο τελικός αριθμός των δικαιούχων θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, προκειμένου στη συνέχεια να ανοίξει ειδική πλατφόρμα όπου θα πρέπει να υποβάλλονται σχετικές αιτήσεις από τους δικαιούχους.

 

 

 

 

Πηγή

Τελευταία Νέα

Γυναικοκτονία στην Ρόδο: Συνθήκες ιδιοκτησιακής «ασφυξίας» περιγράφει η οικογένεια της Δώρας

Η κυρίαρχη ιδιοκτησιακή κουλτούρα αναδύεται ως βασική αιτία της νέας γυναικοκτονίας. Ένας άνδρας 40 ετών δολοφόνησε στην Ρόδο την 31χρονη Δώρα, εκπαιδευτικό, πρώην σύντροφό...

Εγκρίθηκε από τον FDA η 3η δόση του εμβολίου της Pfizer στους άνω των 65 ετών κι ευπαθείς

Ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι ενέκρινε τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου της Pfizer για την COVID-19 στους ανθρώπους...

Περιφερειακή Ενότητα Άρτας- Εξετάσεις Φαρμακοποιών

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας  Άρτας  Περιφέρειας  Ηπείρου,  ανακοινώνεται ότι, η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τη συμμετοχή στις...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΚ ΠΥΡΡΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ

Οι αγώνες των τμημάτων της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΥΡΡΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ για την προηγούμενη εβδομάδα έδωσαν σε περισσότερα από 70 παιδιά την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις...