fbpx
ΑρχικήΗΠΕΙΡΟΣΠόλος έλξης το «Πράσινο Χοιρινό Κρέας – Green Pork» του ΤΕΙ Ηπείρου

Πόλος έλξης το «Πράσινο Χοιρινό Κρέας – Green Pork» του ΤΕΙ Ηπείρου

Με μεγάλη επιτυχία έγιναν τα εγκαίνια του περιπτέρου του ερευνητικού έργου «Πράσινο Χοιρινό Κρέας – Green Pork» του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Ηπείρου στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο χώρο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας (περίπτερο 14, stand 1 και 7).

Το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, τίμησε με την επίσκεψή του στο περίπτερο ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ενημερώθηκε από τον Κοσμήτορα της Σχολής κ. Γιάννη Σκούφο για τη σημασία, την καινοτομία και τη διεθνή απήχηση του έργου, ενώ έλαβε δείγματα προϊόντων που παρήχθησαν με τη συγκεκριμένη φιλοπεριβαλλοντικής μεθοδολογία παραγωγής χοιρινού κρέατος. Παράλληλα, ο Πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Ευριπίδης Γλαβάς είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον κ. Πρωθυπουργό την υλοποίηση της στρατηγικής του ενιαίου ακαδημαϊκού χώρου στην Ήπειρο. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η αγροδιατροφή αποτελεί πυλώνα της ανάπτυξης και ότι αντίστοιχα ερευνητικά έργα συμβάλλουν στη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή.

Την ίδια ημέρα το περίπτερο επισκέφθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας. Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστας Φωτάκης και η Γενική Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας κα. Πατρίτσια Κυπριανίδου, οι οποίοι εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την συμβολή του ΤΕΙ Ηπείρου σε τόσο σημαντικά ερευνητικά έργα και με ευχαρίστηση αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Πρύτανη του Ιδρύματος να επισκεφθούν την έδρα του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα.

Σημαντική στιγμή αποτέλεσε η επίσκεψη του Μορφωτικού Ακολούθου και πρώτου Γραμματέα της Πρεσβείας της Λ.Δ. της Κίνας κ. Tian Zhong, ο οποίος κάλεσε τα μέλη του Ιδρύματος στην Πρεσβεία της Κίνας στην Αθήνα, για να συζητήσουν θέματα κοινού ερευνητικού ενδιαφέροντος και για τη διασύνδεσή τους με συναδέλφους και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Κίνας.
Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, το περίπτερο του Green Pork επισκέφθηκε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κώστας Γαβρόγλου, με τον οποίο είχαν εκτεταμένη συζήτηση τα μέλη του Ιδρύματος, κ. Γλαβάς, κ. Σκούφος και κα. Τζώρα. Ο κ. Υπουργός αφού ξεναγήθηκε στο περίπτερο και ενημερώθηκε για το συγκεκριμένο ερευνητικό έργο, επισήμανε σε δηλώσεις του ότι τέτοια παραδείγματα αποτελούν «νησίδες αριστείας» και αντιπροσωπεύουν την πραγματική Ελλάδα.
Σημαντική στιγμή επίσης αποτέλεσε η επίσκεψη της Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κας. Όλγας Γεροβασίλη, η οποία ενημερώθηκε για τη συμβολή του ΤΕΙ Ηπείρου στην έρευνα και την καινοτομία και συζήτησε τα θέματα της δημιουργίας του Αγροτικού Τεχνολογικού Πάρκου στην Ήπειρο και της ανάπτυξης του Ιδρύματος. Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι ήταν και θα είναι πάντα στο πλάι του ΤΕΙ Ηπείρου και συνεχάρη τα μέλη του για το υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκό και ερευνητικό τους έργο.

Το περίπτερο του Green Pork επισκέφθηκε επιπλέον ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, στον οποίο παρουσιάστηκε η πρωτοτυπία του έργου και ο οποίος προσφέρθηκε να βοηθήσει στην αναγνωρισιμότητα της προσπάθειας σε διεθνές επίπεδο.

Εξαιρετικά σημαντική ήταν η επίσκεψη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεωργίου Καψάλη στο περίπτερο του έργου, ο οποίος είχε την καλοσύνη να παραμείνει επί μακρόν και να συζητήσει με τα μέλη του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων και τον Πρύτανη του ΤΕΙ Ηπείρου θέματα που αφορούν τα δύο Ιδρύματα και τη σημασία της ενδυνάμωσης της μεταξύ τους συνεργασίας.
Το περίπτερο επισκέφθηκε ακόμα ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Περικλής Μήτκας, αφού ερευνητικός εταίρος του έργου ήταν το Τμήμα Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, ενώ τίμησε με την επίσκεψή του ο κ. Ανδρέας Δημητρίου, Πρόεδρος του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων ΠΙΝΔΟΣ, με τον οποίο το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Ηπείρου έχει ενεργή συνεργασία για την ανάπτυξη νέων προϊόντων καινοτομίας.

Η παρουσία του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Ηπείρου στην 82η ΔΕΘ και η τιμητική επιλογή να παρουσιαστεί το έργο του «Πράσινο Χοιρινό Κρέας – Green Pork» ως ένα από τα τέσσερα σημαντικότερα ερευνητικά έργα που εκπονήθηκαν με επιτυχία από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας αποτελεί αδιαμφησβήτητα επιβράβευση του έργου του, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη του συμβολή στην ώθηση της εφαρμογής νέων τεχνολογιών στην Ελληνική πρωτογενή παραγωγή και το υψηλό ειδικό βάρος του στην αναπτυξιακή προοπτική του αγροδιατροφικού τομέα.

Τη λειτουργία του περιπτέρου στήριξαν με την παρουσία τους ο Πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Ε. Γλαβάς, ο Κοσμήτορας της Σχολής και Πρόεδρος του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων, κ. Γ. Σκούφος, η Καθηγήτρια κα. Α. Τζώρα, το μέλος του Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού κ. Γ. Μαγκλάρας και το μέλος του Διοικητικού Προσωπικού κ. Ε. Τσούμπα.

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

- Advertisement -

Τελευταία Νέα