fbpx
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ"Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε" Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλλο που σκηνοθετεί...

“Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε” Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλλο που σκηνοθετεί η Έλλη Μάνθα στο Σκουφά

Το θεατρικό εργαστήρι του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου “Ο ΣΚΟΥΦΑΣ”  παρουσιάζει το κλασσικό διαχρονικό έργο “Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε” του Λουίτζι Πιραντέλλο, σε σκηνοθεσία της Έλλης Μάνθα, την Τρίτη 16 Απριλίου έως το Σάββατο 20 Απριλίου 2019 στην αίθουσα Σκουφά στην Άρτα.

Το έργο γράφτηκε σχεδόν πριν από έναν αιώνα (1916) και ανέβηκε για πρώτη φορά στις 18 Ιουνίου του 1917 στο Θέατρο Olimpia του Μιλάνο.

Η Έλλη Μάνθα ως σκηνοθέτης του έργου απάντησε στις ερωτήσεις μας, ώστε να πάρουμε μία πολύ καλή ιδεά, για την έμπνευση, την προσπάθεια και τους συντελεστές της νέα θεατρικής παράστασης.

 

s.gr: Μετά την τελευταία σας επιτυχία με το έργο «Θαυμαστή Μπαλωματού» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, ετοιμάζετε μια νέα θεατρική παράσταση που θα ανέβει σε λίγες μέρες στην σκηνή του Μ/Φ Συλλόγου ’’Ο Σκουφάς’’. Πείτε μας δυο λόγια γί ’αυτό.

Ε. Μ: Πρωτίστως, να σας ευχαριστήσω που μου δίνεται την ευκαιρία να μιλήσω για το έργο που ετοιμάσαμε. Μετά απο αρκετούς μήνες προβών, την Τρίτη 16 Απριλίου, θα ανεβάσουμε το έργο του Ιταλού Νομπελίστα συγγραφέα Λουίτζι Πιραντέλλο « Έτσι είναι , αν έτσι νομίζετε».Είναι ένα κλασσικό έργο που γράφτηκε περίπου πριν έναν αιώνα, συγκεκριμένα το 1916, και είναι εμπνευσμένο απο μια πραγματική ιστορία.
Ένας άντρας, ο κύριος Πόντσα, η γυναίκα του και η πεθερά του , η κυρία Φρόλα, αναγκάζονται να μετακομίσουν σε μια άλλη επαρχιακή πόλη διότι η πόλη τους καταστράφηκε ολοσχερώς απο ένα φοβερό σεισμό. Έτσι οι δυο αυτοί κεντρικοί ήρωες της Πιραντελλικής ιστορίας, αφού έχασαν όλα τα χαρτιά τους, άρχισαν να αφηγούνται ιστορίες αντικρουόμενες μεταξύ τους που δεν μπορούσαν φυσικά να αποδειχθούν. Το σπίτι που μετακόμισε η κυρία Φρόλα βρίσκεται δίπλα στο σπίτι ενός συμβούλου, οπου εκεί καταφθάνει κόσμος γεμάτος περιέργεια και κακεντρέχεια που θέλουν να μάθουν την αλήθεια και να λύσουν το μυστήριο που πλανάται για τους δυο αυτούς ήρωες.
Ποια είναι τελικά η αλήθεια;
Το « Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε» είναι ένα κοινωνικό δραμα οπου σατιρίζει πρόσωπα και καταστάσεις. Ειναι απο τα πιο δημοφιλή έργα του Πιραντέλλο και θέτει με έξυπνο τρόπο το ζήτημα της σχετικότητας της αλήθειας.

 

s.gr: Με ποια κριτήρια επιλέξατε το συγκεκριμένο έργο;

Ε. Μ: Είναι ένα έργο που είχα διαβάσει αρκετές φορές και αυτό γιατί κάθε φορά με κέρδιζε κάτι διαφορετικό. Μου προκαλούσε πάντα μια αγωνία, με προβλημάτιζε και με το χιούμορ που χρησιμοποιεί ο Πιραντέλλο , μπορώ να πω οτι σε κάποιες στιγμές με διασκέδαζε. Το έργο αυτό εξετάζει πολλές πτυχές της ζωής, σε αφήνει να σκεφτείς, να ψάξεις τον ευατό σου και τους άλλους.
Οι ήρωες του έργου μου προκάλεσαν τρομερό ενδιαφέρον μιας και είναι ταυτόχρονα τραγικοί και γελοίοι.
Το έργο ήταν για μένα και για την ομάδα μου μια πρόκληση και θέλοντας να αξιοποιήσω όλα τα άτομα που συμμετέχουν στο θεατρικό εργαστήρι , το «Έτσι είναι αν ετσι νομίζετε» στάθηκε κατάλληλο και στον αριθμό των ατόμων και στα νοήματα που θέλουμε να περάσουμε στο κοινό. Μιας και μεις ζούμε σε μια κλειστή κοινωνία, όπως οι ήρωες του Πιραντέλλο.

 

s.gr: Μιας και το αναφέρατε, τι μηνύματα θέλετε να περάσετε στο κοινό που θα παρακολουθήσει το έργο;

Ε. Μ: Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλλο θέτει ζητήματα που απασχολούν και θα απασχολούν πάντα την ανθρωπότητα. Η σχετικότητα της αλήθειας , οι ανθρώπινες αδυναμίες, το ανυπεράσπιστο του ανθρώπου στην ίδια τη ζωή και το θάνατο, η αβεβαιότητα της ύπαρξης, οι διαφορετικές οπτικές που βλέπουμε εμείς ή οι άλλοι τον ευατό μας ή τους άλλους, το νόημα της ζωής… Άρα τα μηνύματα είναι κυρίως υπαρξιακού τύπου και κατ´ επέκταση κοινωνικού. Επίσης αφήνει ελεύθερο τον θεατή να σκεφτεί, να αφουγκραστεί ή να απορρίψει καταστάσεις, συμπεριφορές και τέλος να ψάξει ο καθένας την δική του αλήθεια.

 

s.gr: Πόσοι ηθοποιοί παίζουν στην παράσταση; Τα άτομα αυτά ειναι από το θεατρικό εργαστήρι;

Ε. Μ: Συνήθως παίζουν στην θεατρική παράσταση όλα τα άτομα που παρακολουθούν το θεατρικό εργαστήρι, που ξεκινάει καθε χρόνο αρχές Οκτώβρη.
Μ´αυτόν τον τρόπο δεν επιλέγουμε εμείς τους ηθοποιούς αλλά οι ηθοποιοί εμάς. Εμείς απλά τους δίνουμε την ευκαιρία να συμμετάσχουν, να βγάλουν τον καλύτερο τους ευατό και ομαδικά πια να δουλέψουν για το ανέβασμα της θεατρικής παράστασης.
Φέτος στην παράσταση παίζουν 13 άτομα και ανάμεσα τους ειναι και καινούργοι. Επίσης θέλω να τους ευχαριστήσω προσωπικά όλους που αν και ερασιτέχνες επέδειξαν σπουδαίο επαγγελματισμό και έφεραν εις πέρας μια αρκετά δύσκολη και απαιτητική παράσταση.

 

s.gr: Και μια τελευταία ερώτηση: Ποιο είδος θεατή θα “γοητευτεί” από το «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε»;

Ε. Μ: Θέλω να πιστεύω ότι το έργο του Πιραντέλλο θα έχει απήχηση στο κοινό, ακόμα και σ´ αυτούς που δεν πάνε συχνά θέατρο, γιατι θέτει σπουδαία ζητήματα, όπως προανέφερα, υπαρξιακά και κοινωνικά. Ένα κλασσικό έργο ειναι πάντα επίκαιρο και διαχρονικό.
Είναι σπουδαίο κίνητρο για όλους εμάς που ασχολούμαστε με τον πολιτισμό η ανταπόκριση του κόσμου. Μας δίνει δύναμη , μας γεμίζει ενέργεια και μας βοηθάει να συνεχίσουμε.

Κλείνοντας να ευχαριστήσω απο καρδιάς την σπουδαία βοηθό μου Ειρήνη Νάκου. Την υπεύθυνη θεατρικού εργαστηρίου Αγγελική Κολιού. Τον πρόεδρο του Συλλόγου και σκηνογράφο της παράστασης Νικόλαο Μπαναλούκα. Όλους τους ηθοποιούς , που θα αναφέρω τα ονόματα τους παρακάτω, τους συντελεστές και τους χορηγούς μας.

Διανομή ρόλων:
Σύμβουλος Αγκάτσι: Φώτης Παπαφώτης
Αμάλια: Φωτεινή Τσαδήμα
Ντίνα: Βάσω Καραβασίλη
Λαμπέρτο Λαουντίζι: Μιχάλης Ψαροβασίλης
Κυρία Φρόλα: Ελένη Χαλκιά
Κύριος Πόντσα: Παναγιώτης Παναγάκης
Κυρία Πόντσα: Έλλη Μάνθα
Νομάρχης: Παντελής Σιώζος
Τσεντούρι: Νικόλα Μόσχος
Κυρία Σιρέλλι: Εύη Πελούμπη
Αδερφή κυρίας Σιρέλλι: Δήμητρα Μιμίκου
Κυρία Τσίνι: Κυριακή Κετιπίδου
Υπηρέτης: Θωμάς Χρήστου

Συντελεστές παράστασης:
Σκηνοθεσία: Έλλη Μάνθα
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνικά: Νικόλαος Μπανταλούκας
Βοηθός σκηνοθέτη και επιμέλεια κουστουμιών: Ειρήνη Νάκου
Υποβολέας: Κωνσταντίνα Λάμπρου
Μουσική: Κυριακή Κετιπίδου
Επιμέλεια φωτισμού- ήχου: Γιώργος Νικολακόπουλος ’’G Sounds & Lights’’
Φωτογραφίες- Βίντεο: Πορτραίτο Kolioulis Photography Studio
Σχεδιασμός Αφίσας: Βασίλης Κατωγιάννης
Υπεύθυνη θεατρικού εργαστηρίου: Αγγελική Κολιού
Ευχαριστούμε για την ευγενική προσφορά τους τα Δημόσια ΙΕΚ Άρτας για τα χτενίσματα και το μακιγιάζ (στα πλαίσια πρακτικής άσκησης)

Ημερομηνίες Παράστασης: 16, 17, 18, 19 & 20 Απριλίου 2019
Ώρα παράστασης: 9:30 μ.μ
Διάρκεια: 75’
Στην πνευματική στέγη του Συλλόγου
Εισητήριο: 7 €
Προπώληση/ Φοιτητικό/ Ανέργων: 5 ευρώ
Η προπώληση γινεται:
Στην Βιβλιοθήκη του συλλόγου – πλησίον Εν’ Άρτη
( τηλ 26810 22795)
Στο πορταίτο kolioulis Photography Studio
( τηλ 2681302982)
Στο κατάστημα Mairy’s Shop
( τηλ 6945757284)

 

______

© sovara.gr 2019

- Advertisement -

Τελευταία Νέα