fbpx
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣε ιδιώτες τα υπόλοιπα 23 αεροδρόμια και περιφερειακά λιμάνια, μέσα στο 2019

Σε ιδιώτες τα υπόλοιπα 23 αεροδρόμια και περιφερειακά λιμάνια, μέσα στο 2019

Το 2019 θα ολοκληρωθεί η αξιοποίηση των αεροδρομίων στην Ελλάδα καθώς προετοιμάζεται από το Υπερταμείο το δεύτερο κύμα παραχωρήσεων αεροδρομίων σε ιδιώτες.

Με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υποδομών, προωθείται η κατάρτιση από τη Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών ενός «ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης» για τα 23 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που δεν παραχωρήθηκαν στη Fraport, εξετάζοντας δύο σενάρια:

  • Της άμεσης μακροχρόνιας παραχώρησης σε ιδιώτες.
  • Της ανάπτυξης των αερολιμένων μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Πρόκειται για τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Καστοριάς, Νέας Αγχιάλου, Καλαμάτας, Άραξου, Λήμνου, Χίου, Ικαρίας, Σκύρου, Μήλου, Νάξου, Πάρου, Σύρου, Καλύμνου, Αστυπάλαιας, Σητείας, Λέρου, Κάσου, Καρπάθου, Κυθήρων και Καστελλόριζου.

Στόχος είναι τα 23 αεροδρόμια -εξακολουθεί να τα διαχειρίζεται η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας- να εκσυγχρονιστούν με ένα διαφορετικό μοντέλο σε σχέση με αυτό της 40ετούς παραχώρησης στη Fraport, που ακολουθήθηκε για τα 14 μεγαλύτερα περιφερειακά αεροδρόμια. Μάλιστα, φαίνεται να προκρίνεται η λύση των ΣΔΙΤ, που είναι πιο κοντά στο μοντέλο διαχείρισης του Ελευθέριος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με αεροπορικές πηγές, για έξι από τα 23 αεροδρόμια και συγκεκριμένα για τα αεροδρόμια Πάρου, Καλαμάτας, Χίου, Νάξου, Μήλου και Σητείας και κυρίως για τα τρία πρώτα, καταγράφεται ήδη επενδυτικό ενδιαφέρον.

Τα περιφερειακά λιμάνια, εμβληματικά ακίνητα και μαρίνες αποτελούν τις προτεραιότητες των αποκρατικοποιήσεων για το 2019, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ταμείου Αρη Ξενόφο.

 

Πηγή

- Advertisement -

Τελευταία Νέα