Για πρώτη φορά στη Βορειοδυτική Ελλάδα, στην Ωτορινολαρυγγολογική κλινική υπό τον Καθηγητή Γιώργο Ψυχογιό πραγματοποιήθηκε αφαίρεση πέτρας από υπογνάθιο σιελογόνο αδένα με τοπική αναισθησία, με τη χρήση ειδικού σιελενδοκοπίου και τη βοήθεια μηχανήματος υπερηχογραφίας υψηλής ανάλυσης.
Η συγκεκριμένη τεχνική, όπως επισημαίνει ο κ. Ψυχογιός, επιτρέπει την ολική αφαίρεση της πέτρας με διατήρηση της λειτουργίας του σιελογόνου αδένα ενώ απαλλάσσει τον ασθενή από ενοχλητικά συμπτώματα όπως το οίδημα (πρήξιμο) και πόνο του αδένα κατά τη διάρκεια του φαγητού.
Αντιθέτως,η κλασσική θεραπεία απαιτεί χειρουργείο με ολική αναισθησία και αφαίρεση του αδένα οπότε χάνεται και η σημαντική λειτουργία παραγωγής σάλιου.
«Παρά τις δυσκολίες που μας προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που αφορούν όλα τα πεδία της Ωτορινολαρυγγολογίας», τονίζει ο Καθηγητής της Κλινικής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει τα σιαλενδοσκοπία της εταιρίας Storz, είναι λεπτά ημιάκαμπτα ενδοσκόπια με διάμετρο μόλις 1,1 χιλιοστού και κανάλι εργασίας μισού χιλιοστού που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.
Η σύγχρονη υπερηχογραφία, με κεφαλές υψηλής ανάλυσης, επιτρέπει τη διάγνωση της πέτρας και την ακριβή θέση της στον αδένα διευκολύνοντας τον σωστό προγραμματισμό του χειρουργείου. Επίσης επιτρέπει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης, τον έλεγχο της σωστής αφαίρεσης συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος του ασθενή.