Παρά τη μείωση των προσφυγικών ροών από τη Λιβύη η ιταλική κυβέρνηση επιδιώκει διαρκώς τη λήψη μέτρων και πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ζητά στήριξη από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία.
Από τις αρχές του χρόνου η Ιταλία έχει δεχθεί σχεδόν 97 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στο έδαφός της. Παρά το γεγονός όμως ότι ο αριθμός των προσφύγων που περνούν τη Μεσόγειο έχει μειωθεί δραστικά τους τελευταίους μήνες λόγω και της δράσης της λιβυκής ακτοφυλακής, η Ιταλία δεν παραμένει με σταυρωμένα τα χέρια και αναλαμβάνει διαρκώς νέες πρωτοβουλίες.
Χθες η Ιταλία υπέγραψε συμφωνία με δεκατέσσερεις δημάρχους της νότιας Λιβύης. Η Ρώμη θα προσφέρει οικονομική βοήθεια και σε αντάλλαγμα οι δήμαρχοι θα συνεργασθούν για να περιορισθούν τα μεταναστευτικά ρεύματα.
Εντατικοποίηση τηςσυνεργασίας με τη Λιβύη
Από τη μεριά του ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι είναι βέβαιος ότι η νέα γραμμή, με ενίσχυση της λιβυκής ακτοφυλακής και όλο και στενότερη συνεργασία με την κυβέρνηση της Τρίπολης αποδίδει και όπως όλα δείχνουν προτίθεται να συνεχίσει να κινείται σε αυτό το μήκος κύματος.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, o αρμόδιο ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στηρίζει τη λογική αυτή. Αναμένεται έτσι τώρα το θετικό μήνυμα της Γαλλίας, της Γερμανίας και Ισπανίας, στο πλαίσιο της τετραμερούς συνόδου στο Παρίσι
Παράλληλα πηγές της κυβέρνησης της Ρώμης εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την διαπίστωση της Γερμανίας ότι «ο κανονισμός του Δουβλίνου» πρέπει να θεωρηθεί πλέον ξεπερασμένος. Το όλο θέμα τώρα είναι να αποφασιστεί πως μπορεί να αλλάξει, ει δυνατόν χωρίς να μετατεθεί η όλη υπόθεση και πάλι στις καλένδες.
Ιταλική κυβέρνηση: Το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα τηςΕυρώπης
Στο μεταξύ ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνιζητά από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία να στηρίξουν και επίσημα τον κώδικα δεοντολογίας που συνέταξε η ιταλική κυβέρνηση για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, ο οποίος προβλέπει, μεταξύ των άλλων, και την υποχρεωτική παρουσία ένοπλων αστυνομικών στα σκάφη των ΜΚΟ.
Πρόκειται για έναν κώδικα, ο οποίος προκάλεσε και σειρά αρνητικών αντιδράσεων. Μεταξύ άλλων, οι «Γιατροί χωρίς σύνορα» αποφάσισαν να διακόψουν τις επιχειρήσεις διάσωσης εξαιτίας, όπως τόνισαν, και της αρνητικής στάσης της λιβυκής ακτοφυλακής.
Αυτό που επιδιώκει πάντως η ιταλική κεντροαριστερή κυβέρνηση είναι να γίνει σαφές και σήμερα με κάθε τρόπο ότι το μεταναστευτικό αποτελεί και εμπράκτως πρόβλημα προς επίλυση για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.