fbpx
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΨηφίζεται σήμερα στην Βουλή ο προϋπολογισμός του 2017

Ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή ο προϋπολογισμός του 2017

Ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή ο προϋπολογισμός του 2017 με την κυβέρνηση να καταργεί σιωπηρά τον προηγούμενο, που ψηφίστηκε πριν ένα χρόνο και να μοιράζει παροχές από το δημόσιο χρήμα των φορολογουμένων. Η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα και σύμφωνα με πληροφορίες η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί λίγο μετά τις 9 το βράδυ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των υπηρεσιών της Βουλής, σήμερα θα τοποθετηθούν οι πολιτικοίο αρχηγοί, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη χορήγηση 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους έχει ενοχλήσει σφόδρα τη Νέα Δημοκρατία», αναφέρει σε non paper το Μαξίμου, απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα όσα διαμήνυσε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα του.

«Η ΝΔ επιβεβαιώνει την αμηχανία της μιλώντας για προεκλογικές εξαγγελίες γιατί δεν μπορεί και δεν θέλει να κρύψει την πραγματική της ατζέντα: Ότι η «Συμφωνία Αλήθειας» δεν είναι τίποτα άλλο από την αλήθεια του πιο στυγνού θατσερισμού: Είναι η συμφωνία για σφαγή των συντάξεων, βαθύ μαχαίρι στην Υγεία και την Παιδεία, απολύσεις στο Δημόσιο αλλά και ολοκληρωτική απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Ωστόσο επειδή ορισμένοι δείχνουν ιδιαίτερη σπουδή για να εξισώσουν την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού με το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα» της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου την Άνοιξη του 2014, ας μιλήσουμε με όρους αλήθειας, που τόσο αρέσουν (;) στον κ. Μητσοτάκη: τις δύο πρωτοβουλίες χωρίζει άβυσσος»

Συγκρίνοντας παλαιότερες κυβερνήσεις το non paper τονίζει πως «η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2014 το «κοινωνικό μέρισμα», ύψους 450 εκατ. ευρώ, το οποίο αντλήθηκε, δήθεν, από μέρος του πλεονάσματος του 2013. Με αυτόν τον τρόπο, εγγράφοντας δηλαδή τη δαπάνη στον προϋπολογισμό του 2014, η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ έριξε στα βράχια τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 ύψους 1,5%. Τελικά ο λογαριασμός έγραψε πλεόνασμα μόνο 0,4% δημιουργώντας δημοσιονομικό κενό κοντά στο 1 δις. ευρώ».

«Δεν επρόκειτο φυσικά για κάποια αστοχία της τότε κυβέρνησης αλλά για στρατηγική επιλογή, αφού υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής, που επιβεβαιώθηκε και στις ευρωεκλογές τρεις μήνες αργότερα, Σαμαράς και Βενιζέλος, είχαν αποφασίσει να εγκαινιάσουν μία μακρά προεκλογική περίοδο και να ναρκοθετήσουν το δρόμο για την επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», εξηγεί το Μαξίμου και τονίζει:

«Αντ’ αυτού η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε στην διανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων του 2016 με κοινωνικά κριτήρια. Η δαπάνη αυτή, η οποία, επαναλαμβάνουμε, δεν προέρχεται από το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά από την υπεραπόδοση, εγγράφεται στον προϋπολογισμό του ιδίου έτους χωρίς να διακινδυνεύεται η επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς για το 2016 (+0,5%)».

«Είναι στην απόλυτη ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης να κατανείμει τις δαπάνες της κατά τον τρόπο τον οποίο θεωρεί εκείνη πιο αποτελεσματικό και ορθό κοινωνικά, αρκεί να επιτυγχάνεται ο συμφωνημένος στόχος. Η Ελλάδα δεν είναι αποικία», αναφέρει το Μαξίμου δίνοντας στην εκτελεστική εξουσία και τον πρωθυπουργό μια «ελευθερία κινήσεων» σχετικά με πότε, το πώς και το πόσα χρήματα μπορεί να μοιράζει χωρίς να λαμβάνει υπόψη της την νομοθεσία.

«Δυστυχώς για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά ευτυχώς για τη χώρα, η κίνηση αυτή δεν έχει χαρακτήρα προεκλογικής παροχής αλλά αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού και κίνηση ανακούφισης μιας ευρείας κοινωνικής ομάδας που έχει υποστεί πολλά κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά την πορεία της για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την επιτροπεία με δίκαιη ανάπτυξη και αναδιανομή. Και, κυρίως, με την κοινωνία όρθια!

Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία του κ. Μητσοτάκη και τα εσωκομματικά του προβλήματα, αλλά για τις εκλογές θα κάνουν όλοι υπομονή μέχρι το 2019.

Ως τότε καλό θα είναι η ΝΔ να αφήσει την αφωνία για το μείζον θέμα των εργασιακών που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και αφού τόσο νοιάζεται για όσους έχουν υποστεί βαριά πλήγματα από την κρίση, να απαντήσει επιτέλους στους πολίτες:

Αποτελεί ««ιδεοληπτική εμμονή της αριστεράς» η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων;»

 

 

 

Πηγή

- Advertisement -

Τελευταία Νέα