fbpx
Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022
Αρχική ΥΓΕΙΑ Προσοχή! Αυτά είναι τα νέα γενετικά τροποποιημένα μοσχάρια της ΕΕ (φωτό, vid)

Προσοχή! Αυτά είναι τα νέα γενετικά τροποποιημένα μοσχάρια της ΕΕ (φωτό, vid)

όγω της γενετικής τροποποίησης και πειραμάτων, γεννήθηκε το Belgian Blue, ένα γιγαντιαίο είδος αγελάδας, γεμάτο με μυς και κρέας. Αυτό το καταπληκτικό σούπερ είδος βοοειδών είναι γνωστό ότι έχει περισσότερο από 40% επιπλέον μυϊκή μάζα. Θα κερδίσει το βάρος απίστευτα γρήγορα, και θα παράγει γάλα υψηλής πρωτεΐνης για τα μοσχάρια του.

Αυτό που κρύβεται από το ευρύ κοινό, είναι το γεγονός ότι αυτό το είδος βοοειδών είναι γενετικώς τροποποιημένο.

Η ανεμπόδιστη ανάπτυξη των μυών τους παρουσιάζει πολλούς κινδύνους για την υγεία, τα μοσχάρια μπορούν να αναπτύξουν διευρυμένες γλώσσες και σκληρά πόδια, που καθιστάται δύσκολο για αυτά να τρώνε οδηγώντας τα σε πρόωρο και επώδυνο θάνατο.

Νέες φυλές

Η επιστήμη της γενετικής βελτίωσης ζώων μετρά περισσότερο από έναν αιώνα ζωής, καθώς ξεκίνησε στη Δανία το 1895. Τα Ελληνικά κέντρα ιδρύθηκαν μόλις το 1978, γεγονός που -σύμφωνα με τους επιστήμονες- οφείλεται στη σχετικά περιορισμένη κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας μας, σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία 30 χρόνια οι Έλληνες επιστήμονες έχουν στην ουσία δημιουργήσει δύο νέες φυλές αγελάδων, την Ελληνική κόκκινη και την Ελληνική ξανθόχρωμη. «Πρόκειται για διασταυρώσεις Ελληνικών ειδών με γαλλικές και ολλανδικές φυλές.

Στο παρελθόν, οι διασταυρώσεις αυτές γίνονταν χωρίς κανένα πρόγραμμα από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους, με αποτέλεσμα η παραγωγή να μειώνεται, αντί να αυξάνεται. Σήμερα, με τον προγραμματισμό της αναπαραγωγής, μία αγελάδα δίνει πλέον έως και 8 τόνους γάλακτος το χρόνο, σε σχέση με τους 4 τόνους που έδινε στο παρελθόν».

«Οι Ελληνικές φυλές αγελάδων είναι πιο μικρόσωμες από αυτές που ζουν στη βόρεια και τη δυτική Ευρώπη, τρώνε λιγότερο και είναι πιο ανθεκτικές σε διάφορες ασθένειες. Ο γενετικός συνδυασμός τους με τις εισαγμένες αγελάδες μας έχει δώσει ζώα που παράγουν αρκετό γάλα, αλλά ζουν λιγότερο και γεννούν σχεδόν τα μισά μοσχάρια».

Απαιτούνται βελτιώσεις

Παρά τη μεγάλη της συμβολή στην αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής, οι επιστήμονεςδεν διστάζουν να τονίσουν ότι και οι ίδιες οι πρακτικές γενετικής βελτίωσης ζώων επιδέχονται… βελτιώσεων.

«Όχι στο πολύ μακρινό παρελθόν, η έμφαση των γενετικών βελτιώσεων δινόταν αποκλειστικά και μόνο στην αύξηση της παραγωγής κρέατος και γάλακτος». 

Πηγή: xorisorianews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Σε 5 μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε αντιδήμαρχος για τα αδέσποτα στην Κομοτηνή

Σε πέντε μήνες φυλάκισης με τριετή αναστολή καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ροδόπης, ο νυν αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υποθέσεων και πρώην Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας Κομοτηνής, Γιάννης...

Πρωταθλητές οι ερυθρόλευκοι μετά από ματσάρα

Πρωταθλητής για 36η φορά* στην ιστορία του αναδείχθηκε ο Ολυμπιακός. Οι ερυθρόλευκοι μετά από έναν δραματικό σε εξέλιξη τελικό επικράτησαν 14-12 στα πέναλτι (10-10 κ.δ.)...

Γ. Στύλιος: Η γεωχωρική τεχνολογία βασικό εργαλείο για τη μετάβαση στην ευφυή γεωργία

Ως έναν από τους κεντρικούς στόχους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χαρακτήρισε τη μετάβαση στην ευφυή γεωργία, ο υφυπουργός, Γιώργος Στύλιος, κατά τον...

Η νέα λειτουργία των Samsung BeSpoke ψυγείων φέρνει τη φωτογραφία σας στην επιφάνειά τους

Η συγκεκριμένη σειρά ψυγείων γνωρίζουμε ότι δίνει τη δυνατότητα αρθρωτού σχεδιασμού μέσα από μια μεγάλη συλλογή χρωμάτων. Όμως με μια νέα επιλογή και με κόστος...