Στο ζήτημα του μαθήματος των θρησκευτικών αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, μιλώντας σήμερα στον Βήμα FM.

Όπως σημείωσε, «μία ελληνική πολιτεία, να παραβιάζει με τρόπο απαράδεκτο, τις αρχές του Συντάγματος, για την ισότητα, την ισονομία, τη δημοκρατική ευστάθεια και να μας θεωρεί τους ορθοδόξους ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό χωρίς κάποια διαμαρτυρία. Γιατί για τους ορθοδόξους θα πρέπει να υπάρξει μία θρησκειολογική σούπα, την οποία θέλει ο κ. Υπουργός να επιβάλει χωρίς διάλογο με την εκκλησία; Επομένως αυτά δεν μπορεί τόσο απλά να γίνουν δεκτά, επειδή κάποιος έτσι θέλει, ή επειδή έχει μία θέση αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή.

Αυτό το οποίο η Εκκλησία, παρακαλεί και ζητεί θεσμικά από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, είναι ένας διάλογος από μηδενική βάση. Ο κ. Φίλης να σεβαστεί την ορθόδοξη εκκλησία όπως σέβεται την εβραϊκή θρησκεία, τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία και την ισλαμική θρησκεία, και πολύ καλά κάνει. Να σεβαστεί λοιπόν με τον ίδιο τρόπο και την ορθόδοξη εκκλησία. Και αυτά τα θέματα επανέρχομαι, είναι λελυμένα συνταγματικά. Δηλαδή, τι να κάνει η εκκλησία; Να φτάσει στο σημείο να κηρύξει αυτήν εν διωγμώ; Να προσφύγει στα διεθνή fora; Να πάει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Σε αυτό το χάλι να φτάσει η Ελλάδα;

Γιατί κάποιος κύριος, ή κάποιοι άνθρωποι που είναι περί αυτόν, θέλουν να επιβάλλουν με αυταρχισμό την άποψή τους, σε ένα τέτοιο τεράστιο θέμα που αφορά χιλιάδες παιδιά».