Με την έναρξη της πανδημίας υπήρξαν πολλές χώρες που κατέφυγαν στη λύση των εφαρμογών ιχνηλάτησης μέσω κινητών τηλεφώνων για να προσπαθήσουν να εντοπίσουν ποιος κόλλησε τον ιό και να ειδοποιήσουν άλλους ώστε να αποφύγουν την επαφή μαζί του. Από την αρχή ήταν πολλά τα ερωτήματα περί ιδιωτικότητας και τώρα, μία επιβεβαίωση από την κυβέρνηση της Σιγκαπούρης έρχεται να ρίξει λάδι στη φωτιά.
Ο Υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Desmond Tan, παραδέχτηκε ενώπιον της Βουλής της χώρας πως τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από την εφαρμογή TraceTogether μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την Αστυνομία σε εγκληματικές έρευνες, ανατρέποντας προηγούμενες δηλώσεις εφησυχασμού που απέκλειαν οποιαδήποτε περίπτωση χρησιμοποίησης των δεδομένων πέραν της ανίχνευσης του ιού.
Η Σιγκαπούρη έχει μία από τις μεγαλύτερες υιοθετήσεις σε εφαρμογές ιχνηλάτησης στον κόσμο, με το πρόγραμμα TraceTogether να φτάνει το 80% του πληθυσμού. Η εθελοντική υιοθέτηση της εφαρμογής αυξήθηκε καθολικά όταν ανακοινώθηκε πως ήταν αναγκαστική για την πρόσβαση στην εργασία και σε σούπερ μάρκετ.
Μετά την παραδοχή του Υπουργού, η περιγραφή της εφαρμογής ανανεώθηκε αναφέροντας πως η Αστυνομία μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα της εφαρμογής, όταν η ασφάλεια των πολιτών βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο Υπουργός δήλωσε επίσης πως σύμφωνα με όσα γνωρίζει, η χρήση των δεδομένων έγινε μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια μιας έρευνας για φόνο.
Αρκετός κόσμος θεωρεί πως εξαπατήθηκε και αυτό αναμφίβολα θα οδηγήσει σε μαζική απεγκατάσταση της εφαρμογής, φέρνοντας ίσως μία πιθανή αύξηση σε κρούσματα. Ο φορέας Ψηφιακών Δικαιωμάτων της Αυστραλίας δήλωσε εξαιρετικά ανήσυχος για τα νέα από τη Σιγκαπούρη.